POLITIKA SRBIJA

PROVOKACIJA AMBASADORA SAD- Skot vređao usred vlade, Zorana ćutala

PROVOKACIJA AMBASADORA SAD- Skot vređao usred vlade, Zorana ćutala

Vučić: Ovo je skandalozno isticanje samoproglašenog Kosova Vulin: Skot u svojoj bahatosti zaboravio da Srbija nije kolonija

Burne reakcije posle izjave Kajla Skota koji se „čudi“ što se vređamo i odgovara da politika SAD prema Kosovu nije novost ne stišavaju se.

Usledile su oštre reakcije srpskog državnog vrha na uzjavu o KiM kao nezavisnoj državi.

ŠTA god da je vlada u Prištini za Vašington, za Srbiju ona ostaje – takozvana. Isticanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova, pogotovo u državnim institucijama naše zemlje, pa makar to činio i predstavnik jedne od najmoćnijih svetskih sila, skandalozno je i neprimereno.

Ovaj jasan odgovor srpskog državnog vrha je usledio u utorak na provokaciju ambasadora SAD Kajla Skota, koji je u ponedeljak, na potpisivanju memoranduma o saradnji za projekat izgradnje Moravskog koridora, usred sedišta srpske izvršne vlasti, izjavio da „kosovska vlada nije takozvana, već Vlada Kosova, koje je nezavisna i suverena zemlja“.

Potpisivanju memoranduma prisustvovala je potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović, koja nije reagovala na istup Skota, pa su se oboje već istog dana našli na udaru kritika ministra odbrane Aleksandra Vulina. On je Skota optužio da gazi dostojanstvo Srbije, koja nije američka kolonija, a koleginici je zamerio što je – ćutala.

– I ne znam šta je problem, to što želimo da gradimo auto-put sa američkom kompanijom ili nešto drugo. rekla je Zorana Mihajlović
MIHAJLOVIĆEVA: REAGOVALA SAM KASNIJE

MOJ stav o Kosovu odavno je poznat, a to je da Vlada Srbije nikad neće priznati nezavisnost Kosova, ma koliko ga SAD podržavale, kao što je poznat i stav SAD o Kosovu. Nisam reagovala odmah na ovu neprimerenu izjavu ambasadora Skota jer je ona data na događaju na kom smo sa američkom kompanijom „Behtel“ dogovarali izgradnju za Srbiju izuzetno važnog auto-puta od Čačka do Kruševca, vrednog 800 miliona evra, koji treba da poveže 500.000 građana Srbije, da donese poslove za više od 20.000 malih i srednjih preduzeća ovog kraja i koji će povezati najveće banjske centre – poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da je reagovala nakon toga i ponovila svoj stav da Kosovo nije i neće biti nezavisna država i da takav stav Srbije podržava više od polovine sveta:

– I ne znam šta je problem, to što želimo da gradimo auto-put sa američkom kompanijom ili nešto drugo. Ono što Srbija, odnosno predsednik Vučić danas pokušava jeste da dođe do trajnog, kompromisnog rešenja za Kosovo kako bi se sačuvao mir u regionu. Do takvog rešenja može da dođe samo ekonomski jaka, u svetu ugledna, nezavisna i samostalna Srbija.

Na izjavu američkog ambasadora prvi je reagovao lider Nove Srbije Velimir Ilić, kada je rekao da je sramota za Vladu Srbije da niko nije reagovao na izjavu ambasadora SAD iako su bili prisutni.

-Tražimo od premijerke Ane Brnabić da nam objasni  gde i u kojoj zemlji strani ambasador u zgradi vlade domaćina može da provocira i da daje izjave koje su direktno u supotnosti sa interesima zemlje – domaćina. Američki ambasador je svojom izjavom da je Kosovo država u zgradi vlade Srbije pogazio Ustav Srbije i naneo štetu Srbiji, rekao je Ilić na konferenciji za novinare.

OSUDE I U SKUPŠTINI SRBIJE

IZJAVA američkog ambasadora bila je predmet rasprave i u Skupštini. Poslanik SRS Aleksandar Šešelj upitao je Vladu kako je moguće da je Skotova izjava o Kosovu prošla neopaženo:

– Mogu da razumem da SAD nisu kao ostale države, ne može se očekivati da se protera ambasador, ali da li je moguće da ne možemo da pošaljemo protestnu notu, a mogli smo da šaljemo za mnogo manje stvari?

Đorđe Komlenski, poslanik Pokreta socijalista, zapitao je Ministarstvo spoljnih poslova šta će preduzeti zbog izjave Skota:

– Ovo je jedno od najflagrantnijih kršenja diplomatskih običaja i ponižavanja Srbije od strane ambasadora. Očekujemo da Ministarstvo reaguje na odgovarajući način i nadam se da neće čekati zakonski rok da dostavi odgovor na ovo poslaničko pitanje. Izjavu Skota osudio je i poslanik Nove Srbije – Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović.

Izvor: Večernje Novosti  Foto:Screenshot

Ostavite komentar