POLITIKA SRBIJA

Ocena Saveta za nacionalnu bezbednost: Platforma je treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine,u nedelju konsultacije sa patrijarhom

Vučić, Brnabić i Dačić u nedelju sa patrijarhom o KiM

Premijerka Ana Brnabić je najavila da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i ona u nedelju razgovarati sa patrijarhom Irinejom o situaciji na KiM.
„U nedelju u pola osam videćemo se sa patrijharhom i Sinodom SPC, da razgovaramo o sitauciji na KiM, jer je dijalog prekinut“, rekla je Brnabić novianrima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sednicu je sazvao predsednik Vučić nakon što je Priština usvojila Platformu za dijaloga, kojom su Srbi stavljeni u najteži položaj još od 2011. godine.

Savet za nacionalnu bezbednost zasedao zbog platforme Prištine

Platforma Prištine je treći i završni udarac dijalogu, izjavila je premijerka Ana Brnabić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.
Sednicu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao nakon usvajanja platforme. Premijerka je navela da je taj dokument suprotan zdravom razumu, kao i da će „reakcija Srbije biti, kao i uvek, odmerena“.

Brnabić je prenela da je zaključak sednice da je bez sumnje usvajanje ovakve platforme treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine.

„Prvi udarac bilo je nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine. Danas je 2.149 dana od kada je potpisan Sporazum, a Priština nije uradila ništa, nije implementirala nijedno slovo tog dokumenta. Ne postoji ništa od Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine i kičmeni stub sporazuma“, objasnila je. Drugi udarac, kako je rekla, bilo je uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH, a Priština je dala jasnu poruku i EU i SAD da one neće biti ukinute.

Sastanku su prisustvovali i šef BIA Bratislav Gašić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, kao i direktor Policije Vladimir Rebić.

Predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić, nadomak Predsedništva, transparentom je pozvao srpske vlasti na zaustavljanje dijaloga s „vođama OVK“.

Izvor: 021,Agencije                                                                     Foto:Screenshot

Ostavite komentar