POLITIKA

Marković: Predsednik treba da predstavlja sve građane, a ne samo deo njih

Učešće predsednika Srbije u kampanji za lokalne izbore je neobično, ali ne i neustavno
Marković: Nelogično učešće Vučića u kampanji za lokalne izbore
Foto: Tanjug

Prema dominantnom tumačenju Ustava, predsednik Aleksandar Vučić nije prekršio najviši pravni akt time što je aktivno učestvovao u kampanji Srpske napredne stranke za lokalne izbore – kaže za Danas Ratko Marković, penzionisani profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu i jedan od autora Ustava Srbije iz 1990. godine.

Piše: V. J

„Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost“, glasi član 115 Ustava Srbije. Ova odredba, naglašava Marković, toliko je rastegljiva da se svodi na političko, a ne pravno pitanje.

– Kada se pisao Ustav Srbije iz 1990. godine, postojala je inicijativa da se ova odredba bliže odredi. Međutim, političari su se tome usprotivili. Svi predsednici Srbije u poslednjih dvadeset pet godina su nastavili da vode stranke i nakon izbora za predsednika. Jedini izuzetak je Tomislav Nikolić sa svojom odlukom da napusti partiju pošto je pobedio na predsedničkim izborima – kaže Marković.

Međutim, iako nije u suprotnosti sa Ustavom, Marković učešće predsednika države u kampanji za lokalne izbore naziva nelogičnim.

– Predsednik treba da predstavlja sve građane, a ne samo deo njih – ističe Marković.

Sam Aleksandar Vučić nije video ništa sporno u učešću u izbornoj kampanji. On je nedavno izjavio da njegovo učešće u predizbornoj kampanji nije u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

– Ja sam predsednik svih građana i sve ih tretiram na jednak način, ali to ne znači da ne treba da se bavim politikom, rekao je Vučić sredinom februara.

Podsetimo, ne samo što je predsednik države aktivno učestvovao u predizbornim aktivnostima Srpske napredne stranke već i njihova lista nosi njegovo ime, mada nije kandidat na izborima.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar