POLITIKA SVET

Predsednik Vučić: Merkel nas je već razgraničila

Predsednik Vučić: Merkel nas je već razgraničila

Uoči nove runde razgovora u Briselu koja je zakazana za septembar, u Evropskoj komisiji ponavljaju da Beograd i Priština treba da definišu trajno rešenje koje bi bilo održivo i realistično uz poštovanje međunarodnog prava. Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je sigurno da će se s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem sastati početkom septembra u Briselu.

Vučić je prilikom današnje posete Vojno-tehničkom institutu komentarisao i izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel koja je posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem u Berlinu izjavila da na Balkanu neće biti promena granica i da to „izgleda svaki put mora da se ponavlja“.

„Šta znači to što je Merkel rekla? To što je rekla znači samo da nas je ona već ‘razgraničila’ tako što je celo Kosovo nezavisna država“, rekao je Vučić i dodao da to ljudi treba da imaju na umu.

„Oni koji su raduju njenoj izjavi treba da znaju da je za Merkel, kao i za ceo svet, sa malim izuzecima, da svi oni smatraju Kosovo i Metohiju celovitom, suverenom i nedeljivom teritorijom i da ta teritorija pripada Albancima“, dodao je i ukazao da samo iz našeg ugla postoji pitanje – čije je Kosovo?

„Iz njihovog ugla je to završena stvar“, rekao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Srbije je nedavno govorio o razgraničenju kao mogućem rešenju za kosovski problem. Iako su o istom terminu govorili i brojni zvaničnici u Srbiji, nije jasno šta se tačno podrazumeva pod ovim pojmom.

Vučić je potvrdio da će se s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem sastati početkom septembra u Briselu, ističući da će to biti prilika da se sagleda da li postoji mogućnost za izlaz iz teške situacije u kojoj se nalazimo.

„Takva je najava iz Brisela“, dodao je.

Merkelova razgraničila

Uoči nastavka briselskog dijaloga, na pitanje agencije Beta o stanju dijaloga, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku EU Federike Mogerini navela je da su 24. juna predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, imali „intenzivan i produktivan razgovor o okvirima sporazuma o sveobuhvatnoj normaliziji odnosa“ i saglasili se da se sastanu u septembru, kao i da u narednom periodu intenziviraju rad.

„Dijalog uz posredovanje EU ima za cilj da podstakne trajnu saradnju dve strane, da im pomogne da ostvare napredak na putu ka Evropi i unaprede živote građana. Trajno rešenje znači moguće, održivo i realistično rešenje u skladu s međunarodnim pravom. Strane treba da definišu zajednički stav o uzajamnoj saglasnosti“, navela je predstavnica Evropske komisije.

 Protesti na Kosovu

Predsednik Kosova, Hašim Tači, putem Fejsbuka zahvalio se svim liderima i građanima Preševske doline koji podržavaju ostvarivanje ciljeva za ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom, a u okviru korekcije granica između Kosova i Srbije.

On je pozvao političke lidere na Kosovu da se ujedine oko ovog zajedničkog cilja, prenosi Kossev.

„Još jednom se zahvaljujem liderima i građanima Preševske doline koji podržavaju ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva za ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom, u okviru korekcije granica između Kosova i Srbije. Ovo pravo treba da nas ujedini bez obzira na stranačka i ideološka opredeljenja, bez obzira na institucionalnu poziciju, uključujući civilni sektor ili opoziciju“, napisao je Tači.

Istovremeno, predstavnici opozicionih stranaka Albanaca na Kosovu potvrdili su da će pozvati na proteste kako ne bi dozvolili kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da nastavi vođenje dijaloga sa Beogradom, gde bi tema bila korekcija granice.

Ilustracija: jutarnji GLASnik

Iz pokreta „Samoopredeljenje“ i Demokratskog saveza Kosova preneli su da su se saglasili sa akcijom i da preko Skupštine legitimišu prištinski tim za dijalog, prenose prištinski mediji.

Najveća opoziciona stranka – DSK, takođe vidi proteste kao opciju da se suprotstavi Tačijevim izjavama o korekciji granice i da on i dalje predvodi dijalog sa kosovske strane.

Treća opoziciona stranka – Socijaldemokratska partija, još se nije pridružila „Samoopredeljenju“ i DSK-u, u zahtevu za sazivanje vanredne rasprave o Tačijevoj ulozi u dijalogu, ali kažu da će podržati proteste.

Hašim Tači je najavio da će temu korekcije granice sa Beogradom inicirati na seledećem susretu sa Aleksandrom Vučićem početkom septembra u Briselu.

Izvor: Insajder Foto:Printscreen

Ostavite komentar