DRUŠTVO POLITIKA

Pregled nedelje: Protesti, “nestanak novinara”, urušavanje pravne države…

Pregled nedelje: Protesti, “nestanak novinara”, urušavanje pravne države…

Nedelju iza nas obeležili su protesti penzionera i građana protiv akciza na gorivo, izbegavanje nadležnih da govore o ulozi Milana Radoičića na Kosovu, ali i skrivanje iza patriotizma kada je reč o pitanjima o ulaganjima države na Kosovu. Centralna vest u medijima bila je ona o „nestanku novinara“ Stefana Cvetkovića koji je nakon dan i po pronađen, međutim, kako i zašto je „nestao“ i dalje nismo saznali. Ove nedelje emitovana je i prva „Insajder debata“ u kojoj su gostovali ministar Mladen Šarčević i poslanica DS Aleksandra Jerkov, a tema je bila obrazovanje i urušavanje sistema vrednosti.

Insajder ove nedelje donosi istraživanje o bespravno izgrađenoj septičkoj jami na Pančićevom vrhu, ali i podatak o tome koliko izvršitelja, i zbog čega, ove je godine razrešeno dužnosti.

Pregled nedelje

Nestao novinar pronađen kako šeta nedaleko od kuće u kojoj živi

Centralna vest ove nedelje je „nestanak“, a zatim pronalazak novinara Stefana Cvetkovića. On je nakon dan i po pronađen “živ i zdrav u širem rejonu Bele Crkve”. Ovu informaciju, na vanrednoj konferenciji za novinare zajedno sa direktorom BIA i ministrom policije, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Brzu reakciju države pozdravila su novinarska udruženja, a njima se i sam Vučić zahvalio. Ostalima, koje nije imenovao, poručio je „da tuguju što ishod nije bio takav kakav su želeli“.

Vučić je rekao i da nadležne institucije ne veruju u verziju koju je sam Cvetković izneo, da nije bilo tragova da je otet, da će Cvetković morati mnogo toga da objasni.

Na pitanje novinara Insajdera da li to znači da je ceo slučaj izrežiran ili ne, rekao je da  će to pokazati istraga.

Navijač oslobođen zbog nedostatka dokaza za pomaganje u ubistvu

Novinari Insajdera otkrili su protekle nedelje i da jedan mobilni telefon u vlasništvu vođe navijača Partizana Veljka Belivuka, koji je optužen za pomaganje u ubistvu, policija nije veštačila, uprkos zahtevu tužilaštva i naredbi suda. Belivuk je prvostepeno oslobođen zbog nedostatka dokaza a ovo je još jedan od pokazatelja da je ceo taj postupak po mnogo čemu bio sporan. Belivuk je, podsetimo, prvo bio uhapšen zbog sumnji da je ubio Vlastimira Miloševića u centru Beograda, da bi ga tužilaštvo kasnije teretilo da je nepoznatom izvršiocu pomagao u ovom ubistvu. Ko je ubio Vlastimira Miloševića početkom prošle godine nadležni do danas nisu otkrili, a sudski postupak se vodio protiv trojice pomagača među kojima je i Belivuk.

Đurić „igra igre“ umesto da odgovara na pitanja novinara

Sporan je ove nedelje, po mnogo čemu, bio i nastup direktora Kancelarije za KiM, koji je na insistiranje novinara Insajdera da odgovori na pitanje iz svoje nadležnosti odlučio da optuži Insajder da „igra igre“.

Optužba za „igranje igara“ usledila je nakon što je Đurić izbegavao da odgovori na više puta postavljeno pitanje. To pitanje je glasilo: u kom je svojstvu Milan Radoičić pregovarao sa kosovskim premijerom Haradinajem i da li kao direktor Kancelarije za KiM sada zna o kome se radi, imajući u vidu da je Radoičić u međuvremenu izabran prvi put na političku funkciju – potredsednika Srpske liste.

Đurić nije bio rečit ni kada je bilo reči o drugim temama. Patriotizmom na konkretna pitanja o ulaganjima na Kosovu – pravilo je koje se ponavlja već gotovo dve decenije, a od tog pravila nije odstupio ni direktor Kancelarije za KiM.

Prema analizi Insajdera, najmanje devet miliona evra je isplaćeno za vodovod iz budžeta Srbije, a da nakon pet godina stanovnici četiri opštine leto dočekuju bez redovnog snabdevanja vodom. Umesto da odgovori na različita pitanja Insajdera o tome gde je vodovod za građane na severu Kosova i koliko je za taj vodovod potrošeno iz budžeta, Đurić je ponavljao fraze poput one – „vodovod na Severu Kosova je preko potreban našem narodu“.

MMF, Mali i ukidanje akciza na gorivo

Poljoprivrednici su Vladi dali rok od sedam dana da odgovore na njihov zahtev za ukidanjem akciza na gorivo, a do tada će sačekati sa novom blokadom u znak protesta zbog najnovijeg poskupljenja.

Sa druge strane, novi ministar finansija Siniša Mali ponovio je izjavu predsednika Vučića da ulica neće govoriti Vladi koju politiku da vodi. Ipak, rekao je da se u Vladi razmišlja o smanjenju akciza na gorivo, ali ne zbog protesta već zato što se, kako je rekao, traži najbolje rešenje za sve građane. Ministar je ovo saopštio nakon što je u Vladi postignut novi dogovor s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda o novom savetodavnom aranžmanu.

Dok će o fiskalnoj stabilnosti Vladu savetovati MMF, kada je reč o reformi prosvete neće biti dovoljna jednostavna računica. Urušavanje sistema vrednosti, neuspešne reforme, politički uticaj na obrazovanje – neke su od tema o kojima su debatovali ministar Mladen Šarčević i poslanica DS Aleksandra Jerkov u prvoj “Insajder debati” koju možete pogledati na našem sajtu.

Civilni i vojni penzioneri protestovali su ove nedelje u centru Beograda uz poruku da više neće da čekaju. Od Vlade traže da stavi „tačku na pljačku penzionera“.

Vladavina prava sa kojom se vlast diči nema u praksi

A uprkos konstantnim tvrdnjama predstavnika vlasti da se u Srbiji poštuje vladavina prava, stvarnost ih svakodnevno demantuje.

Prema istraživanju Insajdera, ne samo da država ne može da sruši nelegalni objekat od 1000 metara kvadratnih koju je zvanično izgradila famozna investitorka iz Smedereva Snežana Mitković, već to ne može da uradi ni sa septičkom jamom na Pančićevom vrhu.

Republička građevinska inspekcija je nakon kontrole gradilišta na Pančićevom vrhu ustanovila da je Mitković pored nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata, za koji je izdato rešenje o rušenju još u januaru 2018, u međuvremenu bez dozvole izgradila  i septičku jamu od čak 180 kvadrata. Inspekcija je naložila investitorki da ukloni septičku jamu, ali je Snežana Mitković umesto toga Ministarstvu građevinarstva dostavila izjašnjenje sa nizom primedbi na zapisnik u kojem između ostalog navodi da septička jama, kao i nelegalni objekat ne mogu biti srušeni dok se pravosnažno ne okonča postupak ozakonjenja koji je u toku.

Međutim, prema istraživanju Insajdera, Mitković se na Zakon o ozakonjenju pozvala na osnovu antidatiranog zahteva za legalizaciju – na njemu je upisana 2014. godina, iako postoje dokazi da je objekat na Pančićevom vrhu počeo da se gradi tek 2017. godine.

Nagrada osuđenom članu „naftne mafije“
Insajder se ove nedelje bavio činjenicom da je u ime državne institucije uručena nagrada pravosnažno osuđenom članu “natfne mafije”. Srđan Knežević, nekadašnji vlasnik kompanije Knez Petrol, pravosnažno je osuđen 2016. godine, a još nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne jer mu je ona nekoliko puta odložena zbog „završetka započetih poslova“. U postupku u kom je osuđen na 20 meseci zatvora, sud je utvrdio da je organizovana kriminalna grupa čiji je bio član, švercom nafte oštetila državu za 100 miliona dinara. U međuvremenu, Knežević je u ime kompanije Knez Petrol, čiji je sada vlasnik njegov otac, primio nagradu Najbolje iz Srbije koju dodeljuju Privredna komora i Ministarstvo trgovine.

Izvršitelji imaju previše ovlašćenja

Bavili smo se i kontrolom rada izvršitelja. Tokom 2018. godine 17 javnih izvršitelja je razrešeno dužnosti. Kako je u Komori izvršitelja potvrđeno za Insajder, 12 je razrešeno jer nisu položili pravosudni ispit u skladu sa zakonom, četiri javna izvršitelja su razrešena dužnosti zbog obavljanja nespojivih poslova, dok je jedan izvršitelj razrešen na lični zahtev.

Međutim, interesantno je da, uprkos velikom broju prigovora i žalbi građana, nijedan izvršitelj nije razrešen zbog propusta u radu i kršenja zakona. I dok u Komori izvršitelja smatraju da je najveći broj pritužbi neosnovan, stručnjaci koji se bave problemom izvršenja smatraju da je zakon izvršiteljima dao prevelika ovlašćenja, kao i da je kontrola rada izvršitelja na niskom nivou.

Vučić opet obećao informacije u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića

Pet meseci od ubistva lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića – istraga i dalje stoji u mestu, uprkos obećanjima predstavnika vlasti Srbije i Kosova da će ubistvo biti rasvetljeno. Samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić je već dva puta obećao i najavio da će izneti informacije u vezi sa ubistvom Ivanovića. Do toga, međutim, nije došlo, a detalje o toku istrage nemaju ni porodica Olivera Ivanovića niti njegovi najbliži saradnici.

Izvor: www.insajder.net.

Ostavite komentar