GRADOVI POLITIKA

Mita iz Jagodine: Pridružio se Jankoviću, ostao bez posla, otac ga se odrekao

Nakon što je 17. oktobra pristupio Pokretu slobodnih građana, Miti Arsiću iz Jagodine se život promenio iz korena.
Foto: printscreen/ Facebook

Piše: K. Živanović

Za samo nekoliko dana, otac ga se odrekao putem Fejsbuka, jagodinska policija mu je zakucala na vrata i izgubio je posao trenera u školici koju je vodio više od deset godina. Na neobičan slučaj „Mite iz Jagodine“ prvi je ukazao glumac Sergej Trifunović na mitingu PSG 20. oktobra u Beogradu, a neobičnu priču potvrdio nam je i sam Arsić.

– Moj otac je jedan od osnivača Jedinstvene Srbije i moj čin je doživeo kao izdaju. Nije me se baš odrekao, ali je napisao da sam mu zabo nož u leđa i prekinuo svaki kontakt sa mnom – priča Mita. Zaposlen je u jagodinskoj Gradskoj upravi i kaže da u proteklih nedelju dana proživljava svojevrsnu paranoju.

– Nikada nisam bio u politici, za razliku od mog oca. Sa Draganom Markovićem Palmom sam imao korektne odnose, ali kada sam odlučio da uđem u politiku i to u Pokret slobodnih građana, sve se srušilo – kaže Arsić. Usledili su pozivi telefonom, uznemiravanja, pretnje hapšenjem. Kada je to javno objavio na Fejsbuku, Palma ga je pozvao telefonom i rekao da bi trebalo „da spuste loptu“. Ipak, napadi su nastavljeni.

– Prošlog petka izbačen sam iz dečijeg vrtića gde treniram dečicu više od deset godina. Oko 150 mališana ostalo je bez trenera, pod izgovorom da je reč o reorganizaciji rada i da za mene nema više mesta. Kroz moju školicu sporta dosad je prošlo više od 2.000 dece – naglašava Arsić. Posao u Gradskoj upravi još nije izgubio, ali su iznenada počeli da upisuju vreme njegovih dolazaka, izlazaka…

– Podršku Pokreta nisam tražio, ali je Sergej Trifunović čuo za moj slučaj i pomenuo ga na mitingu PSG u Beogradu, na čemu sam mu jako zahvalan. Neću odustati od svojih političkih uverenja, iako ne znam šta sve mogu da očekujem. Napadi ne dolaze samo od Jedinstvene Srbije, već pre svega od vladajuće stranke, s obzirom na to da su u koaliciji. Živimo u Srbiji i, nažalost, takve stvari su ovde postale normalne – kaže Arsić.

Naš sagovornik je postao meta napada nakon što je na Fejsbuku, pre samo nedelju dana, napisao status u kojem je naglasio da je posle dugogodišnjeg posmatranja političke scene Srbije, odlučio da da svoju podršku i doprinos Pokretu slobodnih građana i započne saradnju sa Sašom Jankovićem.

– Zalagaću se da niko ne gladuje, bolesne da lečimo, siromašnima da pomažemo, uspešne i talentovane da nagrađujemo, radnike da poštujemo i štitimo. Imam ogromnu podršku građana koji su već sada uz mene, oni mi veruju jer znaju da se celog života bavim sportom, humanitarnim aktivnostima, i radom sa decom i mladima. Znam da mnogi neće smeti da me javno podrže, znam da ću snositi „strašne posledice“ zbog ove odluke, ali isto tako znam da radim pravu stvar, i znam da ćemo pobediti – napisao je Arsić i pozvao sugrađane da se pridruže „timu poštenih, vrednih i obrazovanih“.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma nije želeo za Danas da komentariše slučaj „Mite iz Jagodine“, kratko poručivši da njegovi navodi nisu tačni.

Proslavljeni glumac Sergej Trifunović kaže za Danas da se divi Mitinoj hrabrosti i da njegova poruka – izađite iz svojih ljuštura, treba da bude primer svima.

– Jedan Mita Arsić iz Jagodine, gde je Palma ultimativni gospodar svega, „drznuo“ se da razmišlja drugačije i da se priključi drugoj političkoj opciji. To se zove integritet, dostojanstvo, ljudskost. Tiranske i fašističke poteze lokalnih i drugih vlasti ne mogu da komentarišem. Pitam se samo koja je granica, jer ipak, nije ovo ’93. Neće im to večno trajati – kaže Trifunović. On poručuje svim građanima da se ugledaju na Mitu i da „izađu iz svojih ljuštura“.

– Izađite napolje. Pišite na Fejsbuku. Zovite Danas i ispričajte svoju priču. To je jedini način – poručio je Trifunović.

Član Predsedništva PSG Srđan Škoro kaže za Danas da su pritisci vladajuće stranke na političke neistomišljenike posebno izraženi u manjim sredinama gde se vidi sva bahatost aktuelne vlasti.

– Nezaposlenost je ogromna a strah od gubitka posla u tim sredinama je ravan pretnji smrću. Ljudi su uplašeni, a članstvo PSG ima posebne probleme jer je vlast naš Pokret označila kao glavnog neprijatelja. Sa približavanjem izbora ti pritisci će se samo pojačati. Računamo s tim i nastavljamo borbu za smenu nepodnošljive vlasti – ističe Škoro.

Poznavaoci prilika na lokalu kažu da potez oca Mite Arsića nimalo ne iznenađuje, jer se u manjim sredinama lojalnost podrazumeva, a svaki drugi čin doživljava kao izdaja. S tim u vezi, podsetili su i da je sin tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, na sednici Predsedništva SNS u februaru glasao da Aleksandar Vučić bude kandidat za predsednika Srbije, a ne njegov otac.

„Dobro znam zašto sam tako glasao, kao što dobro znam i šta je stranačka disciplina“, rekao je tada Radomir Nikolić.

Jagodinski humanitarac

Mita Arsić je osnivač i predsednik humanitarnog udruženja „Srce Srbije“, a u sali u kojoj je držao treninge deci pokrenuo je i besplatnu akciju „Sport za siromašne“ koja je imala veliki odziv među Jagodincima.

Pritisci u Boru

Snežani Tasov, poverenici za Bor u Pokretu slobodnih građana, u noći između 7. i 8. avgusta dvojica nepoznatih mladića pokušali su nasilno da uđu u kuću. Oni su ostavili kartonsku kutiju na kojoj je krupnim slovima pisalo „tik-tak“. Pokret slobodnih građana je to ocenio kao akt terora. Prethodno joj je u aprilu zapaljen auto, a početkom maja su joj na službenom automobilu dva puta bušene gume.

PSG: RTS u službi SNS

Pokret slobodnih građana saopštio je juče da se Radio televizija Srbije nastupom hora RTS-a na proslavi 9. godišnjice osnivanja SNS-a stavila u funkciju promovisanja Srpske napredne stranke. Kako navode, prema Zakonu o javnim medijskim servisima RTS svoju delatnost obavlja u javnom interesu, „što je potpuno u suprotnosti sa njihovim angažovanjem na bilo čijem stranačkom skupu“. PSG pita „po kojoj tarifi bi hor RTS-a, sa sve svojim dirigentom, pristao da nastupa na sledećem političkom skupu protiv izborne krađe“ koji budu organizovali.

Izvor: Danas

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar