POLITIKA VESTI

Đukanović: Budućnost Zapadnog Balkana je evropska i evroatlantska

Đukanović: Budućnost Zapadnog Balkana je evropska i evroatlantska

 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je tokom susreta sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom u Briselu da je budućnost Zapadnog Balkana bez alternative – evropska i evroatlantska.

Đukanović je istakao da Zapadni Balkan nema privilegiju da ima drugi izbor, imajući u vidu istorijsko nasleđe koje upućuje da je između evropske i evroatlantske perspektive regiona i njene stabilnosti znak jednakosti, saopšteno je iz kabineta predsednika Crne Gore.

– Balkan je predugo van Evrope i jedini put za region je integracija. Crna Gora to u potpunosti razume i zato predano i radimo i na realizaciji tog strateškog cilja uz ekonomski rast i razvoj i podizanje kvaliteta života naših građana – poručio je Đukanović.

On je, pozdravljajući sporazum Skoplja i Atine, istakao značaj političke volje i benefita za sve strane u procesu za razrešavanje tako teških pitanja.

– To može biti podsticaj i za regulisanje odnosa Beograda i Prištine, kao i za funkcionalnost BiH – istakao je Đukanović.

Đukanović je istakao da Zapadni Balkan nema privilegiju da ima drugi izbor, imajući u vidu istorijsko nasleđe koje upućuje da je između evropske i evroatlantske perspektive regiona i njene stabilnosti znak jednakosti

 

Đukanović i Tusk su konstatovali da su problemi sa kojima se suočavaju zemlje regiona prilika za osnaživanje i izgradnju efikasnih institucija i vladavine prava, što je najbolja preporuka za napredak u integracijama.

Tusk je istakao da je politika proširenja vrhovni prioritet evropskih institucija, ne samo kad je Crna Gora u pitanju, nego region u celini i u tom pogledu, kako je rekao, ništa se nije promenilo.

Komentarišući aktuelne prilike u regionu i u Crnoj Gori, Tusk je ocenio da su protesti „nešto normalno i tipično za demokratsko društvo“.

 

 

– To nije problem, to je deo normalnog funkcionisanja demokratskog društva. Od suštinskog interesa za Crnu Goru je da se svi problemi razjasne – naveo je Tusk.

Izvor: Blic Foto: Screenshot

Ostavite komentar