POLITIKA

Pitanje na referendumu biće dvosmisleno da bi moglo da se tumači „i ovako i onako“, kako bi Vučić mogao da progura rešenje koje njemu odgovara i podvede ga pod narodnu volju

Za Kosovo će odgovornost snositi narod, preko referenduma i preko svojih predstavnika u Skupštini, poruka je predsednika Srbije Aleksandra Vučića poslata iz Niša. Da će teret odluke zaista biti i na građanima, jer se menja Ustav Srbije, Vučić je rekao i agenciji Blumberg.
Ilustracija: Jutarnji GLASnik, Foto: agencije

Da je Vučić u obavezi da preispita narodnu volju, za „Vesti online“ ukazuje politički analitičar Cvijetin Milivojević:

– U obavezi je da raspiše referendum i deli odgovornost sa narodom, jer Ustav ne poznaje predaju teritorije, ni sporazum o statusu koji uključuje odustajanje od dela teritorije, pa je u tom slučaju obavezna promena Ustava, odnosno dvotrećinska skupštinska i volja većine građana.

Foto: Screenshot/ Youtube, N1

Milojević je ocenio da je predsednik Srbije, unutrašnji dijalog koji je pokrenuo, pred istomišljenicima i pokojim lažnim protivnikom, sveo na unutrašnji monolog, da bi potom generalni sekretar predsednika Nikola Selaković izvlačio iz toga „zaključak“ šta građani misle.

– Jasno je da će narod ako treba da odluči da li dati 17 odsto državne teritorije ili ići u EU integracije, sprečiti da ode teritorija. Međutim, Vučiću će to izjašnjavanje građana poslužiti kao alibi, ako rešenje ne bude u skladu sa Ustavom. Za razliku od Prištine, koja poštuje taj svoj ustav na mnogo benignijim pitanjima, naš Ustavni sud ćuti, a Vučić se postavlja kao pametniji od tog suda – ukazao je Milivojević.

On smatra da će Vučićevo pitanje građanima biti nejasno, odnosno dvosmisleno da bi moglo da se tumači „i ovako i onako“, čime može da progura rešenje koje njemu odgovara i podvede ga pod narodnu volju.

– Tu postoji problem za njega, jer Ustav i zakon o referendumu predviđaju narodnu inicijativu sa prikupljenih 100.000 potpisa građana za nedelju dana. Takav referendum se mora održati, a inicijatori definišu pitanje i zamislite da oni direktno pitaju građane da li su za potpisivanje sporazuma i stolicu za Kosovo u UN. Istraživanja, čije rezultate i Vučić zna, pokazuju da bi 80 odsto bilo protiv – otkriva Milivojević.

Objašnjava i da čak i kada bi vlast raspisala referendum na brzinu, uz postavljanje pravila igre i kontrolu medija, može se uz 100.000 potpisa inicirati i održati još jedno izjašnjavanje građana.

Razdvajanje bez ujedinjenja

– Nazire se rešenje za Kosovo, koje samo liči na model dve Nemačke. Te države se nisu priznavale, ali su obe bile članice UN i međunarodnih organizacija. Međutim, Ustavni zakon SR Nemačke iz 1954. je držao otvoreno pitanje DR Nemačke, odnosno mogućnost ponovnog ujedinjenja, dok će Srbija izbacivanjem preambule iz Ustava, uskratiti sebi takvu mogućnost – ocenio je Cvijetin Milivojević.

Izvor: Vesti online/ D. Dekić

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar