Predsednik: "Malo ko u svetu sa sigurnošću zna koje su granice Srbije, a koje Kosova"
POLITIKA

Predsednik zna najbolje: Ja sam rekao istinu a ne Glas Amerike. U Bresju ima jedan ili dva srpska stana

Predsednik zna najbolje: Ja sam rekao istinu a ne Glas Amerike. U Bresju ima jedan ili dva srpska stana

„Rekao sam istinu, a ne američka televizija, Glas Amerike, ili šta je to već“. VOA posle Vučića brojala Srbe i 2013

Screenshot

„Video sam kako su se Amerikanci strašno zabrinuli, valjda neće ni oni etničku podelu, posle kaže Glas Amerike, evo nas u Čaglavici, ima 150 srpskih kuća. Pa znate koliko je bilo srpskih kuća? Znate li koliko je kuća i stanova bilo u Kosovu Polju? Znate li koliko je stanova bilo u Bresju?“ – komentarisao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred grupom novinara prilog Glasa Amerike koji je juče na elektronskim medijima bio jedan od najgledanijih i najčitanijih, a u kojem je novinarska ekipa pokazala znatno drugačije podatke od onih koje je sam predsednik prethodno izneo o broju preostalih Srba u tri mesta na centralnom Kosovu (OVDE). Ostao je pri stavu i da nema više od „jednog ili dva srpska stana u Bresju“, dodavši danas i da je išao u Bresje – u kuću, kada je otet novinar Ranko Perenić.

Predsednik Srbije je ove nedelje u prethodnom obraćanju novinarima izbrojao da je u tri mesta na centralnom Kosovu, koja su pre rata bila većinski srpska – Čaglavici, Bresju i Kosovu Polju, ostalo još oko 20 kuća. Tačnije, u prvom pomenutom, „nema još 20 kuća srpskih“, u Bresju „skoro nikog“, u Kosovu Polju „nikog“. Ekipa Glasa Amerike, redakcije na srpskom jeziku, koja inače živi u Čaglavici, obišla je potom sva tri mesta i prikupila informacije, što brojanjem, što razgovorom sa meštanima. Njihova računica kaže – 222 kuće i stanova, odnosno toliko porodica.

„Rekao sam suštu istinu, pravu istinu, a ne američka televizija, Glas Amerike, ili šta je to već…“ odgovorio je Predsednik danas. Nastavlja:

„Mogao je da vam kaže koliko je Srba prodalo kuće u Čaglavici. Izaći ću ja sa tim podacima uskoro i po kojim cenama i na koji način…“

I dok novinarska ekipa VOA-e sa Kosova broji Srbe i pokazuje da ih ima još koji su ostali da žive južno od Ibra, Predsednik ponavlja ono za šta smatra da je problem u srpskom narodu:

„Šta je problem u Srbiji – da neko kaže šta je istina, pošto Srbi ne vole da čuju istinu. Mi Srbi ne volimo da čujemo šta misli svet, šta je istina, nego volimo da imamo svoju čauru i ono što sebi govorimo, to najviše volimo da čujemo.“

Osim što je brojala srpske kuće, ekipa VOA sa Kosova i Metohije je izlistala i tekući trend odlaska Srba neposredno nakon rata, ali i prodaje imanja:

„Sva tri mesta koja je pomenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić – Bresje, Čaglavica i Kosovo Polje, bila su pre rata većinski srpska. Kosovo Polje je najveći broj Srba napustilo odmah nakon rata, Bresje nakon marta 2004. godine, a u Čaglavici, gde je pre rata bilo oko 300 srpskih kuća, meštani ovog sela počeli su svoja imanja da prodaju takođe posle 2004. godine, kada je 17. marta zapaljeno 10 srpskih kuća. Poslednjih godina Albanci su u ovom selu izgradili čitava naselja, lokale i desetine motela, koje i danas grade. Dozvole za gradnju izdaje im opština Gračanica, gde su na vlasti u poslednjih pet godina upravo ljudi iz stranke predsednika Srbije Aleksandra Vučića,“ sa lica mesta izveštavao je Budimir Ničić.

Vučić 2013: Srbica i Glogovac bez Srba, VOA: Srbi iz Srbice traže izvinjenje

Screenshot

Ovo, međutim, nije prvo ‘matematičko’ nepodudaranje Aleksandra Vučića i američke televizije.

Ista ekipa brojala je Srbe i 2013., gotovo identičnim povodom, ali tada uz nekoliko razlika: Srbe su brojali ne u tri, već u dva mesta južno od Ibra; predsednik Vučić tada je bio prvi potpredsednik vlade, a ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi te 2013. umeo je da primeti kako visoki zvaničnici iz Beograda „kažu nešto što nije u skladu sa onim što jeste realnost na terenu“.

Srbi iz opštine Srbica su u prilogu VOA 2013., zatražili i izvinjenje od tadašnjeg potpredsednika srpske vlade, Aleksandra Vučića. Izvinjenje im je bio dužan, kako su smatrali, jer je tada rekao kako u Srbici i Glogovcu nema Srba, i kako ih je pre rata bilo tek nekoliko, iako ih je posle rata ostalo više od 350 samo u srbičkoj opštini.

„Živi smo i zdravi i ima nas više od 300. Mogao bi Aleksandar Vučić da dođe i da se uveri da postojimo i kako živimo,“ poručili su mu tada Srbi iz Banja.

„Ovde Srba ima. Mi smo ovde opstali brate mili, kako smo opstali. Mi smo za jednom izbegali, samo je ostala omladina da čuva selo i to danju su čuvali, noću su bežali u šumu i spavali. E, kad je došla vojska, mi smo se svi Srbi vratili i živimo ovde normalno.“

„Poručila bih mu da dođe da vidi i da se sam uveri da li mi postojimo ovde ili ne, i da vidi koliko dece ovde ima,“ ređali su se tada meštani pred kamerom VOA.

Srbe su u srbičkoj opštini tada, međutim, obišli ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i gradonačelnik Srbice Sami Ljuštaku. Kako je i tada novinar Budimir Ničić javio iz ovog mesta, i oni su pozivali Vučića da poseti Srbe.

„Nisam iznenađen da gotovo s vremena na vreme visoki zvaničnici iz Beograda kažu nešto što nije u skladu sa onim što jeste realnost na terenu. Svakako da ste i vi svedoci da ovde žive Srbi i ova poseta je danas i za vas predstavnike medija, da možete da prenesete i da obavestite predsednika Vučića da ovde žive Srbi i to je dobro,“ rekao je Jevtić 2013.

„To je bila jedna nesmotrena izjava jednog ministra. Mislim da bi on trebalo da se bolje informiše, jer su u pitanju građani srpske nacionalnosti koji žive u opštini Srbica i smatram ih građanima Srbice. Oni su ovde živeli pre, tokom i posle rata,“ rekao je Sami Ljuštaku koji je tvrdio da Srbi u ovoj opštini „nemaju problema“.

Kako žive Srbi u selu Banje, pročitajte i pogledajte u jednoj od naših ranijih reportaža o ovom selu prilikom posete direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kojem su meštani tada tražili pomoć za više problema koje su iznosili, a koju je obećao tada, pre dve godine.

Izvor: kossev.info

Ostavite komentar