POLITIKA SRBIJA

Pet članica EU stopiralo otvaranje jednog poglavlja zbog korupcije i reforme pravosudja.

Iako je za otvaranje bilo spremno još jedno poglavlje, ono neće biti otvoreno, jer je pet članica Evropske unije imalo zamerke na tok reformi, naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i reforme pravosudja.
Foto. Screenshot/ N1

Članice Evropske unije, kako navodi dospinik Bete iz Brisela, saglasile su se da je za sada, u očekivanju daljeg napretka u reformama u Srbiji, „dovoljno da se otvore dva poglavlja“.

Švedska, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Hrvatska su procenile da za sada ovo treće poglavlje ne treba da bude otvoreno. U suštini reč je o zahtevu, o proceni da treba još sačekati da Srbija poradi na boljem delovanju pravne države, dakle uvođenju zakona, nezavisnosti pravosuđa, delotvornosti pravosudnih institucija i bitki protiv korupcije“, navodi dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević.

Ministarka pravde Srbije priznaje da postoje problemi, ali kaže da otvaranje novih poglavlja pokazuje da su reformski koraci koje je Beograd preduzeo bili zadovoljavajući.

„Da je nedostatak reformi u oblasti pravosuđa bio kočnica za otvaranje većeg broja poglavlja, verujem da danas ne bismo imali ni otvaranje ova dva poglavlja. Ne bežimo od toga da postoji zastoj sa određenim aktivnostima, ali upravo to je razlog zašto će se raditi na reviziji akcionog plana i verujem da ćemo u 2018. sve one aktivnosti koje smo imali sa kašnjenjem u ovoj godini ispuniti u naredna dva kvartala sledeće godine“, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

Uz prethodnih 10, Srbija otvara poglavlje 6 – prava privrednih društava i 30 – ekonomski odnosi sa inostranstvom. To, međutim, kako smatraju u vladi, bar za sada neće uticati na sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, Kinom i Turskom, koji se u nekim članovima ne podudaraju sa zakonodavstvom Unije.

„Do trenutka dok ne budemo postali članica EU, da u svakom slučaju sve ono što je dobro i u interesu Srbije, a tiče se ekonomije i rasta izvoza ili pre svega višeg BDP moramo da nađemo način da to i koristimo“, smatra ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović.

Treće poglavlje koje je Srbija mogla da otvori je 33, koje se odnosi na finansijske i budžetske odrednice.

Autor teksta: Đorđe Nasković

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar