POLITIKA

MRAČNE STRANE SRPSKE DIPLOMATIJE Starlete, tatini sinovi, kidnapovanja, ubistva…

Srpsku diplomatiju godinama unazad potresaju skandali, a nedavni sukob dvojice diplomata u Parizu, koji je bio na ivici tuče, daleko je od najvećeg problema. U Libiji su pre nekoliko godina, zbog pogrešne procene, poginuli ambasador i dvoje zaposlenih, Ministarstvo spoljnih poslova preplavljeno je starletama, a do javnosti godinama unazad dolaze informacije o nepotizmu i zapošljavanju maminih i tatinih sinova.

Foto: Printscreen

U galeriji pogledajte kako su amabasador i direktor Srpskog kulturnog centra u Francuskoj obrukali državu, šta je dovelo do tragične pogibije zaposlenih u srpskoj ambasadi u Libiji, kako su na savetničke pozicije dolazile devojke iz muških magazina i na koji su se način zapošljavala deca srpskih političara

 

Foto: RAS SRBIJA

Umalo fizički sukob, obaranje stolova i svađe u Parizu

Sukob srpskog ambasadora u Francuskoj Rajka Ristića i direktora Srpskog kulturnoge centra u toj zemlji Radoslava Pavlovića doveo je do ozbiljnog skandala, koji se umalo završio tučom. Njihovo ponašanje ministar spoljnih poslova Ivica Dačić opisao je ka „bruku srpske diplomatije“, zbog koje je u Pariz poslao i inspekciju.

Pavlović i Ristić dugo su se svađali oko dvoje zaposlenih u Kulturno-informativnom centru, koji su Pavlovića, kako je sam govorio, navodno opstruisali u radu, špijunirali i sabotirali. On je tvrdio da sa njima „ne može da podiže ugled Srbije u Parizu“.

Do ozbiljnog sukoba došlo je kada je Pavlović doneo odluku da im ne produži ugovor o radu, ali se to ipak dogodilo, jer im je navodno pomogao ambasador Ristić. Sve je kulminiralo kada je Pavlović jednom od njih prevrnuo radni sto i kompjuter, jer mu je navodno, opsovao majku.

Posledica takvih odnosa predstavnika Srbije u Parizu bilo je i (privremeno) zatvaranje Srpskog kulturnog centra.

Po saznanjima „Blica“, za petoro zaposlenih u Kulturnom centru, uključujući i Pavlovića, poslat je dopis o povlačenju u Srbiju, a ambasador Ristić će biti opozvan do kraja godine.

 

 

 

Foto: Wikipedia
Kazna od 100.000 evra zbog stvaljanja PVC-a na zgradu ambasade

Zbog ponašanja ambasadora Ristića, Srbija je morala da plati kaznu do 100.000 evra, jer je na svoju ruku odlučio da na zgradi ambasade zameni stolariju i stavi PVC prozore. Reč je inače o objektu iz 1921. godine koji se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Francuske. Bez odobrenja Zavoda ništa nije smelo da se radi na pomenutoj zgradi.

Nezavodoljstvo Ministarstva spoljnih poslova radom Ristića u Parizu postojalo je i ranije. On je svojevremeno u ambasadi priredio prijem povodom Dana državnosti, koji je koštao oko 20.000 evra, iako je odluka o štednji tada bila na snazi, a dozvolu za to nije dao ni MSP. Ambasador je tada govorio da su donatori obezbedili novac za prijem, ali se do danas nije saznalo ko su oni bili.

 

 

Foto: Privatna arhiva
Tragična pogibija zaposlenih u srpskoj ambasadi u Libiji

U novembru 2015. godine oteti su vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, dva službenika ambasade Srbije u Libiji. Prema rečima tadašnjeg amabasadora Olivera Potežice, koji se nalazio u istoj koloni automobila, do napada je došlo tako štu su teroristi prvo iscenirali sudar, odnosno udarili su otpozadi u kola ambasade i kada je vozač pokušao da izađe i vidi šta se desilo, oni su ga bukvalno uvukli u jedna od kola.

Nekoliko meseci nije se znalo ništa o njima, da bi u februaru sledeće godine objavljeno da su Stankovićeva i Jović poginuli u američkim vazdušnom napadu na baze Islamske države u libijskom gradu Sabrata.

U Libiji u to vreme nije radila nijedna zapadna ambasada, njene diplomate su bile povučene, a sprska je funkcionisala skoro kao u normalnim uslovima. Naknadno će se ispostaviti da je Stankovićeva tri godine uzalud pisala Ministarstvu spoljnih poslova i tražila da bude vraćena u Beograd.

“Molim vas, imam decu… Molim vas, jer sam žena u Tripoliju… Molim vas, časno sam radila deset godina… Molim vas, nađite mi zamenu!”, pisala je i preklinjala Slađana Stanković.

Takođe, nekoliko meseci pre otmice BIA je poslala dopis Ministarstvu sa preporukom da se srpski državljani zaposleni u ambasadi povuku u Srbiju.

Niko nije odgovarao za njihovu smrt.

 

 

 

Foto: pancevo.rs, Privatna arhiva
Na istom mestu stradao i ambasador

Godinu dana kasnije na istom mestu gde su Stankovićeva i Stević oteti, amabasador Potežica doživeo je saobraćajnu nesreću do koje je došlo kada su pokušali da ga otmu. On je preminuo nekoliko dana kasnije u bolnici.

Ambasadoru Potežici mandat u Libiji istekao je mnogo pre toga, a on nije povučen nakon tragedije dvoje službenika srpske ambasade. Prema nekim informacijama, Potežica je insistirao da ostane u Libiji, a to je pokrivano u Ministarstvu navodom da u „Libiju niko neće da ide“.

Iako se posle prve otmice navodilo da ambasador nije u opasnosti jer je smešten u Tunisu i odatle radi diplomatski posao vezan za Libiju, to i nije bilo sasvim tačno.

On je gotovo sve vreme bio u Ambasadi u Libiji, a u Tunis je odlazio po potrebi – da podigne platu i obavi druge uplate. Istina je da je Potežica bio jedini diplomata u Tripoliju, a da su svi ostali u Tunisu.

 

 

 

Foto: RAS SRBIJA
Starlete preplavile MSP

U vreme kada je srpski šef diplomatije bio Ivan Mrkić, u Ministarstvu spoljnih poslova zapošljavale su se razne atraktivne devojke, koje su na ove pozicije dolazile preko prijatelja, verenika, ljubavnika, roditelja, a neke od njih su već „otišle preko“, i diplomatske karijere nastavile u inostranstvu.

Prva je bila Vanja Hadžović (dole levo), koja se u MSP zaposlila kao savetnica, u čijoj biografiji je stalalo na da je završila menadžment u medijima na jednom privatnom fakultetu. Ubrzo je upisala i Diplomatsku akademiju, a priču o njoj objavio je i britanski „Dejli mejli“. Hadžovićeva je dala otkaz, nakon što su mediji objavili njene golišave fotografije koje su se lako mogle naći na internetu.

Kako je klupko počelo da se odmotava, ispostavilo se da je još mnogo starleta došlo do posla na isti način u MSP. Tako je, na primer Mila Opalić (na slici u sredini) posle nekoliko dana rada u Ministarstvu dobila mesto u Ambasadi Srbije u Stokholmu , a Nevena Ljubić Lojović (gore levo) dobila mesto na Diplomatskoj akademiji, bez ikakvih referenci. Veza bi joj mogao biti Tomislav Nikolić, tada predsednik Srbije, koji je navodno prijatelj njenog oca.

Za savetnicu Dušicu Jevđenović (desno) kažu da je najbahatija među državnim starletama, a u žižu javnosti dospela je kada je policajcu koji je hteo da legitimiše njenog brata sipala suzavac u oči. Mediji su pisali da ima diplomatski pasoš.

Marija Grujić, takođe savetnica, možda je i najgori slučaj, jer su njene obnažene fotografije bile na naslovnim stranama muških magazina.

 

 

Foto: O. Bunić/ RAS SRBIJA
Veljko Odalović

Pre dve godine otkriveno je i da je sin generalnog sekretara MSP Veljka Odalovića – Uglješa Odalović primljen na Diplomatsku akademiju i to nakon što je uvedeno pravilo da kandidate za te studije mogu predlagati i javna preduzeća, što do tada nije bio slučaj. I gle čuda, mlađi Odalović je zaposlen u jednom od njih. Da stvar bude intrigantnija, ni manje ni više nego u „Srbijagasu“, na čijem je čelu Dušan Bajatović, partijski kolega njegovog oca.

Kako je tada izjavio Veljko Odalović, njegov sin je završio „menadžment u sportu na nekom privatnom fakultetu“.

– Ne smatram da u prijemu mog sina na Akademiju ima nešto sporno. Ja nisam ni direktor Diplomatske akademije, niti predavač, niti profesor – branio se stariji Odalović

 

 

 

Nepotizam

Nepotizam je poznat kao stara boljka MSP. Među zaposlenima su tako bili unuk pisca Dobrice Ćosića, sin Ljiljane Nedeljković, bivše šefice kabineta Vojislava Koštunice, brat Dejana Šahovića, bivšeg ambasadora u Njujorku, sin Slobodana Samardžića, bivšeg potpredsednika DSS, ćerka bivšeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića…

Izvor: Blic

Ostavite komentar