POLITIKA

Odnosi Srbije i Mađarske ostaju „nikad bolji u istoriji“

Odnosi Srbije i Mađarske ostaju „nikad bolji u istoriji“

Nakon što je Evropski parlament na jučerašnjoj sednici odlučio da pokrene proceduru za kažnjavanje Mađarske zbog podrivanja demokratije i vrednosti EU – postavlja se pitanje kako će se Srbija ponašati u ovom sporu i da li će podržati optužene komšije ili društvo kom želi da pripada?

Odnosi Srbije i Mađarske ostaju "nikad bolji u istoriji"
Screenshot

U danu kada se čekalo glasanje Evropskog parlamenta o kršenju demokratskih principa u Mađarkoj – predsednica srpske Vade i ambasador te zemlje u Beogradu Antila Pinter srdačno su razgovarali „o daljem razvoju bilateralnih odnosa, proširenju ekonomske saradnje i budućim projektima koji su od vitalnog značaja za naše dve zemlje”.

Da li je Srbija ovim gestom stavila do znanja da je na strani Viktora Orbana? Rano je reći, kao što je i predsedniku Aleksandru Vučiću teško da kaže kako bi on glasao da je bio u prilici:

„Ja nisam parlamentarac. Moja odgovornost je mnogo veća nego nekog evropskog parlamentarca. A što se tiče odnosa Srbije i Mađarske, oni su dobri”, istakao je Vučić.

Ne samo dobri već nikad bolji u istoriji – čuli smo već mnogo puta. Takvi i ostaju.

„Prijateljsto između Srba i Mađara, ako smem to da kažem – veoma teško će biti srušeno. Mađari u svakom trenutku i na svakom mestu glasaju za nas, podržavaju naš evropski put”, podsetio je on.

Da Srbija neće ništa menjati, veruje i novinar Gabor Bodiš jer kaže da se, sem političkog šamara koji je Orban dobio, zapravo još uvek ništa nije dogodilo.

„Ja sad ne dajem savete srpskoj diplomatiji ali nema potrebe da se neki ishitreni potezi naprave, Mađarska je još uvek članica EU, punopravna članica, sve dok se ne primeni član 7, a znamo da se on primenjuje dosta teško”, kazao je Bodiš.

Teško će i Srbija zauzeti oštriji stav prema Mađarskoj jer ni do sada nije regovala kada je trebalo, smatra Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

„Ako Srbija nije odreagovala u ono vreme kada je Mađarska pravila one žestoke zidove i ograde prve u Evropi, sada mislim da Srbija niti će reagovati, niti je pozvana da reaguje u ovoj situaciji”, uveren je Popov.

Kaže i da možda ni ne treba, jer usled rešavanja sopstvenih problema, naročito onih u vezi sa Kosovom, Srbiji najmanje treba da meša u tuđe, pa makar se ticali i poštovanja ljudskih prava.

Izvor: N1/ Jovana Štetin

Ostavite komentar