POLITIKA

Odazivam se na Aleksandar, ne na „iš“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je odluka da ministar odbrane Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku „ishitrena i nervozna“, dodavši da je ne razume.
Foto: Screenshot/ N1

„Reagovaćemo recipročnim merama, a kakvim odluku će pretpostavljam doneti Vlada Srbije na sednici u četvrtak“, rekao je Vučić nakon prijema povodom Dana Vojske Srbije.

Na pitanje novinara N1 o kakvim merama bi moglo biti reči, Vučić je odgovorio da ne zna i uputio na Vladu Srbije.

„Ne mislite valjda da je moguće da šikanirate i ponižavate predstavnike Vlade, ja verujem da će to da uradi. Srbija uvek donosi recipročne mere, pretpostavljam da će i sada to učiniti. A možda i neće, sačekaćemo sledeću sednicu Vlade. Mehanizmi države postoji da elementarno poštovanje prema državi pokažate pa nekad uvedete neke recipročne mere i pokažete da postojite kao država. U protivnom vam država ni ne treba“, objasnio je Vučić.

On dodaje da bi voleo da odluka o Vulinu nije doneta na osnovu izjave koju je dao ministar odbrane Srbije.

„Voleo bih da to nije slučaj, da neko u Evropskoj uniji ne uvodi verbalni delikt – da arbitrarno osuđuje da li mu se dopada ili ne nečije mišljenje“, rekao je predsednik Srbije.

On je podsetio da je prilikom poslednjeg boravka u Hrvatskoj obećao da 100 dana neće izreći nijednu lošu reč.

„Mislim da je to do 26. maja. Neću reći nijednu lošu reč, pogotovo uvredljivu“, ponovio je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da će, bez obzira na poslednja dešavanja, Srbija nastaviti da gradi dobre odnose sa Hrvatskom.

Vučić ne očekuje reakciju iz Evropske unije povodom incidenta sa zastavom na kojoj je bio ispisan ustaški pozdrav „Za dom spremni“ u Jasenovcu.

„Ovde je moguće da se to radi, a da niko ne kaže nijednu reč, tako da ne očekujem ni od koga reakciju“, kazao je Vučić.

On je dodao da je „Hrvatska bila najveće i najteže stratište na tlu bivše Jugoslavije, kojeg su se najgori nemački nacisti stideli, a danas se neki nažalost ne stide“.

Ne trkamo se sa Hrvatskom u naoružanju

Predsednik Srbije negirao je tvrdnje da se Srbija nalazi u svojevrsnoj trci u naoružavanju sa Hrvatskom i dodao da Srbija i ne može da se trka sa zemljom koja je članica NATO.

„NATO je moćan, a mi smo mala zemlja. Mi samo želimo da budemo svoji na svome i da sebe možemo da odbranimo. Nikoga da ne diramo. Ne trkamo se jer i nemamo mogućnosti da se trkamo sa Hrvatskom, jer to i nije trka samo sa Hrvatskom nego sa zemljom koja je deo NATO. Ali, hoćemo da se osećamo sigurni i da možemo da zaštitimo svoju zemlju“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da nije komentarisao to što je Hrvatska odlučila da kupi polovne avione F-16 od Izraela i da poštuje odluku te zemlje.

„A da li je u dog fajtu (bliskoj vazdušnoj borbi) bolji F-16 ili Mig-29, različita su mišljenja“, rekao je Vučić.

Odazivam se na Aleksandar, ne na „iš“

Upitan kako komenatriše poruke opozicionara da će podržati protest u Nišu u sredu, i da će ga dočekati uz poruku „Iš iz Niš“, Vučić je kazao da je on „otvorio šest fabrika u Nišu, a njega će ti koji su uništili Niš, dočekati sa iš“.

„Odazivam se na Aleksandar, ne na iš. Naravno da ću da idem u Niš, ali neću moći da se zadržim koliko sam planirao jer tog dana dolazi predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i treba da ga sačekam u Beogradu“, kazao je Vučić.

Dodao je da je uveren da će o aerodromu „Konstantin Veliki“ građani Niša da kažu svoje mišljenje, koje je, kako je istakao, njemu najvažnije.

„Ako misle da to treba da ostane gradu onda mislim da treba da ostane gradu, meni je bitno šta misle građani Niša misle, a ne Đilas, Janković i Jeremić“, kazao je on.

Vučić je izjavio da ne misli da je dobro da aerodrom ostane gradu, ali da će ukoliko to građani Niša žele, tako ostati.

„Ako misle da treba da ostane, ja to ne mislim već mislim da treba državi, ali ako misle, onda će im pripadati, ali nemojte od države da tražite odgovornost što ste rekli da će 2017. da bude 410.000 putnika pa se ispostavilo da je 320.000“, istakao je predsednik.

Nadam se da Etihad neće napustiti Er Srbiju

Foto: Screenshot/ N1

Predsednik Srbije izjavio je da se nada da aviokompanija Etihad neće napustiti Er Srbiju.

„Voleo bih kada Etihad ne bi napustio Er Srbiju i nadam se da neće“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu i dodao da će Er Srbija, ako Etihad odluči da ode, opstati i da će biti jača nego Jat.

Navodeći da je neumesno porediti Jat iz poslednjih godina, Vučić je kazao da je Er Srbija neuporedivo bolji avioprevoznik nego što je Jat i da to pokazuje neuporedivo bolji rezultati Er Srbije.

„Na liniji za Njujork ne možete da zarađujete, ali je to važno za brendiranje zemlje i za brendirane aviokompanije“, rekao je Vučić.

Na pitanje o stanju u srpskom budžetu, Vučić je kazao da je stanje dobro i da je i dalje u suficitu.

„Prvi kvartal je bio problematičan. Imaćemo suficit do kraja godine i to neračunajući 501 milion evra koji će da budu uplaćeni u oktobru za koncesiju aerodroma“, rekao je Vučić.

Kod Albanaca nema volje za kompromisom

Govoreći o pitanju Kosova, Vučić je ocenio da će biti teško rešavati taj problem jer kod Albanaca nema volje za kompromisom.

„Nisam siguran koliko srpsko društvo razume da smo mi izgubili 1999. godine i da smo imali katastrofalnu politiku od 2004. do 2011. i da se za to plaća cena. Ako to niko ne sme da kaže, ja smem. Ali to ne znači da nekome pripada sve, i ono što mu nikada nije pripadalo, a mi da nemamo ni ono što je odvajkada bilo naše“, rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija spremna za kompromis jer ne sme da dozvoli ubrzani odlazak mladih, jer će tada imati još manje dece.

„Kada nemate perspektivu i budućnost, džabe vam teritorija, jer onda nema na njoj ko da živi“, rekao je Vučić.

O izjavi Zvizdića

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Saveta ministara BiH i potpredsednika SDA Denisa Zvizdića, koji je parafrazirao Vučićevu izjavu o BiH i Republici Srpskoj i rekao da „respektuje Srbiju, ali da najviše voli Sandžak“, predsednik Srbije je rekao da svako ima pravo da voli šta i koga želi.

„Ali moram da mu ukažem, jer on nije pravnik pa ne razume najbolje, nije ista ni slična ustavno-pravna regulacija Republike Srpske i Raško-polimske oblasti, ili Sandžaka, kako to nazivaju Bošnjaci. Možda Zvizdić šalje poruku da ni RS ne treba da bude ustavno-pravo regulisana, ali to ne bi bila dobra poruka“, rekao je Vučić.

On je rekao da Zvizdić slobodno može, poput Srbije, da u Sandžaku gradi vrtiće i škole i dodao da će to Srbija sa oduševljenjem da prihvati, jer bi to bila izvanredna pomoć.

„Nemojte samo da pravite ustavno-pravne jednakosti tamo gde ih nema. Sandžak nije entitet u Srbiji a Republika Srpska jeste (entitet u BiH). To je ta mala razlika“, rekao je on.

Izvor: N1, Beta

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar