POLITIKA SVET

Odgovorili na ultimatum Madura: Američke diplomate napustile Venecuelu

ODGOVORILI NA ULTIMATUM MADURA: Američke diplomate napustile Venecuelu

Američki državni sekretar Majk Pompeo potvrdio je da je preostalo američko diplomatsko osoblje koje se nalazilo u Venecueli napustilo danas ovu zemlju.

„Diplomate SAD sada će nastaviti svoju misiju sa drugih lokacija gde će nastaviti da pomažu u upravljanju dostavljanjem humanitarne pomoći venecuelanskom narodu i podršku učesnicima demokratskih protesta koji se hrabro odupiru tiraniji „, naveo je Pompeo u izjavi, prenosi Rojters.
Američki Stejt department najavio je u ponedeljak da će ove sedmice povući svoje osoblje iz Venecuele, dodajući da njihovo prisustvo predstavlja „ograničenje za američku politiku“ u toj zemlji.

Pre dva dana dat je ULTIMATUM ZA AMERIKANCE: Venecuela dala 72 sata Vašingtonu da povuče diplomate, istraga protiv Gvaida zbog nestanka struje

 

Venecuelanske vlasti dale su američkim diplomatama 72 sata da napuste zemlju, saopštio je u utorak ministar spoljnih poslova Bolivarske Republike Horhe Areaza

„Diplomatsko osoblje Sjedinjenih Američkih Država mora da napusti Venecuelu u narednih 72 sata“, napisao je Areaza na Tviteru i naveo da prisustvo američkih diplomata u toj latinoameričkoj državi ugrožava stabilnost zemlje, javila je ruska novinska agencija TASS.

Venecuelanski ministar je dodao da je zvanični Karakas prekinuo odnose sa Vašingtonom pošto je predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio 24. januara prekid diplomatskih odnosa sa Amerikom.
TASS navodi da je američki državni sekretar Majkl Pompeo kasno sinoć izjavio da će Vašington povući preostalo osoblje iz američke ambasade u Karakasu ove nedelje.

Nema informacija koliko američkih diplomata je ostalo u Karakasu posle 24. januara, kada je Stejt department povukao deo svog diplomatskog osoblja iz Venecuele.
Sjedinjene Države su u pregovorima sa drugim zemljama o imenovanju države zaštitnice za zgradu američke ambasade u glavnom gradu Venecuele Karakasu, nakon što su odlučile da povuku svoje preostale diplomate usled pogoršanja uslova u toj zemlji, izjavio je danas specijalni izaslanik SAD Eliot Abrams.

On je rekao novinarima u Stejt Departmentu su SAD planirale „veoma značajne“ dodatne sankcije, uključujući i one uperene ka finansijskim institucijama, zbog situacije u Venecueli u danima koji predstoje, prenosi Rojters.

Izvor: Večernje Novosti  Foto:Screenshot

Ostavite komentar