GRADOVI POLITIKA SRBIJA

Protesti u Novom Sadu, Čačku, Boru, Zaječaru, Šapcu, Smederevu, Aranđelovcu, Vranju, Nišu, Užicu, Požarevcu, Mladenovcu, Trsteniku, Kruševcu, Leskovcu i Vršcu

Protesti u Novom Sadu, Čačku, Boru, Zaječaru, Šapcu, Smederevu, Aranđelovcu, Vranju, Nišu, Užicu, Požarevcu, Mladenovcu, Trsteniku, Kruševcu, Leskovcu i Vršcu

U Novom Sadu, Čačku, Boru, Zaječaru, Šapcu, Smederevu, Aranđelovcu, Vranju, Nišu, Užicu, Požarevcu, Mladenovcu, Trsteniku, Kruševcu, Leskovcu i Vršcu 1 februara su održani novi protesti „Jedan od pet miliona“.

Porukom „Novi Sad mora biti slobodan grad“ počeo je treći po redu protest „1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama“ na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

„Dobro veče slobodni građani otetog grada! Čestitam vam ovaj dan koji je ostao zabeležen u istoriji Novog Sada kada je uspeo da izvojuje titulu Slobodnog kraljevskog grada i to od stranaca. 271 godinu kasnije, izašli smo na ulice da oslobodimo ovaj grad od domaće pošasti koja njime vlada i njima sličnih koji imaju iste namere u budućnosti!“, rekao je novosadski glumac Milorad Kapor na početku samog protesta.
Nakon njega govori glumac i prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Radoje Čupić.

Učesnici protesta će posle završetka skupa na Pozorišnom trgu krenuti u šetnju gradskim ulicama, koja će se završiti ispred zgrade Skupštine grada, u ulici Žarka Zrenjanina.

Građani Novog Sada će svojim večerašnjim protestom obeležiti i 1. februar – Dan grada sa kratkom i jasnom porukom: Novi Sad mora biti slobodan grad!

„Današnji Novi Sad nije slobodan grad jer njime vladaju nasilje, korupcija i kriminal. Zato protest i šetnja gradskim ulicima na Dan grada sobom nose poseban značaj i simboliku ponovne borbe za naš grad, našu slobodu i naš život u našem jedinom gradu. Jedina prava proslava rođendana Novog Sada danas je na – Protestu.“, stoji u saopštenju putem kojeg su građani pozvani na večerašnji skup.

Niš: Vučića je lako smeniti

Kako da smenimo vođu državnih razbojnika? Lako. Treba nastaviti sa ovim mirnim i dostojanstvenim protestima, a onda na proleće, kad gora ozeleni, moramo svi da se okupimo u Beogradu, opkolimo Skupštinu i Predsedništvo, i tu ostanemo sve dok taj uzurpator i kralj kupleraj demokratije ne ode, saopštio je večeras u Nišu “svoj recept” za promenu aktuelne vlasti novinar Milojko Pantić, i dobio aplauz nešto više stotina građana okupljenih na četvrtom protestu „Stop teroru- za Niš bez straha“, koji je deo protesta “1 od 5 miliona”, koji se održava u sve većem broju gradova Srbije.

Pantić je kazao da su se građani Srbije pobunili protiv “vlasti Ali Babe i 40 državnih razbojnika”, koji su Srbiju “pretvorili u svoju pećinu Sezam”, i da ta pobuna neće i ne sme stati.

Nakon smene Aleksandra Vučića i njegovih “državnih razbojnika”, treba formirati privremenu Vladu, koja će raspisati izbore za Ustavotvornu skupštinu, ali po novom izbornom zakonu koji će zabraniti učešće komunističko- nacionalistićko-mafijaškoj koaliciji koja 30 godina uništava Srbiju, kazao je.

– Pokojni Zoran Đinđić je bio u pravu kada je kazao da svaka država ima svoju mafiju, a da samo u Srbiji mafija ima svoju državu. U ovom, samozvanom “studentu generacije” koji nam je uzurpirao državu, još uvek teče krv huligana koje je nekada predvodio Arkan. Arkan je i dalje njegov “komandant”, a mi smo za njega “ološi”- rekao je Pantić.

On je kazao da su na protestima pristojni građani, a da ih podržava i “najznamenitiji Srbin današnjice Novak Đoković”, koji, kako je rekao, nikada nije bio na balkonu Skupštine grada Beograda jer “nije želeo da dozvoli da se njegov uspeh politizuje, a svetlost njegovih pobeda obasja uzurpatora Vučića i njegovu vlast”. Sa građanima nije jedino patrijarh srpski Irinej, koji je “prodao Isusovu veru za Vučevu večeru”, kazao je, dodajući da je, zato, među okupljenima u Nišu video sveštenike SPSC, kojima je važniji narod od vlasti.

Profesor Filozofskog fakulteta Zoran Dimić je kazao da je aktuelna vlast uzurpirala sve institucije u zemlji, od mesne zajednice do Skupštine Srbije, a da su građani izbačeni iz njih, te im i ne preostaje ništa drugo do “ulice”. On je kazao da svrha ovih protesta ne sme biti promena političke garniture, već radikalna promena načina upravljanja institucijama, koje moraju raditi na korist svih građana.

Na protestu su ponovo zahtevane ostavke ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića, vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava gradu Nišu nad aerodromom „Konstantin Veliki“, „Jugoistokom“ i Regionalnom privrednom komorom, kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima. Zatraženo je rasvetljavanje serije noćnih paljevina automobila u Nišu, obezbeđivanje svih pružnih prelaza, „oslobađanje zarobljenih medija“ i formiranje regionalnog javnog servisa u Nišu. Sinoć je dodat i novi zahtev- smanjenje cene usluga Gradske toplane.

Protest je počeo minutom ćutanja za Stanicu Gligorijević, koja je poginula juče na naplatnoj rampi Doljevac, kada je u vozilo u kojem se nalazila u punoj brzini “udario bahati vozač direktora Koridora Srbije Zorana Babića”.

Nakon okupljanja na trgu, učesnici protesta otišli su u šetnju širim centrom grada. Nosili su srpske zastave i transparente “Ovo je bre naš grad”, “Pobunjeni gradovi”, “Botov je”, “Nas je ipak više”, “Vi idite mi ostajemo”, “A preko babe ubijaš glasove”, “Vratite nam strujomere”… Skandiralo se “Hapšenja”, “Ostavke”, “Vučiću p….u”, “Vučiću lopove”, “Lopovi”. Sledeći protest najavljen je za petak 8. februar.

Užice: Šetnje će preći u marš za slobodu

– Oko 1.500 građana Užica okupilo se na večerašnjem, drugom protestu koji je održan ispred zgrade gradske skupštine sa koga su zatražene ostavke republičke i lokalne vlasti. Građani su duvali u pištaljke i trubice, uzvikivali „Vučiću, lopove“, a potom su prošetali gradskim centrom.

Branislav Bane Trifunović, koji je deo svog detinjstva proveo u Užicu, istakao je da se protesti održavaju u skoro 50 gradova u Srbiji i da građani ne žele da ih vlast naziva „izdajnicima, narkomanima i ološem“.

„Mi smo onaj deo Srbije koji stvari naziva pravim imenom, koji protestuje jer želi da živi u normalnoj zemlji, u kojoj neće biti na vlasti oni koje nazivaju Slinama, Doktor Smrt ili Saša Santos i drugim imenima“, rekao je Trifunović.

– Neće više moći, Aleksandre Vučiću, i niko više neće moći da nas dovede u ovakvu situaciju. Ovde smo da ovom sistemu „polomimo kičmu“ da se više nikad ovo ne ponovi i da ne dozvolimo da imamo Vučiće i ljude slične njemu. To je zločinačko udruženje, poručio je Trifunović i bio pozdravljen ovacijama.
Ocenivši da smo „za trideset godina prošli kroz ratove, bedu, sankcije, inflaciju, otimačine i puko preživljavanje“, glumac Nikola Kojo je dodao da „u poslednjih sedam godina, na sve te muke, imamo lobotomiju, hipnozu i svakodnevne uvrede inteligencije i poniženja“.

„Zašto nam to radiš, Aleksandre Vučiću? Zar nije dovoljno što ste nam ti i tvoji hajduci uzeli sve? Je li ti malo dedina penzija, Beograd na vodi, Kopernikus i tako unedogled“, kazao je Kojo i pitao „mora li baš da se lažira toliko pokušaja atentata i državnih udara i mora li oko Vučićeve kuće da bude devedeset i nešto bezbednosno opasnih ličnosti“.

„Toliko njih ni Cezara nije ubijalo“, obratio se Užičanima Kojo i dodao da je Vučić „izgradio kult ličnost kao Mao Ce, da mu je životni moto „država to sam ja, po ugledu na Luja XIV“, te da „boluje od opasne carske bolesti, kojom se zarazio našom krivicom“.
„Ako smo mi bili uzrok tvoje bolesti, mi ćemo ti biti i lek. Vratićemo te na fabrička podešavanja. Vratićemo te u opoziciju, istoriji i, ako bude sreće, u ilegalu. Prepisujemo ti kao lek naše šetnje jednim nedeljno, a šetnje će postati češće i dobijaćeš ih svakodnevno. Ukoliko ne budu delovale, šetnje će preći u marš za slobodu, kao udarna doza na kraju terapije. Ne boj se, od tvog izlečenja nećemo odustati, a potom ćemo iskoreniti tu bolest iz društva, tako što ćemo lustrirati i tebe i tvoje hajduke.“

Novi protest je zakazan za sledeći petak u 18 časova na istom mestu.

Smederevo: Peking je za Smederevo vazdušna banja

Večeras je u Smederevu, kako je i najavljeno na društvenim mrežama, održana prva protestna šetnja „Jedan od pet miliona“.

Više stotina građana, koji su se prethodno okupili na Trgu kod Karađorđevog duda, prošetali su centralnim gradskim ulicama, zaustavili se na kratko ispred hrama Svetog Đorđa, prošli potom pored zgrada Podunavskog okruga, Suda, MUP-a i Gradske uprave, da bi šetnju nastavili Ulicom kralja Petra.

Nakon otprilike sat od početka okupljanja, kolona se vratila do Fontane gde je dogovoreno da se sve ponovi i narednog petka u isto vreme.

Šetnja je prošla bez ikakvih incidenata, a s obzirom da je u pitanju građanski protest, i bez stranačkih obeležja.

Osim uobičajenih parola, kakve se viđaju i u drugim gradovima u kojima se protesti organizuju, Smederevci su na jednom istakli i svoju svakodnevnu muku, pisalo je: „Peking je za Smederevo vazdušna banja!“, prenosi Podunavlje.info.

Trstenik: Baklja otpora je upaljena

– Protestna šetnja u Trsteniku počela je na platou ispred zgrade opštine, uz fenjer kao simbol i transparente na kojima je pisalo „Abdiciraj!“, „Stop diktaturi“, „Stop medijskom mraku“. Ispred spomenika kneginji Milici okupljenima su se obratili Bojan Petrović, preduzetnik iz Trstenika, i Srđan Milivojević, nekadašnji “otporaš” i bivši narodni poslanik iz Kruševca, koji se obratio držeći fenjer u ruci.

Milivojević je rekao da je baklja otpora koju drži u ruci upaljena 30. novembra u Kruševcu, posle pokušaja ubistva Borka Stefanovića i napada na Bobana Jovanovića iz Levice Srbije.

– Ovde u ovom fenjeru vidite iskre iz pogleda jednog čoveka koji je u Kosovskoj Mitrovici kazao „Nas je ipak više, slobodu u meni ubiti ne možete!“. Ime tog čoveka je Oliver Ivanović. U ovom plamenu je pero Slavka Ćuruvije i zvezda Omera Mehića, rekao je Milivojević dodavši da su oni žrtve režima Aleksandra Vučića.

– Ovako dalje ne može, sistem mora da se restartuje. A to zahteva utvrđivanje demokratskih pravila za demokratske izbore. Bez toga, mi ne idemo na izbore, poručio je Milivojević dodavši da je nakon izbora prvi korak usvajanje Zakona o poreklu imovine. Protestna šetnja završena je ispred zgrade RTV Trstenik povicima i zvižducima i pozivima uredniku i vlasnicima da poštuju Ustav i prava građana na objektivno informisanje. Sledeći protestni skup zakazan je za četvrtak, 7. februar.

Čačak: Kolonu predvodili „nebitni studenti“

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je večeras u Čačku uz zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da podnese ostavku.

Protestu je, prema proceni medija, prisustvovalo više od 1.500 ljudi, a protestnu kolonu zajedno sa omladinom predvodili su čačanski prosvetni radnici koji su nosili transparente na kojima je pisalo „Svi mi nebitni profesori“, „Ministre, ja sam nebitan profesor“.

Na početku protesta okupljeni gradjani minutom ćutanja odali su poštu studentu iz Čačka Milošu Mileusniću koji je pre nekoliko dana ubijen u Beogradu ispred zgrade u kojoj je stanovao.

Na protestu je govorio bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević koji je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „izneverio Ustav Srbije iako se zakleo da će ga poštovati“, i da je izneverio vladavinu prava, bez koje nema ni pravne države, prenosi Beta.

„Kao prvi potpredsednik Vlade Vučić je učestvovao u zaključenju Briselskog sporazuma sa kosovskim Albancima aprila 2013. godine. Taj sporazum je neustavan što se vidi i iz aviona“, rekao je Ivošević.

On je dodao da srpski pregovarači duguju gradjanima odgovor na pitanje da li se Srbija priprema da prizna Kosovo kao državu, pošto se tačkom 14 Briselskog sporazuma obavezala „da mu neće praviti smetnje na njegovom putu ka Evropi“.

Ivošević je dodao da se Vučić zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima, ali da ne kaže šta pod tim podrazumeva.

On je istakao da „zaslužuje pažnje“ ideja da sudstvo i javno tužilaštvo objedini nezavisna i samostalna pravosudna vlast, a da bi ona takva i postala neophodno je, kako je rekao, da se „suzbiju politički uticaji na nosioce te vlasti“.

„Takvi utcaji se moraju suzbiti i prema Ustavnom sudu jer on nije bio ono što treba da bude kada je dobio priliku da oceni ustavnost Briselskog sporazuma i Zakona o privremenom uredjivanju načina isplate penzija. Zato je i zaslužio da ga nazovu ‘zaustavni sud’ i ‘zauzdani sud’. Gospodine predsedničke Republike, da bi se Srbija vratila svom Ustavu i normslnom habitusu morate učiniti ono što gradjani na skupovima od vas traže, a to je da date ostavku“, rekao je Ivošević.

Jedan od organizatora čačanski student Fakulteta političkih nauka Radiša Ćiriman rekao je da su zahtevi protesta u Čačku slobodni mediji, fer i pošteni izbor, Srbija bez nasilja, da se pronadju naručioci ubistva Olivera Ivanovića i pokušaja ubistva Borka Stefanovića.

„Čačak i dalje propada, mladi odlaze, Morava je idalje zagadjena, bioskopa i dalje nema, ali ima stranačkog zapošljavanja, FK Borac koji je urušen, jeftine radne snage za stranca. Sve ovo možemo da zaustavimo jedino ako izgradimo državu u kojoj će postojati sloboda, pravda, jednakost, ravnopravnost, u kojoj će se poštovati rad i znanje“, rekao je Ćiriman.

Protest je protekao bez stranačkih obeležja, a mogle su se videti samo zastave Srbije.

Gradjani su nosili parole na kojima je pisalo „Čačak bez straha, jedan od pet miliona“, „Beograde izdrži, stižu Čačani“, „Razgraničenje = izdaja“, „Vučič izdajnik“, „Ostavka“, „Kako spavate gradonačelniče – 2.500 kvadrata prihodovano, 2.500 mladih i obrazovanih rashodovano“, „Morava je naše more, pravda za Moravu“, „Buna protiv dahija“.

Sa razglasa je emitovana rok i pank muzika grupa Ekatarina Velika, Partibrejkersi, Beogradski sindikat i muzika iz filma „Crni bombarder“.

Protestna kolona prošetala je centralnim gradskim ulicama uz zvuke pištaljki, truba i improvizovanog doboša od kante.

Okupljeni gradjani su uzvikivali „Ostavka“, „Lopovi“, „Vučiću, lopove“, „Milune, lopove“, „Vratite nam bioksop“.

Ispred zgrade u kojoj je sedište Gradskog odbora Srpske napredne stranke ostavljen je transparent na kome piše „AV Ostavka“.

Na kraju protesta, koji je protekao bez incidenata, organizatori su pozvali gradjane da se ponovo okupe sledećeg petka na četvrtom protestu u Čačku ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću.

Požarevac: Trideset godina nisu stvorili bolje društvo

U Požarevcu je u petak 1. februara od 18 časova održan drugi po redu protest „1 od pet miliona“.

Pred početak protesta pristunim građanima obratio se Hadži Nenad Maričić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu koji je rekao da narod protestima vraća demokratiju koju su nam uzeli i kako bi mogli da slobodno govorimo ono što mislimo.

„Dvadeset godina srećem iste ljude u Beogradu. Dvadeset godina se ljudi bore za dostojanstvenu i građansku Srbiju, ali još sto godina možemo da šetamo dok ne ustane cela Srbija. Zbog toga smo svi mi danas ovde, jer svi to znamo i zato što smo odlučili da ostanemo u svojoj zemlji, da nam deca ostanu u svojoj zemlji. Zato što svoju zemlju ne damo nikom.“ naglasio je Maričić i dodao „Trideset godina su stranke i političari imali vremena da stvore bolje društvo, a sada će kao u svim normalnim zemljama da slušaju volju naroda.
Želim da sa ovog mesta poručim onima koji budu jednog dana došli na vlast, da se narod ne okuplja kako bi se oni sutra vozaili u crnim limuzinama pod rotacijom. Već kao što danas šetaju sa narodom po ulicama tako i sutra u tramvaje, u autobuse zajedno sa narodom.“

Preko 600 okupljenih građana je posle obraćanja prošetalo centralnim ulicama Požarevca uzvikivajući parole „Vučiću Lopove“, „Izađite napolje“, „Lopovi“ i druge.

Sledeći protestni skup zakazan je za petak 8. februar od 18 časova.

Kruševac: Borba neće biti kratka, viđaćemo se na trgovima
Na protestu „1 od pet milona“ u Kruševcu glumac Branislav Lečić večeras je poručio da hadjučka družina na vlasti uskraćuje pravo na život građanima koji moraju sami da se tome odupru jer im neće pomoći ni Rusija ni Amerika, ali i da ne može da veruje da opet mora da se ide na trgove sa megafonom, pištaljkama i bubnjevima, prenosi Beta.

„Ne mogu da verujem da posle toliko godina od 1991. godine još moramo da idemo po trgovima i da govorimo ljudima da su ljudi, da ne sme da bude nikoga ko će uterati strah čoveku, narodu, sprečiti ga da misli svojom glavom, da se bori za svoj interes. Srbija propada jer nema normalnog sitema i konkurencije, zato što je sve lažno, zato što možeš da uspeš jedino ako si njihov“ rekao je Lečić.

Napomenuo je da u ovom protestu nema nikakvih političkih intriga, da je to građanski bunt slobodarskog duha naroda i da će sigurno pobediti.

On je poručio građanima da ova borba neće trajati kratko već jako dugo i da budu spremni da stalno vidjaju, ali da se mora pobediti jer to „pitanje naše egzistencije i ne samo naše već i naše dece“.

Kruševljanin Nebojša Cvetanović pročitao je pismo Jovice Nikolića, koji se 1999. godine sa 19 godina borio na Košarama gde je bio ranjen i u kojem kaže da je te noći poginulo i ranjeno mnogo heroja ali da nisu ni slutili da će biti „zaboravljeni, odbačeni“.

Naveo je da je pokušavao da nađe posao, radio na građevini, u međuvremenu formirao porodicu i da je nakon svega morao da ode u inostranstvo kako bi zaradio za život.

„Sloboda nema cenu, kada je najhladnije, kada je najteže, kada vas je malo protiv gomile, setite se da nema nazad i nema povlačenja. Ako sam ja sa 19 godina morao da budem junak sa Košara, vi ste danas moji heroji sa ulica, za moju decu, za našu decu, za sve generacije koje dolaze i one koji odlaze, za život, za obraz za čast, jer tako mora“, navedeno je u pismu.

Studentkinja prava Milica Mihajlović podsetila je da građani Kruševca koji protestuju traže da ostavke predsednika države Aleksandra Vučića, gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović, gradskih većnika i članova Nadzornog odbora Gradske toplane.

Mihajlović je podsetila da nezadovoljni građani traže da naredna tri računa za grejanje budu umanjena za polovinu, da Kruševac bude „bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi“, da zdravstveni radnici i pacijenti imaju bolje uslove za rad i lečenje, da gradjani dobijaju istinite informacije.

Okupljeni građani su potom prošetali glavnom ulicom do Gradske uprave, gde su uzvikivali „Ostavka“.

Učesnici protesta nosili su parole „Ajde, ajde, Jasmina, ostavka“, „Gaša i Maša nisu ljubav naša“, „Hoćemo pasoše za more ne za posao“, „Ne gledaj, budi deo slobode“, „Zec hladijator“.

Zaječar: Pelcer slobode iz Šapca

Na trećem protestu u Zaječaru, nakon kojeg je protestna šetnja išla ulicama Nikole Pašića i Hajduk Veljkovom, sve do zaječarskog naselja Vlačić, okupljenim Zaječarcima obratili su se Selena Ristić Vitomirović, nekadašnja glumica ovdašnjeg pozorišta, a danas osnivač i koordinator Dečijeg centra, Nemanja Veljković, predstavnik sindikata „Gorenja“ i novinar TV Šabac Nenad Kulačin, autor emisije (sa Markom Vidojkovićem) „Dobar, loš, zao“.

Kulačin je iz slobodnog Šapca pozdravio organizatora sutrašnjeg protesta u Kosovskoj Mitrovici, Marka Jakšića i podsetio da je, živeći u Boru, pomislio da je Bor postao lepši i bolji grad onog trenutka kad su Borani svoj najjači izvozni adut, a to je Gospodin Boško Ničić, izvezli u u Zaječar, te zahvalio predsedniku Vučiću što je „pokupio sav ološ iz svih političkih partija, iz Demokratske stranke, iz Saveza za Šumadiju, itd, a potom ispričao anegdotu, da je svojevremeno gradonačelnik Zaječara, osim Zaječaraca, prevario i njega, tada novinara TV B92, tvrdeći, u razgovoru sa redakcijom pomenute kuće da se sa njim dogovorio oko emitovanja izvesnog priloga na toj televiziji, iako je on u to vreme bio na odmoru u Grčkoj.

Kulačin je iz slobodnog Šapca doneo „pelcer slobode“, da se zasadi u Zaječaru, pozivajući Zaječarce da se humorom, energijom i vedrinom brane od mraka i beznađa Vučićeve Srbije.

Treći protest u Šapcu
Više stotina građana Šapca okupilo se večeras u centru grada da izrazi nezadovoljstvo vladajućim sistemom.

Predsednik Mesne zajednice Štitar Dušan Tufegdžić rekao je da to nije borba protiv samog sistema, već protiv onog što sistem nudi, između ostalog – korupcije.

„Korupcija je najvidljivija u zdravstvu ali da se vidi i u drugim sferama života u Srbiji“, rekao je Tufegdžić.

Građanski protest u Šapcu završen je šetnjom centralnim gradskim ulicama, javlja Beta.

Treći protest Šapčana, kao i prethodna dva organizovan je preko društvenih mreža.

Među okupljenim građanima pozivu na protest odazvali su se osnivač Saveza za Srbiju Dušan Petrović, lokalni funkcioneri Dveri, Levice Srbije i drugih opozicionih stranaka.

Leskovac: Šest zahteva

Pri protest „Jedan od pet miliona“ održan je u Leskovcu pod sloganom „Šetajmo za Leskovac“, a navedeno je šest zahteva među kojima i ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Beta.

Leskovčanin Dejan Vejinović rekao je da gradjani zahtevaju da se prekine sa stranačkim zapošljavanjem, zatim da se ukine porez na poljoprivredno zemljište, da se narodu vrate penzije, ukinu privatni izvršitelji i da se donese strategija za ostanak, ali i za povratak stručnih ljudi u Leskovac.
Okupilo se oko 500 građana koji su nosili transparente s napisima „počelo je“ i „ostavka“, i prošetali pored sedišta Skupštine grada gde su skandirali protiv režima Aleksandra Vučića, a protest je završen na Širokoj Čaršiji koja je bila zatvorena za saobraćaj.

Mladenovac: Na ulici smo zbog sebe

– Nakon neočekivano masovnog prvog, večeras je održan i drugi mladenovački protest #1od5miliona, a na skupu i šetnji je po procenama učestvovalo oko 500 Mladenovčana.

Petočlani organizacioni odbor iz reda građana, izabran na Otvorenom sastanku građana Mladenovca, odlučio je da se postojećim opštim i lokalnim zahtevima doda po jedan novi.
Govornik na ovom skupu bio je pisac Marko Vidojković, koji je govorio po prvi put od otpočinjanja protesta širom zemlje.

„Znate zašto ste na ulici, znate da ovde niste ni zbog Vučića, a ni zbog jedne konkretne stranke ili pokreta, nego zbog sebe i mogućnosti da se dese promene! I znate da je ovo borba u kojoj moramo da istrajemo!“, poručio je on. Nakon skupa i govora, nezadovoljni građani Mladenovca su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, koju su završili ispred zgrade GO Mladenovac.

Vranje: Za ostavku rukovodstva regionalnog Zdravstvenog centra

Nekoliko stotina građana Vranja i susednih opština, koji si se večeras okupili na protestnoj šetnji, aklamacijom su prihvatili zahtev dr Vukašina Antića,hirurga, koji je na skulu u ime dostojanstva profesije pozvao rukovodstvo regionalnog ZC u Vranju.

– Poniženi su lekari, naši zdravstveni saradnici a samim tim i pacijenti – rekao je Antić.
Okupljenim gradjanima obratila se i profesorica Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Tamara Milenković Kerković, naglasivđi da je jug Srbije do sada dosta tršeo, a da sada to više sebi ne sme da dozvoli.

– Oni kojima pokušavaju život da oduzmu, imaju pravo bar da šetaju – rekla je Milenkovićeva.

Tokom sruge protestne šetnje građana u Vranju, bilo je uočljivo prisustvo počicije u uniformama. Okupljeni su uzvikivali parole protiv aktuelne vlasti i posebno Predsednika Srbije.

Protest u Aranđelovcu

Prva šetnja Pančevaca

– U Pančevu je održan prvi protest „1 od 5 miliona“. Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina Pančevaca kojima su se obratili Zlatko Živković, novinar i autor emisije „Prisluškivanje“, Rade Radovanović, novinar lista Danas, i Jelena Anasonović, predstavnica organizatora protesta #1od5miliona.

Protestna šetnja koja je usledila posle obraćanja govornika kretala se centralnim ulicama Pančeva da bi se završila ispred zgrade RTV Pančeva. Naredni protest zakazan je za petak, 7. februar.

Protest u Vršcu

Izvor:Danas                                                                      Foto:Društvene mreže

Ostavite komentar