POLITIKA

Paroški: Stamatović jedina alternativa vlasti

Stamatović: I u Vojvodini ima primera otimanja i besplatne podele državnog zemljišta

Foto: Screenshot/ Youtube

Osnivanje stranke Zdrava Srbija (ZS), čiji je predsednik Incijativnog odbora Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, podržao je Milan Paroški, nekadašnji političar, koji je poznat po ideju o stvaranju Srbije kao nacionalne države, ali i po dugim skupštinskim govorima.

Piše: N. Kovačević

Nekadašnji poslanik SPO razišao se sa Vukom Draškovićem, nakon prvih višestranačkih izbora u Srbiji i osnovao Narodnu partiju, koja više ne postoji, a saradnju je prekinuo i sa Zoranom Đinđićem, pošto je DS odlučila da bojkotuje izbore 1997. godine. Učestvovao je dva puta na predsedničkim izborima, a posle 2000. godine počinje da se povlači iz političkog života. Pre nekoliko godina, bio je učesnik rijaliti programa „Farma“ iz koga je izbačen jer je vređao jednog od učesnika.

Danas je doktor političkih nauka i zaposlen je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, a na svom imanju u Vojvodini bavi se poljoprivredom. Autor je i nekoliko knjiga.

Milan Stamatović, predsednik Incijativnog odbora ZS, čije osnivanje je podržao i književnik Ljubivoje Ršumović koji je poreklom Zlatiborac, kaže za Danas da je „podrška Paroškog značajna, zbog njegovog iskustva, stavova i obrazovanja“.

– Podržava naš program, ali i našu borbu za zaštitu državnog zemljišta na Zlatiboru. I u Vojvodini ima primera otimanja i besplatne podele državnog zemljišta. On je naš rad pratio i želi da nam pomogne i da javnosti ukaže na takve probleme, navodi Stamatović o motivima Paroškog da podrži tu stranku, a potom dodaje da je jedan od razloga i taj što je Zdrava Srbija „nacionalno i patriotski opredeljenja, za šta se i Paroški inače zalaže“.

Stamatović navodi da Paroški „nije opterećen funkcijama u ZS“, da je trenutno koordinator te stranke za Vojvodinu, ali da je „znanjem, iskustvom i energijom zaslužio da bude u najužem rukovodstvu stranke“.

– Nadam se da će pristati na to da bude u rukovodstvu naše stranke, poručio je Stamatović, objasnivši da je Paroški napuštao dosadašnje stranačke partnere „zbog nedoslednosti stranaka sa kojima je sarađivao i da je svoje ideje prepoznao u programu ZS“.

Navodeći da je u Srbiji „stanje prilično nezdravo i da bi „mirenje sa takvim stanjem bilo suicidno“, Paroški za Danas ističe da je „alternativa tome upravo ZS“.

– U opoziciji do sada ništa ozbiljno nije konkurisalo postojećoj vlasti, bez obzira na to da li su to bili DS ili DSS, a da ne pominjem kontinuirane vlastodršce tipa SPS, Palme ili SRS koja je bila u svim strukturama vlasti. Jedina alternativa, koja je ozbiljna i kvalifikovana je Zdrava Srbija Milana Stamatovića, koji je uspešan u svom poslu, i Srbija je konačno dobila ozbiljnu političku ponudu i ne bi smela da je propusti, kaže Paroški.

Na pitanje koji su to zajednički politički interesi Vojvodine i zapadne Srbije, Paroški navodi da „i Vojvodina i zapadna Srbija plaćaju porez državi i da se njihovi stavovi moraju uvažavati“.

– Mi smo veoma produktivni. U zapadnoj Srbiji su to malina, turizam, stočarstvo, a u Vojvodini to isto, pa čak i malina koja se uzgaja u srednjoj Bačkoj. To znači da ljudi koji plaćaju porez stvaraju dobra i imaju kritički odnos prema lošoj vlasti, naveo je Paroški.

Na pitanje da li očekuje stranačku funkciju u ZS, kaže da bi mu bilo „sasvim dovoljno da bude predsednik političkog saveta te stranke“.

Inače, članovi Zdrave Srbije su postali Arsen Đurić, koji je nakon 23 godine članstva i visoke pozicije u DSS, čiji je bio i narodni poslanik, napustio tu stranku, kao i Bojana Božanić, takođe nekadašnja članica i narodna poslanica DSS iz Čajetine, a koji su dugogodišnji i bliski Stamatovićevi saradnici.

Uskoro osnivačka skupština

Paroški je prisustvovao skupu osnivača Zdrave Srbije, koji je održan početkom juna ove godine u zlatiborskom selu Ljubišu, rodnom mestu Ljubivoja Ršumovića. To selo je izabrano sa osnivanje ZS, jer je u njemu Stamatović osvojio 99 odsto glasova birača na ovogodišnjim predsedničkim izborima. Sedište stranke biće u Čajetini i, kako je Stamatović najavio, uskoro će biti osnivačka skupština, nakon toga i njena registracija, za šta je prikupljeno više od 10.000 potpisa.

Izvor: Danas

Prethodni članci

Оставите одговор