POLITIKA SRBIJA

Protest u Mitrovici, okupili se predstavnici Srpske liste i FK Crvena zvezda, Džajić, Terzić, Mrkela…

Protest u Mitrovici, okupili se predstavnici Srpske liste i FK Crvena zvezda, Džajić, Terzić, Mrkela…

U Kosovskoj Mitrovici danas protestuju zdravstveni radnici, kako bi ukazali na katastrofalne posledice odluke Prištine o taksama na proizvode iz Srbije, što je blokiralo dopremanje lekova i sanitetskog materijala iz Centralne Srbije.
To je, upozoravaju, ugrozilo pružanje redovne zdravstvene zaštite Srbima u južnoj pokrajni.

Protestu prisustvuju i predstavnici Srpske liste, na čelu sa predsednikom Goranom Rakićem, ali i predstavnici FK Crvena zvezda Dragan Džajić, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela.

Ispred Kliničko bolničkog centra je i veliki broj građana, koji transparentima poručuju – „Naša deca su gladna“, „Ne zatvarajte nas u geta“, „Nemamo lekove“, „Svete, dokle ćes zatvarati oči“, „Nemamo kiseonik za inkubatore“, „Stop nasilju Prištine“, „Imamo pravo na hleb“, „EU otvori oči“…
Prema najavama, prisutnima će se obratiti direktor KBC Kosovska Mitrovica Milian Ivanović, predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Chirić, direktor Instituta za javno zdravlje Milovan Krivokapić, direktorka Doma zdravlja Kosovska Mitrovica Miljana Nikolić.

Za kasnije u toku dana najavljeno je i da će se predstavnici FK Crvena zvezda sastati sa predstavnicima studenata i sportskih klubova sa severa KiM.

Usvojena inicijativa o ujedinjenju Mitrovice

Odbornici Skupštine opštine Južna Mitrovica podržali su inicijativu predsednika te opštine, Agima Bahtirija, da se od privremenih prištinskih institucija zatraži izmena Zakona o administrativnim granicama između lokalnih zajednia s ciljem spajanja severnog i južnog dela Mitrovice u jedan grad, piše GazetaExpres.

Bahtiri je inicijativu pokrenuo nakon što je predsednik Opštine severne Mitrovice Goran Rakić, podneo ostavku.

Prištinski list „Gazeta ekspres“ navodi da je ta inicijativa nezakonita, te da je to odluka koja nije u nadležnosti jedne opštine.

Haradinaj: Spremite se, mi smo ustali!

Navode da je Bahtiri tu inicijativu preduzeo bez prethodne konsultacije sa svojom strankom, Alijansom za novo Kosovo, na čijem je čelu Bedžet Pacoli.

Kosovska Mitrovica podeljena je nakon NATO bombardovanja 1999. godine na severni deo, u kojem pretežno živi srpsko stanovništvo, i južni deo, gde su većina stanovništva Albanci.

U južnoj Kosovskoj Mitrovici živi oko 110.000 ljudi, dok je u severnoj 20.000 građana.

Skupštini opštine južne Kosovske Mitrovice usvojena je odluka o inicijativi o ponovnom ujedinjenju severne i južne opštine.

Izvor: Mondo  Foto: Screenshot

Ostavite komentar