POLITIKA VESTI

Novi protest „Jedan od pet miliona“: Opoziciju posebno posmatramo (VIDEO)

Novi protest „Jedan od pet miliona“: Opoziciju posebno posmatramo (VIDEO)

Potpisivanje Sporazuma sa narodom koji su predstavnici opozicije nedavno usvojili bio je centralni događaj večerašnjeg protesta „Jedan od pet miliona“. Građani koji su potpisali Sporazuma, a s kojima su razgovarali novinari Insajdera, kažu da dele vrednosti koje su deo Sporazuma, među kojima su sloboda medija, slobodni i fer izbori, nezavisnost sudstva, ali i ekspertsko vođenje državnih poslova.

Potpisane primerke građani su ubacivali u kutije koje su postavljene na Platou u blizini Filozofskog fakulteta.

Na pitanje da li veruju da se Sporazumom može napraviti promena, mišljenja su podeljena – dok je za neke građane ova ideja, kako kažu, neozbiljna, drugi kažu da „žele da veruju“ da će lideri koji su napravili Sporazum i ispuniti svoja obećanja.

Oni, kako kažu, opominju lidere opozicije da mogu da organizuju proteste i protiv njih ako ne budu zadovoljni načinom na koji vladaju.

Veliki broj građana, međutim, nije do sada pročitao Sporazum, ali je većina njih uzela primerke ovog dokumenta.

Organizatori protesta napominju da je drugi potpisani primerak, koji ostaje kod građana, najvažniji jer će uvek ih opominjati da vode računa o tome da li lideri opozicije ispunjavaju svoja obećanja.

„Od večeras opoziciju posebno posmatramo“, poručuju organizatori protesta.

U našem videu pogledajte šta građani misle o Sporazumu s narodom i da li su ga potpisali.

Okupljeni građani s kojima smo razgovarali kažu i da za njih sporazum predstavlja vraćanje države u normalne tokove, i uspostavljanje drugačijih vrednosti od onih koju nudi trenutna vlast.

Građanima Sporazum sa narodom su u dva primerka delili predstavnici 34 opozicione političke organizacije koje su ga potpisale i koje tim potpisom, kako su ranije naveli, garantuju njegovo sprovođenje.

Građanski protest „Jedan od pet miliona“ počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde su se obratili advokat Božo Prelević i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

Učesnici su nosili transparente „Pozlilo nam je od tvojih uspeha“, „Istina je dragocena zato je retko koristiš“, „Vučiću super si, ali sada idi“, „Vučić je najhrabriji na svetu, jer se ničega ne stidi“.

Posle govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Kolona se kretala od Platoa, preko Ulica Kralja Milana i Kneza Miloša do Skupštine Srbije. Kako javljaju reporteri Insajdera, kada su građani s početka kolone stigli do Skupštine, kraj kolone bio je kod Bioskopa Zvezda.

Izvor: Insajder  Foto: Screeshot

Ostavite komentar