POLITIKA VESTI

Na svakih pet skupštinskih džabalebaroša stiže i po jedan pomoćnik!

Na svakih pet poslanika u Skupštini Srbije, biće raspoređen po jedan pomoćnik koji je zadužen za administrativne poslove u poslaničkom klubu. Prema najnovijoj sistematizaciji, planirano je da ih tokom ove godine u parlamentu bude 50.

Foto: Screenshot

Trenutno, po poslaničkim klubovima raspoređeno ih je 38, dok ih u kabinetu predsednice Skupštine Maje Gojković ima još šest, pišu „Večernje novosti“.

U pitanju su zaposleni koji se angažuju na određeno vreme, a njihovo zaposlenje traje do kada traje i poslanički mandat.

Konsultanti su raspoređeni po poslaničkim grupama, i to srazmerno veličini grupe, tako da ih trenutno najviše ima u klubu SNS, koja je najbrojnija stranka u parlamentu. Timovi poslanika koji broje petoro članova imaju pravo na dva pomoćnika.

Njihov posao je prijem pošte i razvrstavanje dokumenata, što radi referent, do pisanja akata koje poslanici predlažu parlamentu, što je zadatak višeg savetnika.

Foto: Agencije

U objašnjenju nove sistematizacije, zamenik generalnog sekretara Srđan Smiljanić, istakao je da parlament ima potrebu da u svakom sazivu angažuje konsultante za obavljanje stručnih i administrativnih posolova. Takođe, on je predložio da maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u svim sektorima parlamenta bude 490, što je Administrativni odbor i prihvatio.

U parlamentima širom sveta poslanici imaju pomoćnike, ali njih uglavnom ne biraju skupštine već sami parlamentarci. Svaki od njih ima svoj budžet, i onda odlučuje koga će i za koje poslove angažovati.

Izvor: Blic

Ostavite komentar