POLITIKA

PREDSEDNIK DSS-a MILOŠ JOVANOVIĆ: POMIRENjE SE NE MOŽE GRADITI NA ISTORIJSKIM NEISTINAMA

IZJAVA PREDSEDNIKA DSS MILOŠA JOVANOVIĆA

POMIRENjE SE NE MOŽE GRADITI NA ISTORIJSKIM NEISTINAMA

Komemoracija ratnog zločina koji je počinjen u Srebrenici 1995. godine do sada je isključivo služila da se srpskom narodu nametne odgvornost za nepostojeći genocid, afirmiše jednostrano viđenje raspada bivše jugoslovenske države i ojača kohezija i identitet muslimana u BiH. Utoliko izdvajanje i obeležavanje ovog događaja neće i ne može doprineti pomirenju u regionu jer se istinsko pomirenje može graditi samo na istorijskoj istini.

A istina glasi da Srbija nije odgovorna za raspad bivše Jugoslavije i da je srpski narod najveća žrtva jugoslovenske krize. Istina takođe glasi da su nad Srbima izvršeni stravični zločini u Podrinju tokom ratnih godina. Konačno, istina glasi da zločin genocida nije počinjen ni u Srbrenici, niti bilo gde u BiH.

Istinsko pomirenje naroda u ovim krajevima isuviše je važno da bismo se njime igrali kao što to činimo danas i kao što smo to radili prethodnih godina. Umesto pomirenja, mi, odustajući od istine, samo stvaramo njegov privid čime osuđujemo našu decu na ponavljanje tragične istorije. Iz tog razloga mnogo je važnije stalno podsećati na istorijsku istinu i o njoj raspravljati nego olako prihvatati i učestvovati u tuđim predstavama.

Informativna služba DSS Beograd,

10. jul 2017. godine

Ostavite komentar