ČEPURIN: KOSOVO TREBA DA SE VRATI U SASTAV SRBIJE
POLITIKA

Podrivanjem Ruskog centra pokušavaju da pokažu da je neko drugi gazda ove zemlje, a nikako Srbi.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenjuje da se pitanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu ne rešava “očigledno zbog želje nekih snaga da se nanese dodatna šteta Srbiji, da se ona učini ranjivijom”.

“Podrivajući ovaj centar, te snage pokušavaju da pokažu da je neko drugi gazda ove zemlje, a nikako Srbi. Ali, suverenu odluku ovde u bilo kojem slučaju trebalo bi da donosi samo Beograd”, rekao je Čepurin u razgovoru za Novosti.

On kaže da ne vidi razlog zbog čega RSHC pet godina ne može da dobije zvaničan status u skladu sa rusko-srpskim sporazumom iz 2012:

Čepurin je rekao da poslednjih godina Centar ne može normalno da se razvija. Stvorena je situacija da Rusija, pružajući humanitarnu pomoć, dodatno plaća i lokalne poreze, carinske takse.

“Faktički, Rusiju primoravaju da plaća svoje pravo da pomaže”, naveo je Čepurin.

On je ponovio da bi radnici Centra trebalo da imaju isti status kao administrativno-tehničko osoblje u ambasadi, što podrazumeva određene privilegije, ali one, tvrdi ambasador, nisu velike.

“Ne radi se, i nikada se nije razgovaralo, o davanju diplomatskog statusa ruskim saradnicima RSHC”, naveo je Čepurin.

On je rekao da su “u uslovima nerazjašnjenog odugovlačenja, antisrpske snage počele da koriste RSHC za rusofobične kampanje”.

Prema njegovim rečima, prodajom rusofobije je u mnogim zemljama unosan posao, ali u Srbiji se rusofobija prodaje vrlo loše.

Komentarišući eventualno uvođenje sankcija Rusiji, Čepurin je rekao da to ne bi donelo ništa dobro Srbiji, ali da bi dalo negativne posledice. Osim toga, naveo je, svako ko bi pomišljao na uvođenje sankcija morao bi da razmisli kako će to narod da prihvati.

MIG-ovi stižu “vrlo brzo”

Na pitanje kada će konačno stiči MIG-ovi, Čepurin je odgovorio: “Brže nego što mislite. Većina procedura je sprovedena”.

Izvor: Večernje novosti, Insajder

Ostavite komentar