POLITIKA

Radić: Slika Vulina u crnoj uniformi podseća na Musolinija. O saradnji sa NATO se ne govori zbog javnog mnjenja

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je u Danu uživo TV N1 da vlasti u Srbiji javnom mnjenju pokušavaju da predstave sliku kako je Srbija u oblasti odbrane okrenuta ka Rusiji, iako zapravo gleda i radi prema NATO. Ocenio je i da je Aleksandar Vulin, otkad je postao ministar odbrane, više posvećen ličnoj promociji.

Foto: Screenshot/ N1

Vojska Srbije intenzivno vežba i sa Rusima i sa NATO. Upravo danas je u Tuzli počela vežba NATO u kojoj učestvuje 30-ak zemalja, među kojima i Srbija. Prošle nedelje održana je vežba ruske i beloruske vojske pod nazivom „Zapad“, na koju Zapad i nije gledao baš blagonaklono. Na njoj je, međutim, učestvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Radić je objasnio da je Diković ruskoj vežbi prisustvovao kao posmatrač, pored još 50-60 delegacija iz celog sveta. Rusi, kako kaže, nisu pridavali neki značaj prisustvu načelnika srpskog Generalštba, a Srbija se čak u ruskoj vojnoj literaturi gotovo ni ne pominje.

Radić ističe da Rusija ne stavlja Srbiju u uži krug tema kojima se bavi, i prvenstveno je usredsređena na zaštitu onoga što smatra svojim primarnim interesima, a Balkan to nije.

U tom smislu je ministar Vulin, prilikom današnje posete Moskvi, veštački napravio paralelu između NATO i ODKB, smatra sagovornik N1. Dok je NATO, kako kaže, stara organizacija sa jasnim pravilima igre i visokim nivoom standardizacije, ODKB je labava organizacija gde svaka članica ima drugačiji status i koja je prvenstveno angažovana na misijama u Centralnoj Aziji, čiji bezbednosni problemi nemaju veze sa Srbijom.

Slika Vulina u crnoj uniformi podseća na Musolinija

Radić smatra da je Vulin tom izjavom pokazao “drsko neznanje” i ocenjuje da je, otkad je postavljen za ministra odbrane, Vulin pre svega posvećen ličnoj promociji.

“On je doneo sa sobom jednu želju da se afirmiše, želju da odigra tu igru ministra, i da se razlikuje od ostalih. Nekako kao da pokušava da stavi do znanja kako dosadašnji ministri nisu bili to što je trebalo da budu, i onda on donosi jedan novi agresivan duh”, ističe Radić.

Sa tim, kako kaže, povezuje preterano pokazivanje uniforme, i Vulinovu želju da “izgleda onako kako ne pripada ministru odbrane”.

“To nastojanje da se nosi crna uniforma i ta slika koja u priličnoj meri podseća na Musolinija i na neku praksu italijanskog fašizma, i beskonačan broj tih slika koje se emituju u javnost, onda u kombinaciji sa tom velikodržavnom igrom ‘Mi između Istoka i Zapada’, mislim da su deo scenografije koja treba da gradi sliku o ličnosti ministra kao jakog čoveka, a da to nije rezultat bilo čega što je konzistentna srpska spoljna i bezbednosna politika”, utisak je gosta Dana uživo.

Saradnja sa NATO se medijski marginalizuje

Srbija, prema njegovoj oceni, u ovom trenutku nema jasnu politiku šta želi, i većina ključnih pitanja o tome gde Srbija ide su proizvod paušalnih postupaka i izjava koje zavise od dnevne politike.

Radić ipak ističe da Vojska Srbije ima mnogo aktivnosti u kojima se ponaša kao partner NATO u punoj meri, što, kako kaže, nije prihvatljivo javnom mnjenju u zemlji. Vlast zato pribegava rešenju da se saradnja sa NATO medijski marginalizuje, dok se zajedničke aktivnosti s Rusijom stavljaju u prvi plan, ocenjuje on.

Reč je o, kako kaže, pokušaju da se javnosti predstavi slika kako je Srbija okrenuta ka Rusiji, a zapravo je gleda i radi prema NATO.

Migovi između remonta, pitanje je kada će poleteti

Kada je reč o nabavci polovnih aviona MiG 29 iz Rusije, Radić je rekao da nema potrebe diskutovati da li su ti avioni potrebni ili ne, jer Srbija u ovom trenutku nema izbora, jer nama novca za druga rešenja.

Uprkos najavama da će Migovi u Srbiju stići remontovani, Radić kaže da se, prema ruskim izvorima, ti avioni trenutno nalaze između dva remonta, i da im po dolasku u Srbiju slede još tri demontaže komponenti.

Zato je, kako kaže, ministar Vulinu istakao da će Migovi biti “prebojeni”, jer mu je važnija ta slika od ključnog pitanja, a to je kada će ti avioni poleteti.

RAZGOVOR SA ALEKSANDROM RADIĆEM POGLEDAJTE OVDE

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar