POLITIKA

Odbačene krivične prijave i Martinovića i Obradovića

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu poslanika SNS-a i šefa Administrativnog odbora skupštine Srbije Aleksandra Martinovića, koju je podneo protiv lidera Dveri Boška Obradovića jer ga je na sednici odbora 21. novembra 2017. gađao mišem od lap topa, saopšteno je iz ovog Tužilaštva
Foto: Screenshot

Istovremeno, dodaje se da je Tužilaštvo odbacilo i kontra krivičnu prijavu Obradovića, kojom je Martinovića teretio za krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

U saopštenju Tužilaštva se napominje da obojica imaju pravo da ulože prigovor na odluke o odbačaju prijava u roku od osam dana Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Što se tiče Martinovićeve prijave, kojoj su se pridružili poslanici Marijan Rističević i Marko Atlagić, Tužilaštvo navodi da je nakon analiza, ispitivanja poslanika koji su prisustvovali incidentu i uvida u snimak događaja, donelo rešenje kojim je prijave odbacilo, jer se, kako smatra, u radnjama Obradovića ne ostvaruju svi bitni elementi krivičnog dela nasilničko ponašanje.

„U konkretnom slučaju u radnjama prijavljenog eventualno se ostvaruju elementi krivičnih dela uvreda i laka telesna povreda, za koja se u skladu sa zakonom, gonjenje preduzima po privatnoj tužbi“, napomenulo je Tužilaštvo.

Povodom Obradovićeve krivične prijave, Tužilaštvo je donelo rešenje kojim je odbačena jer se, kako navodi, u radnjama Martinovića ne ostvaruju svi bitni elementi krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti ili bilo kojeg drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo je zaključilo da, imajući u vidu celokupan događaj koji je prethodio izrečenim pretnjama Martinovića, odnosno da je on prethodno bio izložen neprimerenom i uvredljivom ponašanju Obradovića, reči koje je izgovorio ne mogu se smatrati pretnjama koje su uperene na život i telo oštećenog ili njemu bliskog lica, u smislu izvršenja predmetnog krivičnog dela.

U ovom slučaju, Tužilaštvo je zaključilo da se Martinovićeve reči moraju tumačiti u kontekstu odigranog događaja i neprimerenog postupanja podnosioca prijave i mogu se smatrati uopštenim i paušalnim pretnjama izrečenim u parlamentarnoj raspravi na sednici Odbora.

Podsetimo, poslanik Dveri Boško Obradović je na sednici Administrativnog odbora Skupštine Srbije na kojoj je bilo reči o kazni koja mu je izrečena nasrnuo na poslanika SNS Aleksandra Martinovića mišem računara.

Obradoviću je opomena izrečena zato što je pokazao plakat na kome je pisalo „Majo, pokrala si Novi Sad“.

Inače, Martinović i Obradović su za Insajder govorili o ovom incidentu.

Martinović je da tada rekao je oduzeo reč lideru Dveri Bošku Obradoviću jer je prekršio Poslovnik, odnosno nije se pridržavao teme.

Obradović je rekao da je gađao Martinovića kompjuterskim mišem jer je bio revoltiran time što mu se krše prava kao narodnom poslaniku.

Izvor: Insajder

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar