Haradinaj tvrdi: Vučić nudi nezavisnost, ali traži deo Kosova
EKONOMIJA POLITIKA

Priština za 100 odsto povećala takse na srpsku robu

Endrit Shalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje, a predlog je podržao premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj

Priština za 100 odsto povećala takse na srpsku robu
Foto: Screenshot/ Youtube

Endrit Shalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse za 100 odsto, što je podržao premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je rekao da sporazum CEFTA između Beograda i Prištine na funkcioniše.

„Kosovo je dugo vremena ometano kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA. Stoga podržavam ovaj predlog“, rekao je Haradinaj.

U predlogu za povećanje taksi na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, koje je izradilo tzv. kosovsko ministarstvo trgovine i industrije, se navodi da je analizom utvrđeno da se kosovski proizvođači suočavaju sa raznim „necarinskim barijerama u Srbiji“, odnosno da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište.

„Srpske vlasti ne priznaju analizu uvoznika s Kosova i oni zahtevaju preispitivanje kosovske robe. Osim toga, pitanje tranzita i dalje predstavlja ozbiljnu prepreku za lokalne kompanije, koje izvoze u zemlje EU i čija roba prelazi srpsku teiritoriju“, navodi se u predlogu.

Dodaje se da su „trgovinske barijere“ s Bosnom i Hercegovinom iste, kao i sa Srbijom.

„Trgovinska razmena između tzv. Kosova i Bosne jasno pokazuje da je uvoz u stalnom porastu u odnosu na izvoz. Osim toga postoji velika asimetrija u pogledu javnog nadmetanja, gde kosovske kompanije ne mogu legalno da se takmiče na javnim tenderima u Srbiji“, navodi se u predlogu.

Kada se, kažu, tome dodaju politički problemi koje imaju Beograd i Priština, iako se svakodnevno radi na poboljšanju tih odnosa, „Republika Kosovo se ne tretira kao država“.

Niko ne može da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu, a da istovremeno sprečava prodaju kosovske robe na svom tržištu.

Reč je na međusobnom odnosu na čijem poštovanju uporno treba insistirati, navodi se u predlogu za povećanje takse za 100 odsto.

CRNADAK: BEZOBRAZNA ODLUKA TZV. KOSOVA

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak istakao je da je najnovija mera Prištine „potpuno besmislena i revanšistička odluka, koja je rezultat neuspeha Kosova da uđe u Interpol“.

„BiH to nije zaslužila jer smo se mi ponašali principijelno kako smo to godinama radili odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine i drugim za koji je saglasan Beograd. To je tako već godinama“, kazao je Crnadak za „Klix.ba“.

On poručuje da je ovo bezobrazna odluka tzv. Kosova.

„Radi se o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete taksu od 10 posto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 posto je poruka da vam je neko s druge strane neko s kim ne želite sarađivati“, smatra ministar spoljnih poslova BiH.

Crnadak je istakao da će mera Kosova imati brojne posledice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.

Izvor: Novosti

Ostavite komentar