POLITIKA SRBIJA

Kriza na Kosmetu: Upad ROSU, pucnji i šok bombe, hapšenja Srba, sirene za uzbunu, Kfor ne reaguje VIDEO

KRIZA NA KOSMETU
ROSU uhapsile 13 osoba; Pucnji i šok bombe u Zubinom Potoku, specijalci divljali u selu Varage (VIDEO)

Pripadnici ROSU jedinica upali su oko 6 sati jutros i u naselju Bošnjačka mahala uhapsili jednog pripadnika KPS srpske nacionalnosti. Akcija u sve četiri opštine sa severa KiM, lišeno slobode 13 Srba

Hapšenja su, prema saznanjima Novosti u toku i u Zubinom Potoku gde je kako nezvanično saznajemo uhapšeno jedno lice.

Akcija pripadnika ROSU je još uvek u toku. Već gotovo sat vremena u gradu se čuju sirene za uzbunu a kod spomenika Caru Lazaru okuplja se sve veći broj ljudi.

Do sada je, kako se nezvanično saznaje, uhapšeno 13 osoba.

Akcija je izvedena u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

U Zubinom Potoku se narod okupio a kako nezvanično saznajemo blokiran je put kako pripadnici ROSU ne bi mogli da odvedu uhapšene. Pripadnici te jedinice su, međutim, probili blokadu.

Most koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo jutros može da se pređe samo pešice.

10:6 – RUŽIĆ: PROVOKACIJA I FRUSTRACIJA PRIŠTINE
Upad specijalnih jedinica ROSU i hapšenje Srba predstavlja provokaciju i jasno pokazuje frustraciju političckog estabilištmenta u Prištini nakon jučerašnjeg govora predsednika Aleksandra Vučiha u Skupštini Srbije, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

„Nadam se da će prevladati solidarnost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Jasno je i indikativno da se radi o provokaciji nakon iskrenog i briljantnog govora predsednika Vučića juče u parlamentu“, rekao je Ružić za TV Prva.

On je istakao da je to itekako moglo da isprovocira politički estabilišment u Prištini.

„Radi se frustraciji političkog estbilišmenta u Prištini koji ne razume duh vremena i nisu svesni šta čine kao što sto učinili i sa uvođenjem anticivilizacijskih taksi. Moramo da pokažemo smirenost, ali i odlučnost“, rekao je Ružić.

On je rekao da je presednik Vučić pokazao odlučnost time što je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega zapadne partnere, da urazume politički estabilštement u Prištini i time što je borbena gotovost podignuta na viši nivo.

Takođe je istakao da to što je Vučić kazao da nećemo dozvoliti više nikada da se desi bilo kakav pogrom ili novi Bljesak ili Oluja „poruka koja nije pucanje prazne puške“.

„Predsednik Vucić je pozvao na pomirenje dva naroda i na iskren i otvoren način je govorio o onome što sledi nama i Albancima u budućnosti i pozvao na pomirenje dva naroda koji će biti najbrojniji i to je izazvalo nervozu. To je ono sto nalaže onima koji su u prištinskom estabilišmentu da reaguju nervozno i zato su uradili ovo jutros“, rekao je Ružić.

Upitan o izjavama o pokretanju inicijative presednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina za specijalni status Sandžaka, Ružić je odgovorio da je uveren da predsednik Vucić u pravu kada kaže da on nema nikakav kapacitet u Sandžaku i da ne može da naruši poredak.

„Takva inicijativa je jedan politički pamflet protivan ustavu i zakonima jednog politickog davljenika i voajera koji želi da skrene pažnju na svoj značaj tako što bi pokušavao da izazove nered“, rekao je Ružić.

On je ukazao da država ulaže ravnomerno u sve opštine u Srbiji i da je u proteklom periodu u Tutinu i Novom Pazaru otvoren veliki broj škola i domova zdravlja, da se gradi autoput…

Prošle godine kaže, skoro 30 miliona dinara opredeljeno je za Bošnjački savet, a iz Fonda za manjine za pet projekata u tom delu Srbije predviđeno je dva miliona dinara, i to su značajna sredstva, rekao je ministar.

10:1 – KFOR: AKCIJA POLICIJE NA KOSOVU NIJE PROTIV SRBA
KFOR je jutros potvrdio da je u toku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu i, kao i kosovske vlasti, tvrdi da se akcija na severu pokrajine izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

„Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal“, rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

„Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom“, kaže Graso.

Prema njegovim rečima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da KFOR „samo prati situaciju“.

On je prokomentarisao i stav srpskih zvaničnika da KFOR treba da učini nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca.

„O tome je i ranije diskutovano, mi se ne mešamo u akcije policije, dok nam ne zatraže da intervenišemo“, rekao je Graso.

09:50 – PRIPADNICI ROSU NAPRAVILI VELIKU ŠTETU 
U selu Varage kod kafane „Radič Polje“ pripadnici ROSU napravili su veliku štetu na privatnim automobilima.

Prema rečima očevidaca, specijalci su kundacima razbijali šoferšajbne na vozilima i stakla na ugostiteljskim objektima.

Na putu su ostaci šok bombi ispaljenih na okupljene Srbe, a pripadnici idu prema Zubinom Potoku.

Srbija je naredila svojim trupama da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija ušla u Srbima naseljene regione Kosova, javlja AP.

Agencija prenosi, pozivajući se na srpske medije, da su pripadnici specijalne policije Kosova „upali“ na sever Kosova i uhapsili više osoba.

Navodi se da je zvaničnik srpske vlade Marko Đurić kazao da je akcija kosovske policije osmišljena zbog zastrašivanja i proterivanja Srba sa Kosova i predstavlja „ne samo pretnju stabilnosti, već i najdirektniju pretnju mira“.

AP navodi i da je srpski predsednik Aleksandar Vučić naredio puno stanje pripravnosti srpskih trupa.

09:35 – PUCNjAVA U ZUBINOM POTOKU, LAKŠE POVREĐENO DVOJE SRBA
Dvoje Srba lakše je povređeno u pucnjavi do koje je jutros oko 6.20 došlo u Zubinom potoku, kada su pripadnici ROSU došli u reon sela Donje Varage u toj opštini, potvrdio je Tanjugu policijski zvaničnik sa lica mesta i dodao da pucnjava traje i u ovom trenutku, oko 9.30 časova.

Jedna osoba, I.M, je uhapšena.

Oko 6.20 došlo je, naime, do razmene vatre između nepoznatih lica i specijalizovanih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka.

Nakon toga, na lice mesta došlo je 15 oklopnih vozila ROSU i FIT, koji su se frontalno rasporedili prema selu Donje Varage i prema Zubinom potoku, magistralnim putem i srušili jednu improvizovanu manju barikadu, koju je na tom putu jutros postavilo uplašeno stanovništvo.

Pipadnici ROSU idu pešice magistralnim putem i pucaju i dalje sa obe strane i bacaju šok bombe.

Narod je preplašen, a lokalna škola i obdanište nameravaju da obustave rad, rekao je Tanjugu taj policijski zvaničnik.

09:32 – DRECUN: NA PORUKE MIRA PRIŠTINA ODGOVARA PORUKOM RATA
Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su Albanci pažljivo birali trenutak za brutalnu akciju na severu KiM kojom, ocenjuje, šalju poruku da ne žele nastavak dijaloga i da im je cilj da izazovu Srbiju na oružanu akciju.

„Ova brutalna upotreba sile zapravo provocira, pokazuje želju Albanaca da se izazovu teži sukobi sa srpskim narodom na severu KiM i da se isprovocira oružana reakcija Srbije, ne bi li se onda prebacila odgovornost za to što nema nastavka dijaloga na Srbiju i stvorili uslovi opravdanja za proglašenje ujedinjenja Kosova i Albanije“, rekao je Drecun na RTS povodom akcije ROSU na sever KiM.

On je istakao da je bitno sačuvati jedinstvo Srba i pozvao na snažne diplomatske aktivnosti kako situacija ne bi eskalirala.

„Iako smo očekivali takvu akciju Prištine očigledno su Albanci pažljivo birali trenutak kada zaseda Skupština Srbije i kada šalje poruku da sve probleme treba rešavati mirnim putem, da treba nastaviti dijalog i da treba stvoriti uslove za istorijsko pomirenje između Srba i Albanaca. Na našu poruku mira oni odgovaraju porukom rata“, navodi predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

09:28 – UHAPŠENO 13 SRBA, NAPETOST I UZNEMIRENOST NA SEVERU
Specijalne jedinice ROSU uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na severu KiM, rečeno je Tanjugu u dobro obaveštenom izvoru.
09:25 – MOST U K. MITROVICI ZATVOREN
Most koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo jutros može da se pređe samo pešice, jer ga je KFOR zatvorio za saobraćaj, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Sve vreme u Severnoj Mitrovici se čuju sirene za uzbunu, a helikopter je nadletao grad.

Građani koji su se u prvi mah jutros uznemireni okupili na Trgu kneza Lazara u centru Mitrovice u međuvremenu su se razišli.

U severnom delu grada trenutno je mirno, ali napeto, pošto su jutros specijalne jedinice ROSU sa dugim cevima u sve četiri srpske opštine na severu KiM i uhapsile 13 Srba pripadnika kosovske policije.

09:22 – ROSU PROBILA I DRUGU BLOKADU
Pripadnici ROSu jedinica probili su i drugu blokadu u mestu Varage ali su se Srbi organizovali i postavili novu. Na okupljene građane pripadnici Rosu ispalili suzavac i šok bombe.
 09:06 – PUCNjI I ŠOK BOMBE U ZUBINOM POTOKU
U Zubinom Potoku su čuju pucnji. Specijalci ROSU bacaju šok bombe, dok su svi prilazni putevi blokirani.
09:03 – HARADINAJ O HAPŠENjIMA: OPERACIJA PROTIV KRIMINALA
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je jutros da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u opštinama na severu Kosova i Metohije i, očekivano, istakao da je reč o „operaciji protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre 11 dana upozorio da prištinske vlasti spremaju hapšenje Srba pripadnika kososvke policije i istakao da će Priština tu akciju pravdati navodnom borbom protiv kriminala.

„U severnim optinama Kosova odvija se operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala u okviru naše posvećenosti primeni vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija uperena protiv organizovanog kriminala i meta su joj takođe policijski i carinski zvaničnici. Pozivam građane da ostanu mirni“, tvitovao je Haradinaj.

08:51 – PROBIJENA BARIKADA U SELU ZUPČE
Kako nezvanično saznajemo u opštini Zubin Potok je trenutno najteža situacija. Barikada koja su Srbi postavili u selu Zupče probijena je i Rosu se kreće preme selu Varage.

08:49 – KOLONA KPS PROLAZI KROZ RUDARE

U Rudaru u grupama prolazi po nekoliko vozila sa KPS policajcima i pripadnicima ROSU.

08:39 – ĐURIĆ: ROSU NAPADAJU SRBE NA ULASKU U ZUBIN POTOK
Do zuba naoružani albanski specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok i kod klisure pokusavaju da uđu u to mesto, izjavio je u Jutarnjem dnevniku RTS Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je rekao da ekstremisti, presvučeni u policijske uniforme ROSU, u Zubinom potoku napadaju nedužno i nenaoružano stanovništvo, ocenivši situaciju krajnje ozbiljnom i dramatičnom.

Đurić je rekao da su do zuba naoružani albanski specijalci jutros ušli u sve četiri opštine na severu Kosova, kao što su srpske vlasti nedeljama upozoravale da će se dogoditi, na veliku sramotu međunarodne zajednice.

On je naveo da je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavio razgovore sa više međunarodnih predstavnika i da nema nikakve sumnje kakva će rekacija države Srbije biti ukoliko se ovo odmah ne zaustavi.

Đurić je kazao da je ovo organizovano tobož zbog nekakvih hapšenja u vezi sa kriminalom.

„To su mogli da urade i srpski policajci, umesto toga su rešili da šalju oklopna vozila“, rekao je Đurić i dodao da je ovo najgrublje ugrožavanje mira i najdirektnije kršenje svih dogovora i sporazuma.

On je dodao da se preliminarno zna da je više građana KiM srpske nacionalnosti uhapšeno, ali da je jasno da tu cilj nisu nikakva hapšenja, već zastrašivanje.

08:24 – KOSOVSKA POLICIJA: UHAPŠENI OSUMNjIČENI ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL
Kosovska policija oglasila se saopštenjem povodom hapšenja Srba na severu pokrajine.

“Danas je u saradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini izvršena operacija koja je za rezultat imala hapšenje nekih policijskih zvaničnika i nekih građana.

Ovoj operaciji pethodnila je višemesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa drugim krivičnim delima krijumčarenje robe i zloupotreba službenog položaja, davanje mita itd.

Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi“.

08:14 – UGASILE SE SIRENE ZA UZBUNU
Posle duže od sat vremena sirene su prestale da zavijaju u Kosovskoj Mitrovici, prenosi Kossev.
08:02 – PREDSTAVNICI SRBA SE HITNO VRATILI NA KOSMET
Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, koji su u ponedeljak prisustvovali posebnoj sednici Narodne skupštine u Beogradu, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić govorio o pregovorima sa Prištinom, hitno su otputovali u južnu srpsku pokrajinu.
07:55 – SRBIJA TRAŽI REAKCIJU KVINTE
Srbija tražila reakciju zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka,Italija i Francuska) zbog upada specijalaca Rosu na sever KiM, saznaju „Novosti“. Opširnije pročitajte OVDE.
07:53 – ROSU UHAPSILA TRI SRBINA PRIPADNIKA KOSOVSKE POLICIJE
Specijalne jedinice ROSU uhapsile su jutros tri Srbina, pripadnika kosovske policije, saznaje Tanjug iz pouzdanih izvora.
07:45 – VOJSKA SRBIJE U STANjU BORBENE GOTOVOSTI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je posle akcije ROSU rano ujutru stavljanje svih jedinica vojske naše zemlje u stanje pune borbene gotovosti.
07:40 – JEDNA OSOBA RANjENA U ZUBINOM POTOKU
Kako nezvanično saznajemo, u akciji ROSU u Zubinom Potoku ranjena je jedna osoba.
07:38 – OKUPLjANjE SRBA U KOSOVSKOJ MITROVICI
Srbi se okupljaju na Trgu cara Lazara.
07:33 – ĐURIĆ: SRAMOTNO JE ŠTO NEMA REAKCIJE KVINTE
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ukazao je da je velika sramota što nema reakcije Kvinte, upozorivši da sada imamo dramatičnu situaciju.

Đurić je rekao da je upad „više kolona do zuba naoružanih šiptarskih jedinica“ pokrenut sa jasnim ciljem da Srbe zastraše.

On je konstatovao da je očigledno da „ti šiptarski ekstremisti, a i oni koji su im dali saglasnost za ovako nešto, jer ovako nesto nije bilo moguce bez saglasnosti njihovih sponzora i mentora iz zemalja Kvinte, ovakim akcijama žele da Srba vise ne bude na KiM“.

07:30 – ĐURIĆ: CILj AKCIJE ROSU ZASTRAŠIVANjE I IZAZIVANjE PANIKE
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su jedinice ROSU jutros upale na sever KiM na teritoriju sve četiri opštine sa ciljem za zastraše Srbe i izazovu paniku, dodajući da raspolaže informacijama da je nekoliko Srba uhapšeno.

„Jutros oko šest sati, specijalne jedinice ROSU upale su iz tri pravca na sever KiM, na teritoriju sve četiri opštine, sa ciljem da zastraše, izazovu paniku uz hapšenja koja smo najavljivali i o kojima je govorio predsednik prethodnih dana, da stvore nemoguću klimu za Srbe na KiM“, rekao je Đurić za Tanjug.

Imamo informacije da je nekoliko Srba uhapšeno, dodao je on.

Đurić je istakao da su „separatisti iz Prištine pribegli nastrašnijim metodama da bi Srbe zaplašili“.

„To su učinili uz saglasnost dela međunarodne zajednice i veliku sramotu Kvinte, iako smo danima upozoravali da se priprema ovakav scenario i masovna hapšenja Srba. Država Srbija je pozivala da se spreči ovakav scenario zato što ovo predstavlja igranje mirom na teritoriji naše južne pokrajine“, kazao je Đurić.

Izvor: Večernje Novosti                                       Foto: Screenshot

Ostavite komentar