POLITIKA VESTI

Obrukali se pred Amerima:Tači i Haradinaj međusobnim uvredama prebacivali krivicu jedan na drugoga pred Trampovim ljudima

Verbalni sukob Tačija i Haradinaja pred američkim zvaničnicima

Obrukali se pred Amerima:Tači i Haradinaj međusobnim uvredama prebacivali krivicu jedan na drugoga pred Trampovim ljudima, ocenjuju mediji

Dvodnevni boravak zvaničnika za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD i poruke koje su oni uputili političkim liderima Albanaca u Prištini dodatno je unervozio prištinsku političku scenu, a Zeri piše da su se pred gostima najviše obrukali Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, tako što su se sukobili na sastanku u prisustvu Džona Erata i Brada Barklija.
Kako prenosi prištinski Zeri, pozivajući se na izvor blizak učesnicima, na sastanku sa američkim zvaničnicima u sredu došlo je do otvorenog verbalnog sukoba Tačija i Haradinaja.
Prema istom izvoru, sukob je prvi započeo Tači provokacijama govoreći sve najgore za Haradinaja, ignorišući pritom potpuno njegovo prisustvo.

Pred dvojicom predstavnika Trampove administracije, Tači je za Haradinaja rekao da je anti-američki nastrojen i da će svojom politikom uništiti odnose Prištine i SAD.

Reagujući na to Haradinaj je za Tačija rekao da zbog svojih problema koje ima uopšte nije zabrinut za budućnost „države“.

„Haradinaj je rekao Tačiju da se plaši od Specijalnog suda i da mu uopšte nije stalo do sudbine Kosova“, naveo je neimenovani izvor, prenosi Zeri.

Tačijev i Haradinajev verbalni sukob je, navodi se, potrajao nekoliko minuta na opšte zaprepašćenje američkih zvaničnika.

Zeri navodi da niko iz okruženja Tačija i Haradinaja nije želeo da komentariše ovu situaciju.

Gazeta Blic piše da su Erat i Barkli ovaj sastanak ocenili „veoma tešim“.

Oni su na tom sastanku pozvali Tačija i Haradinaja na suspenziju sto odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH.

Inače, tokom dvodnevnog boravka u Prištini, Erat i Barkli su se sastali i sa predstavnicima parlamentarne opozicije, kojima su, kako se navodi, preneli da je jedini uslov SAD da Srbija prizna tzv. kosovsku nezavisnost.

Opozicioni poslanik Iljir Deda je rekao da su ih Amerikanci zamolili da ne iznose detalje sastanka, ali i da su, kako je kazao, na ovom sastanku otkrivene laži kojima se služi Tači.

Deda je ocenio da je situacija veoma ozbiljna u odnosima SAD i Prištine.

„Situacija je veoma ozbiljna, što se tiče odnosa između Kosova i Sjedinjenih Država, i situacija nije dobra. Odnosi bi mogli biti nepovratno narušeni“, rekao je Deda.

Tači i Haradinaj hitno krenuli za Tiranu na poziv Rame
Tači ipak bliži Rami?                   Ilustracija, Printscreen
Tači i Rama šetali Tiranom, a potom otišli na večeru

Drugi put za svega dve sedmice politički lideri Albanaca, Hašim Tači i Edi Rama, večerali su zajedno, ovog puta u jednom popularnom restoranu u Tirani, preneo je prištinski Zeri.

Sinoćnji privatni susret dvojice lidera Albanaca došao je nakon dva naporna dana koje je Tači imao tokom susreta sa dvojicom američkih zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost, Džonom Eratom i Bardom Barklijem, u Prištini.

Zeri piše da su Tači i Rama najpre prošetali ulicama Tirane, a potom su veče proveli u baru „Padom“, u blizini bivše albanske RTV.

Ovo je, navodi se, drugi susret Tačija i Rame, a prethodni je bio nedavno u novoj kući predsednika privremenih prištinskih institucija, kada su bili prisutni i drugi predstavnici prištinskih institucija osim Rame, Veselji, Pacoli, Ljimaj…

Napominje se i da su Rama i Tači lideri koji blisko sarađuju po pitanju nastavka dijaloga i sporazuma sa Beogradom.

Mustafa poručio Haradinaju da ne glumi žrtvu

Lider najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, poručio je premijeru privremenih prištinskih institucija, Ramušu Haradinaju, da ne glumi žrtvu i da što se tiče nametnutih taksi na robu iz Srbije može da radi šta hoće, jer je na vlasti.

Mustafa je to poručio nakon što ga je Haradinaj, zajedno sa Hašimom Tačijem, Fatmirom Ljimajem i Kadri Veseljijem, optužio da je prebrzo i lako odustao od taksi, te da je to zato što su se, kako je rekao, obavezali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mustafa je na svom fejsbuk profilu odbacio Haradinajeve tvrdnje, istakavši da ga stavljanjem zajedno u koš sa Tačijem, Ljimjem i Veseljijem i tvrdnjom da oni sve u vezi s taksama rade u korelaciji sa Srbijom, ne samo da je netačn[, već da liči na kampanju.

Napominjući da se on i DSK ne pridružuju nikome, Mustafa je poručio da su stavovi te stranke jasni: „Ne prihvatamo dijalog o granicama, teritoriji i državnosti Kosova proglašenoj 17. februara 2008.“.

„Odluku o taksama je donela vlada na predlog (Kadri) Veseljija. Ti odlučuješ šta ćeš s tim. Vi ste vladajuća koalicija. DSK je vaša opozicija. Budite na vlasti i ne glumite žrtvu“, poručio je Mustafa.

DSK će, naveo je, učvrstiti trajno prijateljstvo sa SAD i o tome neće pitati nikoga.

Izvor:RTV Foto:Screenshot

Ostavite komentar