Prvi put posle pet godina: Putinov izborni rejting ispod 60 odsto
POLITIKA SRBIJA

Putin dolazi u Srbiju u oktobru ili novembru

Putin dolazi u Srbiju u oktobru ili novembru

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji očekuje se u oktobru ili novembru, izjavio je danas u Čortanovcima ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin

Foto: Novosti.rs

On je rekao da će uoči posete Putina Beogradu doći u Srbiju i veliki broj privrednika iz Rusije.

„To će biti pred posetu Putina Srbiji. Mislim da će to biti važan sastanak koji će odrediti planove za naredne godine“, kazao je Čepurin. On je rekao da je u prvih osam meseci robna razmena dve zemlje povećana za 20 odsto i izrazio očekivanje da će do kraja godine ona preći nivo od tri milijarde dolara.

„Formalno je ruski udeo u spoljnoj trgovini Srbije u prvih osam meseci iznosi 6,7 odsto, što znači da je Rusija treći spoljnotrgovinski partner Srbije. Ako računamo drugačije, Rusija može da bude i drugi partner“, konstatovao je Čepurin.

Naglasio je da da je to minimum i da robna razmena može da bude povećana kako u interesu Srbije tako i Rusije.  „Više vremena i značaja treba da posvetimo našoj bilateralnoj ekonomskoj saradnji, a ova izgradnja pruga koju zajedno rade srpske i ruske železnice su dobar znak“, rekao je Čepurin.

Naveo je da će Rusija u oktobru usvojiti program za razvoj privrede u narednih šest godina, što će biti “gigantski korak unapred“, u kojem će učestvovati i Srbija.

„Mogli bi tešnje da saradajujemo sa Srbijom u mnogim starima, to su pametni gradovi, ekologija i korišćenje atmoske energije u mirnodopskim svrhama, informatika i železnice…“, naveo je ruski ambasador.

Čepurin je dodao da će sva ta pitanja biti razmotrena u oktobru na sednici međudržavnog komiteta, koji će biti održan u Beogradu.

Agencije

Ostavite komentar