POLITIKA

Marko Đurišić: Da li se Srbija pretvara u sigurnu kuću za kriminalce?

Žestoka polemika Đurišića i Martinovića u Skupštini

Foto: Screenshot/ Youtube

U Skupštini je izbila polemika poslanika SDS Marka Đurišića i šefa SNS u parlamentu Aleksandra Martinovića o predloženim zakonima iz domena MUP.

Oni, po Đurišiću, neće doprineti borbi protiv kriminala.

Đurišić je negodovao zato što je rasprava o 18 tačaka objedinjena, što su poslanici vladajuće većine ponovo kao i tokom rasprave o državnom budžeta u decembru prošle godine, podneli više od 300 gotovo istovetnih amandmana, jer će time onemogućiti raspravu u pojedinostima o veoma važnim zakonima.

Kazao je da će se očigledno govoriti samo o predlogu zakona o strancima na koji je vladajuća većina podnela najviše amandmana, i pitao da li su stranci investitori i spomenuo Cvetana Vasileva iz Bugarske, za kojim je raspisana poternica, a koji je u Srbiji dobijao mogućnost da posluje.

Đurišić je pitao da li se Srbija pretvara u „sigurnu kuću za kriminalce ili će ići u borbu pritiv kriminala i korupcije“.

Đurišić je kritikovao i izmene Zakona o policiji navodeći da će ministar moći da zapošljava mimo konkursa, i da izmene tog zakona narušavaju ustavno pravo građana na privatnost.

Po njegovim rečima, predloženim izmenama zakona se propisuju bezbednosne provere ne samo za one koji se zapošljavaju u MUP-u, nego i svih osoba u njihovom „neposrednom okruženju“ i upitao gde se završava taj krug provera.

„Znamo države u kojima se država na takav način odnosila prema ljudskim pravima građana i kakao su se stvari završavale. Možemo da ih nazovemo fašizmom“, kazao je Đurišić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović mu je odgovorio da u zakonu piše da će bez konkursa moći da se zapošljava samo u slučajevima rođaka poginulih i ranjenih policajaca, i odbacio tvrdnju o stranačkom zapošljavanju u policiji.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je negodovao što se fašizam „imputira“ SNS i rekao da je fašizam „kada momku od 20 i nešto godina smrskate glavu policijskim čizmama“ što se, kako je dodao, desilo na protestu SRS u vreme vladavine Borisa Tadića, koji je sad lider SDS-a.

On je potom rekao da su za vreme „pokojne i preminule Demokratske stranke“ ubijeni policijski službenici Momir Gavrilović, Boško Buha i Nenad Batočanin, ao i premijer Zoran Đinđić.

Martinović je zbog spominjanja Savamale tokom rasprave rekao da se uporno prećutkuje da je vlasnik nelegalno podignutih objekata u toj ulici bio izvesni Vladimir Marković, član Gradskog sekretarijata za saobraćaj do 2008. godine. On je „podsetio“ predstavnike bivše vlasti na njihove „partnere“ Dragoljuba Markovića – vlasnika „Krmivo produkta“, Ljubišu Buhu Čumeta koji je, kako je naveo, imao eksluzivno pravo da asfaltira i Milorada Ulemeka – Legiju „koji im je pomogao da se izvede 5. oktobar“.

Đurišić je kazao da bi voleo da zna ko je ubio Panića, ali da je to pitanje za ministra i direktora Policije, a „možda najbolje za onoga ko mu je rekao da ne ode u bolnicu povređen, ko mu je rekao da se krije i dva dana posle toga je preminuo od unutrašnjeg krvarenja“.

Đurišić je kazao da se nikada nije sastao ni sa kim iz „Zemunskog klana“, ali da ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar ima fotografije s njima.

„Ako hoćete da odgovorite ko je odgovoran za ubistva, ‘ajde da krenemo od toga ko je ubio Olivera Ivanovića, a ne da pitate o nečemu od pre 15 godina“, rekao je Đurišić.

Potom mu je neko od poslanika vladajuće većine doviknuo da je „đubre“, ali predsedavajući Veroljub Arsić nije reagovao, već je kazao da je Đurišić toliko glasan da ništa drugo ne čuje.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je negodovao jer predsedavajući nije reagovao na dobacivanje.

„Niste reagovali kada su mu rekli da je đubre, jel’ to vokabular koji treba da se koristi u ovom domu, budite spremni na to da čujete i stavove i kritike opozicije bez uvrede i vređanja“, kazao je Aleksić.

Poslanici objedinjeno razmatraju 18 predloga zakona i međunarodnih sporazuma koje je jutros obrazložio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Izvor: Beta

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar