POLITIKA

Lokalni izbori u pet opština, najviše problema u Pećincima

U Pećincima, Mionici, Negotinu, Preševu i Kostolcu održavaju se danas lokalni izbori. Pravo glasa u svih pet opština ima 117.162 birača, koji mogu da glasaju do 20 časova. Najviše problema u Pećincima.

Srpska napredna stranka poslala je saopštenje u kome piše da članovi Demokratske stranke predvođeni Gordanom Čomić i Aleksandrom Jerkov, zajedno sa još desetak aktivista DS-a, na najbrutalniji način ometaju izborni proces i slobodnu volju građana u Pećincima.

„Neposredno ispred biračkog mesta u Popincima okupljeni funkcioneri i aktivisti DS-a uzemiravali su građane i sprečavali ih da glasaju po slobodnoj volji“, navodi se u saopštenju. „Na pitanje građana zašto se tako ponašaju i konstataciju da je takvo ometanje izbornog postupka zakonom zabranjeno, aktivisti DS-a napali su građane psovajući ih. Ni to im nije bilo dovoljno nego je izvesni Igor Salak jednog od njih udario glavom i kako bi izrežirao još jednu u nizu obmana DS-a bacio je sopstveni mobilni telefon dalje u kanal.“

Srpska napredna stranka navodi da ovo nije prvi put da funkcioneri Demokratske stranke planski izazivaju incidente i sprovode nasilje nad građanima kako bi ih sprečili da glasaju po svojoj volji.

DS: U Pećincima glasaju pred prisutnima, a ne iza paravana

Incident i koškanje dogodili su se jutros, sat vremena posle otvaranja biračkih mesta u Popincima u opštini Pećinci, nakon što su predstavnici Demokratske stranke (DS) počeli da prijavljuju nepravilnosti u vidu „javnog glasanja“, a iz te stranke su najavili i krivičnu prijavu.

Incident se dogodio na biračkom mestu 22 u Osnovnoj školi „Slobodan Bajić“ u mestu Popinci kada su, na tvrdnju predstavnika DS da se obavlja „javno glasanje“, nepoznati mladići počeli da ih napadaju i da se s njima svađaju.

Jedan iz grupe tih mladića oteo je telefon zameniku predsednika DS Igoru Salaku i bacio u jarak. Salak je za Betu rekao da će podneti krivičnu prijavu zbog tog napada.  Predsednik biračkog odbora odbio je da da izjavu o incidentima koji su se dogodili ispred tog biračkog mesta.

Funkcionerka DS Gordana Čomić rekla je da su „dobili dojavu da se na biračkom mestu događa javno glasanje“, te da su izašli na teren kako bi proverili, sa svojim predstavnicima, o čemu se tačno radi, ali da su ih onda nepoznati počinioci napali.

„Ne znamo ko su ljudi koji nam prete i napadaju nas, i tvrde da sme javno da se glasa iako je to zabranjeno Krivičnim zakonikom Srbije, u glavi 15“, rekla je Čomić.

Kako je rečeno Beti u izbornom štabu DS, slične nepravilnosti se dešavaju i u drugim mestima u opštini, kao što je Sremeski Mihaljevci, ali i sami Pećinci, a građani ne glasaju iza paravana, već pred ostalim prisutnima na glasačkom mestu.

U Pećincima 15.996 birača mogu da iskoriste svoje biračko pravo na 30 biračkih mesta, a za ulazak u lokalni parlament nadmeće se šest izbornih lista i to: izborna lista Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić; LDP-Borisav Kostić; SRS-Dr Vojislav Šešelj; „Dostojanstveno, bez straha-Bata Marković-DS i LSV“; Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma i izborna lista „Za Pećince bez korupcije“.

Četiri izborne liste proglašene su u opštini Mionica i to: Aleksandar Vučić-SNS, DS Mionica Milan Gavrilović Ćićovan, Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma-SRS-Dr Vojislav Šešelj i izborna lista Milan Krkobabić PUPS.

U Mionici je otvoreno 38 biračkih mesta, a pravo glasa u toj opštini ima 11.464 birača.
I u Negotinu, čiji lokalni parlament ima ukupno 45 odbornika, za ulazak u lokalnu skupštinu takmiče se četiri izborne liste, a otvorena su 72 biračka mesta u toj opštini.

Pravo glasa u Negotinu ima ukupno 39.431 birača, a na lokalnim izborima nadmetaću se izborne liste: „Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić“, Demokratska stranka-prim dr Momir Petković Moma; Ujedinjena seljačka stranka-Dragoslav Cvetković i izborna lista „Negotin bez korupcije“ čiji je podnosilac istoimena grupa građana.

Na lokalnim izborima u Preševu učestvuje osam izbornih lista, od kojih su sedam liste albanskih partija i grupa građana, dok se na jednoj listi okupilo šest srpskih političkih partija i to – SNS, SPS, Pokret socijalista, Jedinstvena Srbija, PUPS i SRS i to na listi koja se zove „Aleksandar Vučić – za Srbiju jedinstveno“.

U Preševu je otvoreno 38 biračkih mesta na kojima biračko pravo može da iskoristi ukupno 38.751 birač.
Na izborima u Preševu nadmetaću se i izborne liste: Alternativa za promene; Demokratska partija Albanaca-Ragmi Mustafa; Demokratska unija Albanaca-Naser Aziri; Grupa građana Reforma za promene Demokratske partije Albanaca-Sami Saljihu; Partija za demokratsko delovanje-Adita Sinani; Demokratska unija doline-Skender Destani; Aleksandar Vučić – za Srbiju jedinstveno i izborna lista Demokratska partija-Dželal Memeti.

U Kostolcu je otvoreno 11 biračkih mesta na kojima će moći da glasa ukupno 11.520 birača.
Na izborima u toj opštini takmiči se pet izbornih lista: Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić; DS-Aleksandar Popov; Milan Krkobabić, PUPS-SRS, Dr Vojislav Šešelj; Grupa građana Iskorak-dr Zvonko Blagojević-Žarko Debeljački i izborna lista Srpski pokret Dveri.

Izvor: Danas

Prethodni članci

Ostavite komentar