POLITIKA VESTI

Održan protest opozicije

Na Trgu Republike u Beogradu održan je protest Pokreta slobodnih građana na kojem je zatraženo stvaranje uslova za održavanje fer, slobodnih izbora.

Foto: Screenshot/ N1

Postavljeno je pet zahteva među kojima je prvi da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak.

U okviru tog zahteva je da i osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beograd nemaju pravo da glasaju.

Zatraženo je i da gradska izborna komisija bude formirana u skladu sa zakonom, a da u njoj ni jedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovinu članova.

Zahteve je pročitao advokat Vladimir Gajić istakavši da su ih dogovorili Vuka Jeremić, u ime inicijativnog odbora Narodne stranke, i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića.

Gajić je rekao da tu spada i obezbeđivanje jednakog tretmana vlasti i opozicije u medijima kao i da nadležna regulatorna tela rade svoj posao i omoguće poštovanje zakona o medijima i informisanju.

Prema njegovim rečima, jedan od zahteva je i da se eleminiše prisustvo nosilaca javnih funkcija u informativnim programima dve sedmice pre održavanja izbora.

Gajić je rekao i da se traži da nosioci javnih funkcija ne zloupotrebljavaju državne resurse u cilju predizborne kampanje.

„Od vlasti tražimo i da obezbedi da izbore prate domaći i međunarodni posmatrači“, rekao je Gajić koji je istakao i da okupljeni apeluju na građane da ne dozvole da im vlast oduzme njihova prirodna prava.

Sergej Trifunović: Novi protest 20. oktobra

Glumac Sregej Trifunovićje rekao da je ovo prvi u nizu protesta a najavio je sledeći za 20. oktobar.

„Mi nismo opozicija, mi smo pozicija jer je pozicija tamo gde su razum, istina, demokratija…a oni su opozicija“, rekao je Trifunović, koji je prethodno pročitao pesmu Vladislava Petkovića Disa iz 1909. u kojoj pesnik ukazuje na pogubno ponašanje, po narod i državu, tadašnjih vlasti.

Prema njegovim rečima, da je Dis tu pesmu napisao ovih dana, sigurno bi mu policija zakucala na vrata.

Na skupu su govorili i aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, reditelj Janko Baljak, književnik Gojko Tešić i student i aktivsta Filip Vukša, koji su oštro kritikovali aktuelnu vlast predvođenu Srpskom naprednom strankom.

Tešić je pozvao, kako je rekao, demokratsku opoziciju da zaboravi na sitnosopstveničke razmirice i interese i da se ujedini.

„Opozicijo, ujedini se za spas Srbije, u protivom Srbija će postati rijaliti država“, rekao je Tešić.

Prema njegovim rečima, ujedinjenje demokratske opozicije je neophodno jer samo tako se može izboriti za slobodne izbore, za slobodu mišljenja i govor i slobodne medije.

Ćorović i Baljak su ukazali na niz, po njima, pogubnih poteza i zlouptreba gradske vlasti ukazavši da je neophodna i solidarnost medju gradjanima kako bi se tome suprotstvaili.

„Strahom žele da okuju naš grad, budimo hrabri i solidarni“, rekao je Baljak ukazavši da svakodnevno nasilje nad medijima preti da dovede do ukidanja te profesije.

Prema njegovim rečima, večerašnji skup je organizovan zbog elementarno ljudsko dostojanstvo a zahtevi za pravedne i poštene izbore su početak bitke za Beograda.

„Dokle ćemo dopuštati da nam vređaju intelignciju“, zapitao je Baljak, dok je Ćorović ukazala na niz, po njoj, takvih poteza ghradskih vlasti koju predvodi SNS.

Ona je pozvala građane da kada odu kući razmisle o tome da li ih brine sve veće vršnjačko nasilje i ubistvo žene ispred gradskog centra za socijalni rad.

Prema njenim rečima, milionska cena za fontanu na Slaviji iako na internetu svako može videti koliko košta slična, otrovana dece u školama, najava podizanja jarbola po gradu dok za besplatne učenike nema novca, samo su neka od pitanja za građane.

Na skupu je ukazano i da ništa u vezi nelegalnog rušenja i maltretiranja građana u Savamali nije rešeno a oštro je kritikovan i projekat Beograd na vodi.

Janković: Slobodni izbori pripadaju građanima, a ne liderima

Okupljeni na Trgu Republike nosili su zastave Srbije i Pokreta slobodnih građana, a postavljen je i velik transparent na kome je pisalo „Protiv izborne krađe“, što je bio i moto okupljanja.

Podršku skupu pružili su Demokratska stranka i Inicijativni odbor Narodne stranke Vuka Jeremića, SDS Borisa Tadića, Pokret „Dosta je bilo“, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Levica Srbije i Građanski pokret „Beli – Samo jako“.

Nakon skupa, Saša Janković objasnio je zašto se niko od lidera tih partija nije obraćao prisutnima.

“Cilj ovog skupa je bio početak borbe za fer i slobodne izbore. Fer i slobodni izbori i glasovi pripadaju građanima, a ne partijskim liderima. Građanima je bitno da se njihovi glasovi ne kradu, građanima je bitno da postoje fer i slobodni mediji da bi mogli da čuju i donesu odluku. Građanima je bitno da postoje uređeni birački spiskovi da bi njihov glas došao tamo gde treba, a ne da vlast bira samu sebe”, poručio je Janković.

Izvor: N1/ Đorđe Nasković

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar