POLITIKA SRBIJA SVET

Nove studije: Alarm za buđenje Evrope!Srbija nema status u svetu koji zaslužuje

Nove studije- Bezbenosni radar 2019. Alarm za buđenje Evrope!

Srbija nema status u svetu koji zaslužuje

Sa konstatacijom – Smatram da moja država nema status u svetu koji zaslužuje – potpuno se slaže čak 65 odsto ispitanika iz Srbije. To je najveći procenat među svim zemljama koje su učestvovale u anekti i među svim odgovorima. Doda li se tome da je 20 odsto ispitanika iz Srbije odgovorilo – donekle se slažem, to je apsolutna većina – 85 odsto ispitanika koji smatraju da Srbija nema statuts u svetu koji zaslužuje. Sličan je rezultat iz Ukrajine – 74 odsto Ukrajinaca smatra da njihova država nema status u svetu koji zaslužuje. Sasvim suprotni su odgovori iz Nemačke u kojoj samo 27 odsto smatra da ta zemlja nema status koji zaslužuje i Francuske gde onih takvog mišljenja ima 33 odsto.

Mnogi podaci koji se navode u izveštaju, potiču iz nove studije pod naslovom Bezbenosni radar 2019. Alarm za buđenje Evrope! koju je je sačinila Regionalna kancelarija za saradnju i mir u Evropi sa sedištem u Beču, a pri fondaciji Fridirh Ebert, bliskoj Socijaldemorkatskoj partiji Nemačke. Iz te studije izdvajamo još neke interesantne podatke koji se međutim nisu našli u izveštaju Minhenske konferencije.

Foto: Pixabay
Bezbenosni radar 2019. Alarm za buđenje Evrope!

Tako recimo saznajmo da većina ispitanika u Srbiji (75%) smatra da druge države sprečavaju Srbiju da dosegne svoju pravu veličinu. Čak njih 91 odsto smatra da Srbija spada u evropsku kulturnu sferu i istovremeno 95 tih ispitanika smatra da Srbija ima jedinstvenu kulturu koju bi trebalo štititi više nego ikada. Radi poređenja: samo 63 odsto Francuza i 59 odsto Nemaca smatra da je njihovoj kulturi potrebna zaštita.

Mada, sudeći po prethodno navednim odgovorima građani Srbije misle da neće skoro ili nikada ući u EU, i da to ne bi ni bilo dobro za Srbiju – velika većina (75%) smatra da je EU veoma uticajna na međunarodnoj političkoj sceni i skoro isto toliko smatra uticajnim i NATO. Manje uticajnom smatra UN (66 odsto) dok za Evro-azijsku uniju nije čulo 21% ispitanika u Srbiji a 51 odsto je smatraju uticajnom.

Srbi takođe smatraju da njihova država treba da poveća izdatke za vojsku i da bi trebalo da više sarađuje sa EU, ali i još više sa Rusijom. Istovremeno NATO se smatra pretnjom za mir u Evropi.

Spoljna politika Srbije, piše u ovoj studiji koja se poziva na mišljenje stručnjaka – je balansiranje između četiri stuba: SAD i EU na jednoj strani i Kine i Rusije na drugoj strani. Među najvažnije spoljnopolitičke ciljeve spada ulazak u EU, ne ulazak u NATO, i rad protiv priznavanja Kosova.
Inače, pravo na otcepljenje etničkih grupa i delova zemlje ne nailazi na veliko odobravanje ni u jednoj zemlji u kojoj je vođena anketa. U Srbiji je ono najmanje (26 %) slično je u Ukrajini i Letoniji (27%), u Nemačkoj je to (30%) dok je najveće u Poljskoj (42 %).

Predstojeća godina će dati neke naznake o tome da li i sam region još uvek veruje u evropsku budućnost.“
Tu se potom vide rezultati anekte sprovedene jula prošle godine među stanovicima Zapadnog Balkana na pitanje – Šta mislite kada će vaša zemlja ući u EU – takodje grafički predstavljeni. Hiljadu ispitanika u svakoj od zemalja je moglo da bira između odgovora – 2020; 2025; 2030; Nikada; Ne znam.

Evo koji odgovori su dobili najviše glasova:

Kosovo: 43 odsto smatra da će ući 2020, a 20 odsto smatra da će to biti 2025.
Crna Gora: 40 odsto smatra da će ući 2025, dok 21 odsto ne zna.
Albanija: 37 odsto smatra da će to biti 2025, a 29 odsto je odgovorilo 2030.
Makedonija: 29 odsto smatra da će ući 2025, dok 23 odsto misli da će to biti beć 2020.
Srbija: 32 odsto smatra da neće nikada ući u EU dok je 26 odsto odgovorilo – ne znam..
BiH: 39 odsto smatra da nikada neće ući u EU, a 26 odsto da će to biti 2030.
Na sledećoj grafici gde nećemo ulaziiti u detalje, može da se vidi da kako su ti ispitanici odgovoril ina pitanje: Da li bi članstvo u EU bilo dobro ili loše za vašu zemlju?
Čak 84 građana Kosova i 83 građana Albanije smatra da bi to bilo dobro za njihovu zemlju. To tako misli i većina u Makedoniji (59%) i Crnoj Gori (53%), kao i 45 odsto građana BiH.
U Srbiji je najviše onih koji misle da to ne bi bilo ni dobro ni loše (39%), dok 29 odsto misili da bi to bilo dobro, a 22 odsto – da bi to bilo loše.
To znači da EU nigde ne vide pozitivnije nego u Albaniji i na Kosovu, dok se EU u Srbiji najgore kotira.

Izvor: DW Foto: Screenshot

One Reply to “Nove studije: Alarm za buđenje Evrope!Srbija nema status u svetu koji zaslužuje

Ostavite komentar