POLITIKA

Povišena borbena gotovost se ne odnosi na celu vojsku

Naredba predsednika Srbije usmerena na svega nekoliko jedinica Vojske Srbije

Povećanje borbene gotovosti, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio kao odgovor na posetu predsednika Kosova Hašima Tačija jezeru Gazivode, odnosi se na svega nekoliko specijalnih jedinica, a nikako na sve pripadnike Vojske Srbije.

Kako nam je objasnio izvor iz Vojske Srbije, povišena borbena gotovost, između ostalog, podrazumeva da se svi pripadnici oružanih snaga povuku u kasarne kako bi bili na raspolaganju komandi u slučaju da se odluči da se reaguje. Pošto to nije slučaj, izričit je naš izvor, ne može biti govora o povišenom stepenu borbene gotovosti Vojske Srbije, već samo pojedinih jedinica.

Foto: Printscreen

A upravo taj termin već danima koristi ministar odbrane Aleksandar Vulin. Učinio je to i juče prilikom obilaska pamučnog kombinata Jumko u Vranju. On je istakao da se bezbednosna situacija na čitavom prostoru Srbije pažljivo prati iako nema najave bilo kakvog uznemiravanja.

– Uvek morate da vodite računa u svakom trenutku i o svakom delu vaše teritorije, bez obzira da li je to Bujanovac, Preševo, Medveđa, Novi Sad ili Vranje. Sve nadležne službe uvek vode računa, a vrhovni komandant Vojske Srbije je na jučerašnjem referisanju… izneo stav koji se apsolutno poštuje da borbena gotovost do daljeg mora da bude na povišenom nivou dokle god situacija na Kosovu i Metohiji ne bude savršeno jasna i dokle god ne bude bilo bilo kakvih pretnji po život Srba koji žive na tom prostoru. Borbena gotovost je povišena u skladu sa aktuelnim potrebama i biće tako dok se drugačije ne naredi – izjavio je Vulin.

Sreto Malinović, general avijacije u penziji, kaže da je povećanje borbene gotovosti performans za domaću publiku.

– Situacija na Kosovu nije nalagala povećanje borbene gotovosti i sve ovo vidim kao nepotrebno uznemirenje javnosti. To je propagandno delovanje koje će najviše štete naneti našem narodu koji živi južno od Ibra – kaže Malinović, koji je član opozicione Demokratske stranke.

Naredba

Naredba predsednika Srbije Aleksandra Vučića o povećanoj borbenoj gotovosti je doneta kao odgovor na to što je predsednik Kosova Hašim Tači, zajedno sa policijskom pratnjom, posetio jezero Gazivode na severu Kosova. Ulaskom kosovskih specijalaca na sever Kosova, rekao je Vučić na konferenciji za medije, vlasti u Prištini napali su mir i prekršili Briselski i Kumanovski sporazum, kao i rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija. Pojedini domaći mediji preneli su da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU uhapsile četiri osobe srpske nacionalnosti, ali su ove informacije demantovali, kako iz kosovske policije, tako i iz KFOR-a. Tači je prisutnim novinarima na Gazivodama kazao da je ovo bila rutinska poseta „lepotama njegove zemlje“. On je kazao da je sa Srbima iz tog kraja popio kafu i obavio prijateljski razgovor. Istog dana u Prištini, opozicioni pokret Samoopredeljenje organizovao je protest protiv ideje razgraničenja, za koju se između ostalog zalagao i Hašim Tači.

Izvor: Danas Foto: Screenshot

Ostavite komentar