POLITIKA SRBIJA

Mekalister: EU nije aktivno uključena po pitanju razgraničenja, Protesti su O.K., ali parlament je mesto za debatu vlasti opozicije

Mekalister: EU primila k znanju debatu o razgraničenju, nije aktivno uključena

Evropska unija (EU) je primila k znanju debatu koja se vodi o razgraničenju i promeni granica kao mogućem rešenju za Kosovo, ali nije aktivno uključena po tom pitanju, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Mekalister, koji od srede boravi u četvorodnevnoj poseti Srbiji, nakon čega će posetiti Kosovo, ne misli da će izbori za Evropski parlament, koji se održavaju u maju, uticati na dijalog između Beograda i Prištine.

Demonstracije demokratsko pravo opozicije, ali debata u parlamentu

Evropski zvaničnik je rekao da je upoznat sa antivladinim protestima, koji se od decembra održavaju u gradovima širom Srbije i dodao da su demonstracije demokratsko pravo opozicije, ali je napomenuo da parlament mesto za debatu između predstavnika vlasti i opozicije.

Mekalister je rekao da je dijalog između Beograda i Prištine krucijalan.

„Dijalog između Beograda i Prištine, između Srbije i Kosova je krucijalan. EU organizuje ovaj dijalog već nekoliko godina, kako bi obe strane sele za pregovarački sto i kako bismo na kraju došli do pravno obavezujućeg sporazuma koji će biti prihvatljiv za obe strane. Ima mnogo obaveza koje se moraju ispuniti i, sa druge strane, dajemo im priliku da upražnjavaju svoja prava, kako bismo utabali put evropskih integracija i za Kosovo i za Srbiju“, rekao je Mekalister u intervjuu za RSE.

Izvestilac je rekao da je Evropski parlament primio k znanju debatu o mogućoj razmeni teritorije, razgraničenju.

„Što se tiče debata o mogućoj razmeni teritorija, razgraničenju, mi kao Evropski parlament smo velikom većinom usvojili poziciju i imamo identične formulacije u mom izveštaju o Srbiji, kao i u izveštaju mog kolege (Igora) Šoltesa o Kosovu – da smo primili k znanju ovu debatu, da bi bilo koja vrsta dogovora morala da bude zajednički dogovorena izmedju obe strane, da treba da doprinosi regionalnoj stabilnosti i da mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom“, rekao je Mekalister.

Foto: tvteuta.me
Kakav odgovor EU očekuje od Prištine

Prema njegovim rečima, to je debata u kojoj EU nije aktivno uključena. Dodao je da je EU trenutno fokusirana na to kako da dijalog u Briselu ponovo krene i zbog toga se pozivaju vlasti na Kosovu da opozovu svoju odluku o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Mekalister je rekao da EU od Prištine „trenutno de dobija odgovor kojem se nada“.

„SAD, zemlje članice EU, svi smo bili veoma jasni u svojoj poziciji da su uvedene takse jasno kršenje CEFTA sporazuma i da su u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova“, rekao je izvestilac i dodao da će to ponoviti tokom posete Prištini.

Mogerini: Realne šanse za postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma narednih meseci
Screenshot

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači doveli su dijalog na novi nivo i dodao da obe strane moraju još mnogo obaveza da ispune.

„Visoka predstavnica EU Federika Mogerini spremna je da organizuje svaki dijalog na visokom nivou. Verujem da bi trebalo da iskoristimo ovaj trenutak i da nastavimo dalje, ali trenutno ne idemo nikuda zbog odluke koju su doneli zvaničnici na Kosovu, protivno savetima njihovih partnera iz Evrope i SAD“, dodao je Mekalister.

Izvor:N1  Foto:Screenshot

Ostavite komentar