POLITIKA VESTI

Protesti, suzavac i kamenice u Beogradu

Protesti, suzavac i kamenice u Beogradu, policija izbacila grupu demonstranata iz Skupštine Srbije

Demonstranti su se okupili u znak protesta protiv mera koje je danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno uvođenja policijskog časa u Beogradu tokom narednog vikenda.

 

Nekoliko hiljada ljudi, nezadovoljnih odlukom o ponovnom uvođenju policijskog časa zbog borbe protiv korona virusa, protestovalo je u Beogradu, ispred Skupštine Srbije. Proteste su obeležili sukobi demonstranata sa policijom koja ih je više puta izbacivala iz zgrade Skupštine, a brojnih incidenata bilo je i na ulicama u centru Beograda.

Najveći broj demonstranata napustio je plato ispred zgrade parlamenta nakon što je policija nešto pre ponoći intervenisala velikom količinom suzavca, a u jednom trenutku na ulice je izašla i konjička brigada.

Ipak, neke grupe demonstranata ostale su ispred zgrada Skupštine i Radio-televizije Srbije, gde su se sporadično sukobljavale sa policijom. Za sada nije poznato da li ima povređenih i privedenih.

 

Konjica kreće ka centru Beograda

Demonstranti su se okupili u znak protesta protiv mera koje je danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno uvođenja policijskog časa u Beogradu tokom narednog vikenda.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji.

Šta se dešavalo na protestima?

Ruskinja o demonstracijama: Ovo je diktatura

Demonstranti ispred Skupštine Srbije su se nešto pre 23 časa ponovo na kratko sukobili sa žandarmerijom koja je postavila kordon na gornjem delu stepeništa isped ulaza u zgradu.

Policija je upotrebila suzavac ili biber sprej. Među demonstrantima ima povređenih sa okrvavljenim glavama.

Pripadnici policije formirali su kordon na ulici ispred Skupštine, gde se sporadično nastavljaju manji sukobi sa demonstrantima koji se i dalje nalaze u širem centru grada.

U Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije, okupila se manja grupa demonstranata koji su na ulicu dovukli pet kontejnera i zapalili tri.

Ispred zgrade RTS postavljena je visoka ograda, a policija je ispalila više patrona suzavaca prema demonstrantima.

Ispred Skupštine Srbije ranije večeras okupilo se više hiljada ljudi, između Trga Nikole Pašića i zgrade Glavne pošte. Saobraćaj je na tom delu je zaustavljen.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija izbacili su grupu demonstranata koja je večeras posle 22 časa ušla u zgradu Skupštine Srbije.

Demonstranti su skandirali „izdaja, izdaja“ i pevali „Oj Kosovo Kosovo“, „lopovi, lopovi“, „Ostavka, ostavka“ i uvreda na račun predsednika Aleksandra Vučića, dok su policajcima skandirali bacite štitove.

Žestoki sukobi

Šta je saopštila policija?

Direktor policije Vladimir Rebić kazao je da policija kontroliše situaciju ispred Narodne skupštine, gde se trenutno održavaju demonstracije zbog najava da s ponovo uvodei restriktivne mere.

On je za Radio-televiziju Srbije izjavio da se se „jedan deo demonstranata ponaša potpuno neprimereno“, prenosi portal Nova.rs.

Rebić je ocenio da je na skupu bilo oko 5.000 građana, koji nisu svi bili militantni i nasilni, a da je jedna manja grupacija od 100 ili 200 demonstranata probila policijski korodon prilikom pokušaja upada u Skupštine.

„Naša je procena da su to sledbenici Srđana Noga i (vođa inicijative „Nema predaje Kosova i Metohije“) Damjana Kneževića. Sledi analiza i utvrđivanje da li je bilo još nekih učesnika koji su pozivali na ovakvo ponašanje“, kazao je Rebić.

Konjica juri centrom Beograda

Brnabić: Država će zaštiti pravni poredak

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji.

„Najoštrije osuđujem vandalizam poličara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju sa najtežim udarom koronavirusa od početka pandemije“, navela je premijerka Brnabić.

Ovo je Srbija: Građanin u kabrioletu uleteo među policije i demonstrante i napravio pobednički krug

Izvor: BBC

Obrada:Jutarnji Glasnik                                                Foto:Screenshot

 

Ostavite komentar