POLITIKA

Napredna Grocka: Za bilborde dali 29.000 evra

Opština četiri meseca oglašavala manifestaciju „Gročanske svečanosti“. Obavljena dva tendera, a na oba posao dobila ista firma. Manifestacija je održana u periodu od 26. jula do 2. avgusta
Estradno-politička elita Srbije i Grocke, Foto: Printscreen/ sattelevizija.com

OPŠTINA Grocka je samo za reklamiranje ovogodišnjih „Gročanskih svečanosti“ na bilbordima na Smederevskom putu potrošila oko 29.000 evra. Od ove cifre, oko 24.400 slilo se u kasu lokalne samostalne zanatske radnje iz Leštana, koja je iznajmila opremu. Preostali novac je otišao u državni budžet na ime poreza na dodatu vrednost (PDV).

Zanimljivo je da su nadležni iz Opštine tražili da se manifestacija reklamira i posle završetka.

Svečanosti su održane od 26. jula do 2. avgusta. Nadležni su požurili da najave feštu. Prvi tender otvorili su u februaru za dvomesečno reklamiranje na 11 bilborda duž Smederevskog puta. Kriterijum za odabir ponuđača bila je najniža ponuđena cena. Posao je 2. marta dobila firma iz Leštana za sumu od 1.936.000 dinara bez PDV.

Pred početak manifestacije, početkom jula, osvanula je još jedna javna nabavka, gotovo identična. Tražilo se ponovo 11 bilborda, na istoj lokaciji – Smederevski put, za istu namenu, u istom trajanju, mada je to podrazumevalo da će slike programa ostati okačene i kada bude završen (s obzirom na to kada je raspisan konkurs).

Ponovo je ista firma izašla kao pobednik, ali ovaj put je tražio skoro duplo manje novca u odnosu na prvi konkurs, 968.000 dinara bez PDV.

– Ne vidimo šta je čudno što je drugi put ponuđač ponudio niži iznos. Iznos zavisi od perioda oglašavanja i uslova koje je Opština Grocka navela u konkursnoj dokumentaciji koja je dostupna na portalu za javne nabavke – saopšteno je, između ostalog, za „Novosti“ iz Opštine.

U obrazloženju je istaknuto i da je sve urađeno u skladu sa propisima i navedeno je koji su to pravni akti. To je Zakon o javnoj svojini, odnosno Uredba o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda.

KREM ESTRADE

OPŠTINA je ove godine obeležila jubilarne pedesete „Gročanske svečanosti“ ugostivši poznate muzičke zvezde. Hiljade ljudi slivalo se tih osam dana u ovu varoš kraj Dunava. Posetioce su zabavljali Miroslav Ilić, Aca Lukas, Ana Bekuta, „Big bend“, „Garavi sokak“ i „Van Gog“. Realizovano je i više takmičenja i podeljene su vredne nagrade.

Izvor: Novosti/J. NOVAKOVIĆ

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar