POLITIKA

Krkobabićeva direktorka „Pošte Srbije“ KRIJE namešteni ugovor vredan 250 miliona

Novinari „Blica“ izbačeni iz „Pošte“ jer su „BEZBEDNOSNI RIZIK“, dok DIREKTORKA KRIJE namešteni ugovor vredan 250 miliona
Foto: Printscreen/ Blic

Direktorka „Pošte Srbije“ Mira Petrović ne dozvoljava da iko vidi namešteni ugovor o obezbeđenju i transportu novca i penzija. Novinare „Blica“ su oterali iz „Pošte“ uz navod da smo „bezbednosni rizik“.

Potpredsednica PUPS, koja je napredovala od sekretarice Milana Krkobabića do direktorke jednog od najvećih javnih preduzeća „Pošte Srbije”, iza sebe ima nekoliko loših ugovora kojima je oštetila tu kompaniju. Međutim, najdrastičniji primer bahatosti i doslovno silovanja zakona je ugovor o transportu i obezbeđenju novca vredan 250 miliona dinara. Petrovićeva je posao obezbeđenja novca dala firmi „Ineks plus”, koja nije tehnički opremljena za tako ozbiljan posao i ima višemilionski poreski dug, koji iznosi gotovo kao i vrednost samog preduzeća – 41 milion dinara. Direktorka je, iako je znala, sklopila ugovor sa tom firmom, koja ima sudsku presudu zbog koje ne može učestvovati u postupcima nabavki, i to naredne četiri godine, do 26. januara 2021. Njen trud da nabaci posao trajao je nedeljama jer je nadležna komisija „Pošte“ odbijala da aminuje posao za firmu koja ne ispunjava uslove. Tako je Petrovićeva probila i sve zakonske rokove za potpisivanje ugovora.

Foto: Sccreenshot/ Blic

Blic” je juče pokušao da vidi ugovor koji je posle direktorkinog pritiska ipak sklopljen, ali nam to nije bilo omogućeno. Uredno smo se predstavili i naveli da zbog javnog interesa i s obzirom na to da je reč o novcu građana Srbije želimo da dobijemo na uvid ugovor za koji se sumnja da je loš i nezakonit. Na portirnici nikome od zaposlenih to nije bio neobičan zahtev. Pozvali su samo nadležne da najave novinare.

A onda je nastao haos. Pojavljuje se dvoje činovnika koji zovu obezbeđenje da dođe. Čujemo: „Direktorka ne dozvoljava”. Odmah potom na portirnici zvoni telefon.

– Sektor za rizik kaže da ste bezbednosni rizik za „Poštu“ i da idete – kažu nam.

Foto: Sccreenshot/ Blic

– Kako to mislite dvoje novinara su bezbednosni rizik jer želimo da vidimo ugovor sklopljen novcem građana Srbije? – pitamo.

Foto: Sccreenshot/ Blic

Drama se nastavlja. Pojavljuje se osoblje iz direktorkinog kabineta. Ne predstavlja se i još jednom čujemo da smo rizik, ali ne i pojašnjenje o kakvom je riziku reč. Ponavljamo da imamo pravo da vidimo ugovor i da ne idemo dok ne dobijemo zvanično objašnjenje zbog čega nam to nije dozvoljeno. Potom se pojavljuje drugi činovnik.

– Ovaj ugovor je državna tajna – siguran je sto odsto.

Iako ugovor ovakve prirode nikako nije, niti može biti javna tajna, tražimo i ovu činjenicu da nam saopšte zvanično. Smenjuju se službenici sa objašnjenjima, a sve preseca plavuša u žutom miniću koja prolazi pored i dobacuje:

– Ne razumem zašto mi niko nikada ne otvori vraaataaa…

Dok čekamo, pojavljuje se na portirnici zaposleni u firmi „Ineks plus”, koja je dobila posao. Kaže ide da se vidi sa „Aminom Ćirić, zvali su ga hitno za neke papire”.

– Sektor za rizike je rekao da morate da idete – iznova nam poručuju.

Iako je bio zvanično zakazan termin za uvid u ugovor, to nije omogućeno ni ostalim učesnicima u javnoj nabavci. Advokati kompanije G4S, koja je ispunjavala sve uslove iz konkursne dokumentacije i koja je do sada obezbeđivala transport novca „Pošte“, nisu mogli da dobiju ni najobičniju informaciju – ko je ispred „Pošte“ stavio svoj poptis na ugovor. Na uvid nije moglo ni da se dobije da li je firma koja je dobila posao dostavila uverenje o porezu ili nije.

Direktorka je svima u „Pošti“ zabranila da bilo šta zvanično kažu ili otkriju iz ugovora, a nije bilo moguće dobiti ni odgovor koja je komisija uopšte i u kom sastavu eventualno dozvolila takav ugovor. Cela situacija je potpuno nejasna, a posebno ko Petrovićevoj aminuje kršenje zakona, jer joj je istekao i mandat 12. septembra.

Izvor: Blic/ Željka Jevtić

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar