POLITIKA VAŠ GLAS

Porodična imperija Bler savetuju Beograd i Prištinu i rešavaju pitanje KIM?

Blerova žena savetovala „Vladu Kosova“ za 500.000 evra, Brnabić: Toni Bler savetuje Vladu besplatno

Porodična imperija Bler savetuju Beograd i Prištinu i rešavaju pitanje KIM?

 

Nije samo Toni Bler angažovan kao savetnik na teritoriji Srbije. „Vlada Kosova“ platila je kompaniji njegove supruge, Čeri Bler, 500.000 evra za pravno savetovanje o Specijalnom sudu za OVK.
Prištinska televizija T7, prenosi KosSev, dobila je potvrdu te informacije od ministra pravde samoproglašenog Kosova, Abeljarda Tahirija.

Svi ugovori prištinske vlade sa međunarodnim kompanijama poverljivi, ali je Tahiri ipak rekao da vlasti u Prištini dobijaju savetodavne usluge o tome kako da se ponaša prema Beogradu u ovom procesu.

Brnabić: Toni Bler savetuje Vladu besplatno

Pored toga, Priština, dodaje se, ima i savetnike u vezi sa dokumentima i pravilima rada Specijalnog suda.

Televizija T7 javlja i da je rukovodeća jedna od dve kompanije koje savetuju kosovsku vladu o pitanjima vezanim za Specijalni sud, Čeri Bler, žene bivšeg premijera Velike Britanije i ugledni advokat.

Radi se o kompaniji Omnia Stratedži, koja već devet meseci savetuje kosovsku vladu, a čiji je ugovor na pola miliona evra nedavno istekao, prenosi KosSev.

Toni Bler je savetnik Vlade Srbije ali „pro bono“ jer njegovo angažovanje, kako se tvrdi u Beogradu, neprofitno obezbeđuje Institu Tonija Blera iz Velike Britanije, prenosi Mondo.

Brnabić: Toni Bler savetuje Vladu

Tanjug februara 2019.- preneo Mondo

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da se za usluge Instituta Tonija Blera, koji savetuje Vladu Srbije, ne izdvaja ni dinar iz budžeta.

„To je deo njihovih neprofitnih aktivnosti, dakle pro bono. Zašto Institut Tonija Blera ima ovakve neprofitne aktivnosti koje se ne odnose samo na Srbiju, nego na još neke zemlje, morate da pitate Institut. Ne mogu ja da govorim o njihovoj strateškoj politici“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Brnabić je zahvalila tom institutu na svemu što rade i podršci koju, kako kaže, pružaju pre svega njenom kabinetu.

Brnabić: Zašto je tema finansiranje kampanje Vučića?

„To radimo i sa UNDP i mislim da tu imamo rezultate“, rekla je predsednica vlade.

Na insistiranje novinara da kaže ko plaća taj Institut, Brnabić je odgovorila da „kada neko ima pro bono aktivnosti, znači da ne dobijaju novac“.

Institut: Bler ne pregovara u ime Vučića

„Ne znam zašto ste uvereni da ako neko radi pro bono da mu neko drugi daje novac. Pa ja sam radila tako. Imala sam posao, ali sam radila pro bono, pomagala sam NALED-u. Niko mi to nije plaćao. Nije mi plaćao NALED, što ne znači da me je plaćao neko treći“, rekla je Brnabić.

Vučić i Bler

Informer 2016. pisao-NIŠTA OD SARADNJE: Vučić otpustio Tonija Blera!

Skup je taj prodavac magle, a pritom i veliki globalni zločinac,navodi se u tekstu

Toni Bler, bivši premijer Velike Britanije, nije više savetnik Aleksandra Vučića. Srpski premijer je ocenio da mu usluge agencija „Tony Blair Associates“ nisu više potrebne
Ova odluka je saopštena ljudima iz pomenute agencije jer Aleksandar Vučić jednostavno nije potpisao ugovor o daljoj saradnji, dok se Vučić i Bler nisu sreli tim povodom.

Saradnja agencije bivšeg premijera Velike Britanije i Vlade Srbije počela je sredinom 2014. godine.

Cela priča u svom začetku obavijena je ne malom misterijom, sve dok premijer Vučić nije izneo detalje o toj saradnji u jednom intervjuu na Radio Televiziji Srbije sredinom prošle godine. Tada je saopštio da Vlada Srbije ne plaća Blera i njegovu agenciju nego da to finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Rad Blerove agencije i Vučićevog kabineta funkcionisao je po sistemu „deliveri unit“. To znači saradnja osoba i timova koji su zaduženi za ispunjavanje ciljeva u različitim oblastima i za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima, objašnjavala je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.

Vučić je pominjao da bi „Bler mogao da bude od koristi Srbiji, jer je on veliki prijatelj porodice Klinton, a Hilari će najverovatnije biti buduća predsednica SAD“.

TONI BLER POSETIO SRBIJU, održao predavanje ministrima

I Vučiću i Bleru bilo je jasno da prisustvo bivšeg premijera Velike Britanije nije prihvaćeno s oduševljenjem u Srbiji, jer Bler je bio najotvoreniji zagovornik nezakonitog bombardovanja Srbije 1999.

Zbog toga se Bler i nije pojavljivao u srpskoj javnosti, a jednom prilikom posle predavanja koje je držao Vučićevim ministrima u Klubu poslanika u Tolstojevoj ulici u Beogradu, pobegao je na vrata za poslugu, kako bi izbegao novinare i foto reportere.

PREMIJER PORUČIO: Bler nije koštao ni dinar!

Zbog čega je Vučić otpustio Blera? Da li iz razloga što je on iscrpeo svoju agendu saveta, ili zbog toga što se u Velikoj Britaniji sve češće pominje njegovo hapšenje?

Kao premijer Velike Britanije pre napada na Irak, Bler je falsifikovao izveštaje obaveštajnih agencija Velike Britanije, kako bi opravdao učešće u toj agresiji. Falsifikovanje izveštaja obaveštajnih agencija u Velikoj Britaniji je ozbiljan greh.

MIHALOVIĆEVA TVRDI: Vlada nije platila Blera

O tome svedoči i izveštaj Komisije lorda Hatona, inače čoveka od velikog ugleda na Ostrvu. Uz to, kako pišu britanski mediji, Toni Bler je pod lupom tamošnje javnosti zbog enormnog bogatsva u nekretninama i na bankovnim računima. Sve su češća pitanja na koji način je to stekao i to samo u vreme kada je bio premijer.

Inače, Toni Bler je onovao svoju konsalting agenciju odmah pošto je otišao s vlasti. Pored Srbije imao je saradnju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kazahstanom, Albanijom, Egiptom, Kuvajtom, a radio je i za američku investicionu banku „JP Morgan“ i bio je član proizraelske lobističke grupe.

Njegova agencija je u početku radila pod kišobranom „Kvinte“ – UN,SAD, Rusije i EU. U Africi bio je savetnik u vladama Sijera Leone, Liberije, Gvineje, Nigerije, Etiopije i Senegala.

Koliko je Bler zarađivao, koliko je godišnje dobijao od Ujedinjenih Arapskih Emirata za saradnju s Vučićevom Vladom, nije poznato.

Jedino je Fajnenšel tajms iskopao da je konsalting agencija Tonija Blera zarađivala godišnje oko 20 milona funti, da UAE godišnje plaćaju Blera osam milona funti, a da jedan krug njegovih predavanja košta 195.000 funti.

Skup je taj prodavac magle, a pritom i veliki globalni zločinac, pisao je Informer 2016.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                                 Foto:Screenshot

Ostavite komentar