POLITIKA SRBIJA SVET

Panika u obaveštajnim službama: Dok Haradinaj “zvecka oružjem”, Putinovi “lavovi” u Srbiji čekaju naređenje

Panika u obaveštajnim službama: Ko je tajni Putinov “lav” koji vlada iz “senke” u Srbiji i BIH?
Dok Haradinaj “zvecka oružjem”, Putinovi “lavovi” u Srbiji čekaju naređenje

Jutarnji GLASnik iz izvora bliskih onima koji dostavljaju informacije “Vikiliksu” ekskluzivno saznaje da su u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), čije je sedište za Evropu u Budimpešti došli do informacije posle dugog operativnog rada da je Vladimir Vladimirovič Putin, predsednik Rusije postavio svog čoveka, kako bi iz “senke” kontrolisao bezbednosnu situaciju u Srbiji i BIH.

U ovom istorijski bitnom trenutku dok Haradinaj preti takozvanom “vojskom Kosova”, ukoliko su „granica i teritorija Kosova ugroženi i “zvecka oružjem” i dok mu iz Srbije poručuju da ne pomišlja na nasilnu akciju protiv Srba na Kosovu i Metohiji, jer će Srbija znati da odgovori, presretnuta informacija da postoje Putinovi “lavovi” u Srbiji i BIH su napravile pravu pometnju.

CIA je došla do podataka da je reč o osobi koja je pripadnik Nacionalne garde Rusije, da je poreklom iz Srbije, kao i da je to Putinov čovek “od poverenja”. Poslat je sa zadatkom da komanduje i upravlja velikim brojem “pažljivo” odabranih obaveštajaca kako bi pružali svaku vrstu pomoći Patrijarhu Irineju, Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske i drugima u cilju očuvanja nacionalnog interesa Srbije i srpskog naroda. Pod zaštitom ruske Nacionalne garde je i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, pa je i on, kako se navodi prema obaveštajnim podacima, predmet opservacije jer se smatra velikim, bošnjačkim patriotom koji je na strani Srbije i zajedničkih interesa.

Isti izvor navodi da je Putinov ”tajni čovek” dobio sva ovlašćenja da veliki broj operativaca pod njegovom komandom može da se suprostavi radu protiv nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda obaveštajnih službi engleske, Secret Intelligence Service(MI6), američke Central Intelligence Agency (CIA) i nemačke Bundesnachrichtendienst, poznatije po skraćenici (BND), kao i svih drugih .

I dok vlada “panika” u redovima CIA, MI6 i BND kako bi se otkrio identitet Putinovog “čoveka” činjenica je da to neće biti ni najmanje lako. Naime prema izvoru ovih informacija tajna “ko je ta osoba?”otišla je pod “zemlju”, zajedno sa Miloševićem. Ruska Nacionalna garda raspolaže brojnim informacijama i podacima o radu svih obaveštajnih službi od vremena Jugoslavije do današnjih dana, a svi podaci su dostavljeni još u vreme dok je na vlasti bio pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Putinovi „lavovi“ sprečili „vojni puč“ u Turskoj

Koliko Putinovi”lavovi mogu da utiču na kreiranje politike i zašto je ova informacija uznemirila službe govore i nedavna dešavanja iz 2016 u Turskoj.
Podsetimo da je prema navodima medija, pozivajući se na diplomatske izvore u Ankari, saopšteno da je Obaveštajna služba Turske bila upozorena od svojih ruskih kolega da je „vojni puč neizbežan“.

Putin i Erdogan Screenshot

Isti izvori su naveli da je Erdoganova promena spoljne politike samo nedelju dana pre puča bila glavni razlog zbog kojeg je nekoliko stranih država provociralo puč i obećavalo podršku vojsci da ga izvede, ali je Erdogana taj isti pomak u spoljnoj politici i spasio.

Osveta zbog propalog pokušaja vojnog puča u ovoj zemlji ubrzo je usledila kada je decembra iste godine ubijen ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov na izložbi u Centru za savremenu umetnost u Ankari, što je bilo direktna, ali bezuspešna provokacija kako bi se poremetili tursko-ruski odnosi.

Moćna Nacionalna garda spremno čeka Putinova naređenja

Nacionalna garda Rusije je elitna jedinica sa neograničenim ovlašćenjima čije je osnivanje naredio Vladimir Putin i koja odgovara isključivo predsedniku Rusije. Putin prima izveštaje koje mu šalju izabrani ljudi na ruke i to “strogo poverljivo”.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je ukazom aprila 2016. doneo odluku da se formira Nacionalna garda, kao novi organ federalne vlasti. Moćna garda sa prvim testovima borbene gotovosti počela je početkom 2017. kada je startovala sa 350.000, pripadnika. Gardisti su odmah dobili nadimke „Putinovi pretorijanci“ i „Putinovi lavovi“.

Garda „Rosgardija“ je pod direktnom kontrolom Vladimira Putina, kao vrhovnog komandanta Ruskih oružanih snaga i njom rukovodi Viktor Zolotov, nekadašnji telohranitelj i džudo sparing partner ruskog predsednika. Putinovi protivnici su optuživali ruskog predsednika da će „Gardu možda upotrebiti kako bi ućutkao brojne disidente“, ali su eksperti isticali da Putinu nisu potrebne snage za „suzbijanje narodnih ustanaka“, jer njega podržava više od 85 odsto građana i da je u stvari cilj, stvaranje novih i efikasnih bezbednosnih struktura, koji će štiti interese zemlje.

Lev Koroljkov, veteran ruske specijalne jedinice „Vimpel“, stručnjak za bezbednost izjavio je tom prilikom da Nacionalna garda nije nova Federalna služba obezbeđenja i da nije „Putinova garda“, iako će biti podređena direktno predsedniku zemlje, a ne Ministarstvu unutrašnjih poslova.

– Situacija blizu ruskih granica je zaista na ivici eksplozije. Ukrajinsko pitanje i dalje nije rešeno, Minski sporazum se ne poštuje. U ovakvim uslovima neophodno je sprečiti eventualne pokušaje da se situacija u Rusiji destabilizuje. Formiranje Garde, znači, da specijalne službe imaju informacije da se nešto „kuva“: možda nije državni udar, ali moguće nekakvi neredi ili nešto slično. Jasno je da će Zapad kritički gledati na stvaranje takve jedinice, ali on uvek tumači sve kako mu je po volji. U svakom slučaju, u sadašnjim uslovima i situaciji kakva jeste formiranje Nacionalne garde je logičan potez – rekao je Koroljkov.

Osnivanje ovakve jedinice nije ruski fenomen. SAD 114 godina imaju svoju Nacionalnu gardu, koja odgovara direktno predsedniku države. Tamo je Garda između ostalog služila da neutrališe unutrašnje nemire poput protesta članova trgovinskih sindikata, preko nemira u Los Anđelesu 1992, do nedavnih protesta organizacije „Black Lives Matter“ zbog policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                Foto: Ilustracije,Screenshot

Ostavite komentar