POLITIKA VESTI

Mekalister danas sa Aleksandrom Vučićem, sutra sa Draganom Đilasom, Nebojšom Zelenovićem i Borkom Stefanovićem

Delegacija Evropskog parlamenta na čelu sa Mekalisterom u Beogradu i Prištini

Mekalister danas sa Vučićem, sutra sa Draganom Đilasom, Nebojšom Zelenovićem i Borkom Stefanovićem

 

Delegacija Evropskog parlamenta koju predvodi izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister boraviće od 27. februara do 2. marta u Beogradu i Prištini.
Cilj će mu biti da proceni političku situaciju i odnose EU sa Srbijom i Kosovom, uključujući sprovođenje dogovorenih reformi i dijalog Beograda i Prišine uz posredovanje EU.

Mekalister će se danas sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je najavljeno u Briselu, evroparlamentarci će u Beogradu i Prištini razgovarati sa političkim liderima, poslanicima, kao i sa predstavnicima opozicije i civilnog društva.

Očekuje se da će se na dnevnom redu naći i najvažnija pitanja iz rezolucija o Kosovu i Srbiji koje je Evropski parlament usvojio krajem prošle godine kao i najnoviji razvoj u regionu, prenosi Danas.

Sastanak na ANDRIĆEVOM VENCU: Vučić danas sa Mekalisterom,a sutra sa opozicijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsedavajućim Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Sa Mekalisterom će na sastanku biti i delegacija Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Visoka delegacija EP boraviće u Beogradu, a zatim i u Prištini, do 2. marta.

„Cilj posete je procena političke situacije na terenu kao i trenutnih odnosa Srbije i Kosova sa EU, uključujući i reformsku agendu, ali i dijalog Beograda i Prištine u kome posreduje EU“, najavljeno je prošle nedelje u Evropskom parlamentu.
Mekalister je rekao da će ova poseta verovatno biti i poslednja misija delegacije Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u ovom mandatu, s obzirom na predstojeće izbore u maju.

„Zapadni Balkan je prioritet spoljne politike EU. Mi moramo da podržimo i Srbiju i Kosovo u izgradnji jakih demokratskih institucija. Povrh svega, moramo da postignemo i dobrosusedske odnose među svim zemljama regiona“, poručio je Mekalister pred posetu.

Izvestilac za Srbiju dodaje da Evropski parlament pridaje veliku važnost dešavanjima u Srbiji i na Kosovu, kao i željama njihovih građana.

„Zato i dolazimo da se u ovom ključnom periodu sastanemo i s političkim liderima i sa civilnim društvom“, zaključuje Dejvid Mekalister.

Pred ovu posetu u Briselu podsećaju da je Evropski parlament krajem novembra 2018. godine usvojio Rezolucije o Srbiji i o Kosovu, prenose agencije.

Savez za Srbiju: Posle izbora u Lučanima naprednjaci neće moći da se ponašaju kao lokalni šerifi
Tviter/ Savez za Srbiju
Đilas: Opozicija se sutra sastaje sa Mekalisterom

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je danas da će se opozicija sutra u Beogradu sastati sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Đilas je novinarima rekao da će na sastanak sa Mekalisterom ispred Saveza za Srbiju ići on, Nebojša Zelenović i Borko Stefanović.

On je kazao da Jeremić neće ići na taj sastanak jer putuje u Sjedinjene Amerike države.

Delegacija Evropskog parlamenta koju predvodi izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister boravi od 27. februara do 2. marta u Beogradu i Prištini gde će se sastati sa zvaničnicima.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                               Foto:Screenshot

Ostavite komentar