POLITIKA SRBIJA SVET

Nemci protiv crtanja granica, Amerikanci podržavaju Srbiju i Kosovo kao dve suverene države

Nemci protiv crtanja granica, Amerikanci podržavaju Srbiju i Kosovo kao dve suverene države. Pita li se neko u Srbiji?

Nemački ambasador Šib i američki Skot na Bezbedonosnom forumu različito o Kosovu

Nemački ambasador Tomas Šib izjavio je večeras da bi crtanje granica po etničkim linijama bilo u suprotnosti sa onim što se želi postići u regionu Zapadnog Balkana, dok američki ambasador Kajl Skot objašnjava da Amerikanci podržavaju dogovor Srbije i Kosova kao dve suverene države, ali da ne daju blanko pristanak.

Šib je na debati u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma rekao kako Nemačka smatra da ideja o razmeni teritorija nije dobra, jer bi takvo rešenje moglo da proizvede mnogo više problema nego što bi ih rešilo.

Posledice bi se u slučaju razmene osetile daleko izvan ovog regiona, uveren je Šib, koji istovremeno poručuje da je evropska perspektiva regiona veoma jasna i da treba nastaviti reforme.

On je ponovio da je priključenje zemalja Zapadnog Balkana EU jedan od prioriteta Nemačke.

Postoji rizik i od održavanja statusa kvo, a ne samo od eventualne razmene teritorije smatra Skot

Njegov kolega, ambasador SAD Kajl Skot , predočio je da Amerikanci ne postavljaju nikakve preduslove u dijalogu Srbije i Kosova.

Postoji rizik i od održavanja statusa kvo, a ne samo od eventualne razmene teritorije, ocenio je Skot i naglasio da situacija nije kao 1999. i da Amerikanci očekuju da Srbija i Kosovo postignu dogovor kao dve suverene države.

Taj dogovor bi dobio podršku SAD ako bi doprineo stabilnosti, a ne razvoju novih problema, rekao je Skot koji smatra da Amerikanci na Balkanu vode konzistentnu politiku i da blisko sarađuju sa svojim evropskim saveznicima.

On je rekao da SAD podržavaju evropske integracije i svesne su da je proces dug i komplikovan, ali da je istovremeno uveren da zemlje Zapadnog Balkana sprovođenjem reformi postaju bolja i stabilnija društva.

Beogradski bezbednosni forum u petak nastavlja rad.

Izvor: Danas Foto:Screenshot

 

Ostavite komentar