POLITIKA

Popović: Koštunica nije imao informacije o procesu izručenja Miloševića

Popović: Koštunica nije imao informacije o procesu izručenja predsednika Miloševića

Povodom tvrdnji Obrena Joksimovića, ministar zdravlja u Vladi Zorana Đinđića i Koštuničinog bliskog saradnik u to vreme, da je Vojislav Koštunica, tadašnji predsednik SRJ, ne samo znao da će Slobodan Milošević biti isporučen Hagu, već je za to dao i svoju saglasnost, saopštenjem se oglasio Aleksandar Popović, član Demokratske stranke Srbije i bivšeg ministra u Vladi Srbije.

Izjavu prenosimo u celosti:

Izjava Aleksandra Popovića, člana Demokratske stranke Srbije i bivšeg ministra u Vladi Srbije povodom izjave Obrena Joksimovića, takođe bivšeg ministra u Vladi Republike Srbije

Stav i Vojislava Koštunice i DSS oko saradnje sa Tribunalom u Hagu je sve vreme, pa i tada, 2001. godine, bio jasan. Ta saradnja je predstavljala našu neželjenu i besmislenu međunarodnu obavezu na koju se obavezala i koju je otpočela izručivanjem Dražena Erdemovića vlast Slobodana Miloševića. Stav i Koštunice i DSS-a je bio da je takva saradnja moguća ne hajdučki, kao u slučaju Erdemovića, već tek nakon donošenja domaćeg zakona.

Takvog zakona u junu 2001. godine nije bilo, i nikakva saradnja sa Hagom nije bila moguća.

Tvrdim, kao tadašnji potpredsednik DSS-a, da su i Koštunica i DSS bili apsolutno protiv bezakonja, pa i protiv izručenja predsednika Miloševića Haškom tribunalu, da su dva člana Vlade Srbije iz DSS-a dobili nalog da u slučaju iznenadnog stavljanja takve odluke na dnevni red Vlade Srbije glasaju protiv.

Nakon izručenja predsednika Miloševića je DSS izašao iz poslaničke grupe DOS-a, što je bio uvod u izlazak iz Vlade i prelazak u opoziciju mesec dana posle. Da su DSS i Koštunica bili saglasni sa izručenjem, ne bi došlo do ovakvih drastičnih političkih poteza.

Konačno, kao svedok svih događanja, tvrdim da predsednik Koštunica, jer sam tog Vidovdana sa njim bio, nije imao informacije o procesu izručenja predsednika Miloševića, tvrdim da ne postoji pismo kojim on odobrava izručenje, i iznenađen sam da je čudno da nakon sedamnaest godine od ove velike srpske sramote i političke greške, postoje svedoci koji su se iznenada nečeg setili. (OVDE)

Moj je utisak da to naglo prisećanje nema veze sa događajima 2001. godine, već sa događanjima u Srbiji danas.

Jedini dokument koji je Vojislav Koštunica potpisao, a u vezi je sa hapšenjem Slobodana Miloševića je onaj kojim se izričito garantuje da neće biti izručen bilo kom stranom sudu.

Informativna služba DSS

Ostavite komentar