POLITIKA SRBIJA

Opozicija ispred RTS-a: „RTS je javna kuća koja izvršava svako gazdino naređenje“

Više opozicionih stranaka je održalo protest ispred zgrade Radio-televizije Srbije tražeći ostavke rukovodstva te kuće i zahtevajući poštovanje medijskih standarda i zakona i ravnopravan tretman svih političkih opcija u izveštavanju. Niko od lidera opozicije nije govorio na skupu, javlja N1.

Profesor Fakulteta političkih nauka i član Pokreta slobodnih građana Srbije Rade Veljanovski obraćajući se okupljenima rekao je da se na programu RTS-a može videti samo jedna opcija i jedan lider i dodao da RTS „pravi svetog Aleksandra Vučića“.

On je kolegama sa RTS rekao da nije tačno da predsednik vlade i države treba da budu najviše na programu i upitao ih po kojim se to standardima čini i profesionalnim normama.

Reditelj i član Narodne stranke Siniša Kovačević rekao je da su ispred RTS došli sa zahtevom da se istina i reč oslobode.

On je kazao da se narod okuplja na svakih nekoliko godina u reprizama na mestu gde treba da postoji javni medijski servis i kuća demokratije, ali da RTS to danas nije već da je „javna kuća koja izvršava svako gazdino naređenje“.

„Evo nas pred kućom repriza serija, serija razbribriga koje se emituju sve dok ih ne naučimo napamet, dok se serije koje upućuju na slobodnu misao i kritiku i osionost vlasti drže zakatančene“, rekao je Kovačević.

Zoran Gavrilović iz organizacije BIRODI na skupu je izneo podatke o zastupljenosti opozicije i vladajućih stranka u informativnim emisijama RTS-a navodeći da je opozicija zastupljena u sekundama da se pominju i u negativnoj konotaciji, dok takve konotacije za predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je i najviše zastupljen na programu javnog servisa gotovo da nema.

Medijski istraživač Jovanka Matić ocenila je da se na RTS-u samo može videti jednostrana slika i da nema tema koje građane interesuju.

Foto: Screenshot/ Facebook, Žarko Dukić

Bivši novinar RTS-a i član saveta za kulturu Nove stranke Rade Radovanović rekao je da RTS nije javni servis, pa čak ni državna televizija, već „javni servis Aleksandra Vučića“.

On je kazao da direktor RTS Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Nebojša Stefanović moraju dati ostavke, jer ne obavljaju profesionalno svoj posao.

Kako je javila reporterka N1, na protestu su, između ostalih, bili Dragan Đilas, Saša Janković, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Sanda Rašković Ivić, Duda Ivković, Srbijanka Turajlić, Siniša Kovačević…

Pristalice udruženja „Šta radite bre“ Marka Bastaća stigle su na protest biciklima, a na protest su bili i predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma sa fantomkama na glavi.

Na skupu su se mogli videti transparenti „protiv medijskog mraka“. Poručeno je da je RTS javni servis svih građana i stoga ponovo zatraženo da „otvori prostor za opoziciju“.

Okupljeni su nosili stranačka obeležja, a skup je obezbeđivao veliki broj policajaca.

Protest ispred zgrade RTS opozicija je organizovala jer sa predstavnicima Upravnog odbora tog javnog servisa juče nije postigla dogovor o izveštavanju o aktivnostima opozicije.

Izvor: Danas, N1, Maja Đurić

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar