POLITIKA SRBIJA

NAJVIĐENIJI SRPSKI PRELETAČI

Oni su nekad bili opozicija, pa su postali članovi SNS. U najveću vladajuću stranku, listom su isticali, „nisu ušli iz interesa“, ali su ubrzo, kao po pravilu, dobijali visoke funkcije. To važi gotovo za sve viđenije srpske preletače, naročito sa lokala, koji poslednjih nekoliko godina pune redove naprednjaka.

Ilustracija, Printscren: Agencije

 

Piše: Nataša Latković

U nastavku pogledajte galeriju poznatijih srpskih političara koji su masi preletanja na političkoj sceni u Srbiji menjali partijske dresove.

Nebojša Bakarec

Foto: Printscreen

Pre mesec dana Nebojša Bakarec obogatio je svoju političku biografiju učlanjenjem u SNS. Mada je poznat kao nekadašnji funkcioner DSS, u vreme vlasti Vojislava Koštunice, Bakarec je pre toga bio član DS, a nakon toga član Samostalnog DSS.

U izjavi za „Blic“ naveo je da u redove naprednjaka nije ušao radi „neke funkcije“, već da bi pomogao „svojim znanjem i iskustvom od 27 godina u politici“. Želi da se bori protiv „predrasuda, nepravde, dvostrukih standarda i satanizacije kojoj je izložen SNS“.

Ipak, on za sebe kaže da nije preletač.

– Ja nisam preletač. Pre dve i po godine sam izbačen iz DSS bez ikakvog obrazloženja, iako sam osnivač stranke. Zatim je osnovano udruženje Samostalni DSS, ali ono nije imalo sadržaj niti političke aktivnosti. S obzirom na to da sam se kao član DSS dugo borio protiv DS, što je i razlog nastanka moje bivše stranke, prirodno je da se priklonim naprednjacima, koji se takođe bore protiv DS – objašnjava Bakarec

Pročitajte još: SINDIKALNI REKET MUZIČARA

Boško Ničić

Nekada ozbiljan opozicioni Pokret za Krajinu kolektivno se priključio SNS, sve sa Boškom Ničićem na čelu. Prethodno je na lokalnim izborima u Zaječaru Ničić kao opozicioni kandidat dobio najviše glasova, da bi ubrzo nakon toga napravio vlast sa naprednjacima.

Sve ovo možda ne bi bilo ništa neobično da Ničić nije učestvovao na opozicionim protestima protiv vlasti, a čak je zbog skupa u Zaječaru bio na razgovoru u policiji. Žestoko je kritikovao vlast SNS u tom gradu.

U vreme Mlađana Dinkića, bio je jedan od glavnih funkcionera URS-a.

Blagoje Spaskovski

Spaskovski je šampion po broju promenjenih stranaka. Bio je član Saveza komunista, zatim SPS, da bi 2010. godine prešao u URS. Dve godine kasnije vraća se u redove socijalista, da bi već 2013. ušao u SNS.

Od 1979. nalazi se na visokim funkcijama u Boru, a generalni direktor RTB „Bor grupe“ postao je 2009. godine. Malo malo pa mediji objave da će uskoro biti smenjen zbog katastrofalnih rezultata, ali to se do danas nije dogodilo. Spaskovski je i danas glavni šerif u tom gradu.

Maja Gojković

Za Spaskovskim mnogo ne zaostaje ni predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja ja čak pet puta menjala stranački logo. Karijeru na političkoj sceni u Srbiji započela je 1990. u Narodnoj radikalnoj stranci Veljka Guberine. Odatle je prešla u SRS. U jednom intervjuu 1995. izjavila je da će napustiti politiku kada se bude razočarala u SRS. To se ipak nije dogodilo.

Gojkovićeva je napustila radikale 2007, da bi godinu dana kasnije osnovala GG „Maja Gojković“, a iste godine registrovala je i svoju stranku – Narodnu partiju. Na izbore 2012. izlazi kao deo URS-a, ali tokom pregovora o formiranju vlade, URS raskida saradnju sa njom, jer je „šurovala sa DS-om“. Iste godine učlanjuje se u SNS i postaje visoki funkcioner naprednjaka

Aleksandar Martinović

Foto. Printscreen

On nije promenio veliki broj partija – samo dve, ali je njegovo preletanje naročito bilo zanimljivo medijima u Srbiji. Kada su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić odlučili da napuste radikalske redove, Martinović, tada jedan od uticajnijih SRS-ovaca, iznosio je najstrašnije optužbe na njihov račun.

Za SNS je govorio da je stranka koja je nastala krađom mandata SRS, kao i da bi njegov prelazak u redove naprednjak „bio bi krajnje kukavički potez i okretanje leđa čoveku koji se u tamnici natčovečanskim naporima bori ne samo za sebe, nego za celu Srbiju.“

Takođe je govorio da je SNS partija koju finansiraju tajkuni, mafijaši i kriminalci, kao i da bi ta stranka, kada bi došla na vlast, vodila „goru politiku od one koju vodi Tadić“. Ipak, priključio se naprednjacima kada su ušli u vlast. Bio je u NO „Galenike“ i UO Agencije za privatizaciju, a sada je šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije.

Više puta je izjavio da se pokajao zato što je kao radikal bio uvučen u „lične sukobe Šešelja s Nikolićem i Vučićem“.

Aleksandar Senić

Foto: Printscreen

Bio je član DS, pa Tadićevog SDS, da bi sredinom prošle godine pristupio naprednjacima. Za sebe kaže da nije preletač, jer je prvo izašao iz SDS, pa se tek onda učlanio u SNS. Kako je rekao, pre pristupanja naprednjacima, bio je nestranačka ličnost.

Ulaskom u redove stranke Aleksandra Vučića, automatski je postao član Glavnog odbora SNS. U međuvremenu je prvo postao šef za projekat Beograd – Južni Jadran u „Koridorima Srbije“, a zatim i direktor Sektora za upravljanje izgradnjom u toj kompaniji.

Mihalj Kertes

Bio je dugogodišnji član SPS i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, a krajem 2015. godine učlanio se u SNS. Zanimljivo je da je svega nekoliko dana nakon što je objavljena vest o njegovom pristupanju naprednjacima, pravosnažno oslobođen svih optužbi za zloupotrebu položaja i iznošenje državnog novca na Kipar.

Početkom 2014. godine oslobođen je optužbi zbog zastarelosti tog slučaja.

Tekst je objavio Blic, epidemija preletanja se i dalje neizlečivo i svakodnevno  širi, a veliki broj obolelih zbog, lekarske etike, nije pomenut u tekstu  .

 

Ostavite komentar