POLITIKA

Narod neće iz inata glasati za budale samo da bi kaznio dosadašnje kriminalce

JOŠ MALO O IZBORIMA I BOJKOTU

Ilustracija: Jutarnji GLASnik, Screenshot/ agencije

Izbori nisu nikakva institucija demokratije već samo način na koji se demokratija sprovodi, jednosmerno, od građana ka vlasti. Kako je društveni, time i ekonomski sistem tržišni (pijačni), i u izborima važe svi uslovi kao na tržištu – pijaci.

Siromašni građani ne kupuju robu po deklaraciji o kvalitetu i sastavu, već po ceni – roba sa najnižom cenom je jedina konkurentna. Istovremeno važi i pravilo da će najbolja imitacija kvaliteta, uz nisku cenu, biti jedini izbor.

Ista pravila važe i u političkom ringišpilu koji nazivamo izborima.

Pretpostavimo da izađe svih 100% ili 135% upisanih u biračke spiskove na izbore. Šta će se desiti?

NIŠTA!

Zašto?

Zato što su vlasti u potpunoj kontroli izbornog aparata (štampanje materijala, brojanje glasova, elektronski i svi ostali falsifikati).

Pretpostavimo da baš svaka od prijavljenih lista probije cenzus za parlamentarne organe. Opet će ona lista koja kontroliše proces imati najveći broj dobijenih glasova. Jeidno što će biti postignuto je što će se korumpiranom sistemu dati nešto veći broj meta (ljudi) koje mora da korumpira u cilju nastavljanja dosadašnje vlasti.

U okolnostima kada sve liste i kandidati potiču iz jednog klasnog bloka, izbor pada na nivo biranja korbača koji će građaninu pucati po leđima naredni izborni ciklus…

Istovremeno, navodni protivnici sistema koji su pojurili da učestvuju na lokalnim izborima nemaju ni autoritet, ni snagu, ni politički program koji građani poznaju – NISU NIKAKVA ALTERNATIVA, izuzev na nivou inata. Oni, činjenica je, samo pokušavaju da vlastima daju ono što vlast jedino može da izgubi – legitimitet vlasti.

Zašto je on vlastima važan i šta vlast rizikuje njegovim gubitkom?

Ako izađe 25% građana na izbore, SNS osvoji 47%, matematika kaže da vlast vlada za i uz podršku 11,75% građana, nešto više od 1/10. Dakle, vlada manjina, vlast je nepravedna. No, ako izađe 71%, a SNS osvoji „samo“ 39% glasova, matematika opet kaže da se vlast vrši u ime 29,25% građana, nešto manje od 1/3, vlast je pravednija.

E, sad, svi vi koji doživljavate političke orgazme kako se bliže izbori, nemojte odgovarati meni, već matematici i sebi – zašto izlaskom na izbore opravdavate dosadašnju vlast?

Ako, slučajno, tvrdite da će se desiti „čudo na Marni“ ili da će narod pobesneti i iz inata glasati za budale samo da bi kaznio dosadašnje kriminalce, sa vama nešto nije u redu. Ili ste pijani ili nemate pojma o svetu oko sebe ili ste nadrogirani propagandom vladajuće klase.

A ako urušimo legitimitet vlastima, opet odgovorite – da li ćete trpeti vlast korumpirane manjine? Ne. Onda protest ima smisla, opšta politička kriza ima smisla, blokiranje rada države ima smisla.

A kada se u toj krizi profiliše jaka, jasna i stvarna alternativa, onda glasajte za one koji će raditi za vas.

Koral

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar