POLITIKA

Radomir Nikolić izuo Kragujevčane: 9 miliona za cipele zaposlenih u Gradskoj upravi

Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca, častio je zaposlene u Gradskoj upravi kožnim cipelama, koje će poreske obveznike koštati devet miliona, saznaje “Blic”.
Foto: N1

Da nije štedeo da mu zaposleni izgledaju lepo, potvrđuje i to što je našao način kako da im kupi skuplje cipele, odnosno da odbije ponudu od 7,5 miliona dinara, a pokriće za takav postupak je našao u tome što mu ponuđač iz Čačka nije dostavio uzorak ženske obuće. Ta cipela je morala da se vidi jer su traženi posebni uslovi, odnosno da bude elegantna, crne boje, lice da bude od prvoklasne kože i da ima štiklu od pet centimetara. Pošto to nije video on, i njegovi saradnici su našli formalne razloge da odbiju najpovoljniju ponudu, koja je bila uslov za dobijanje posla. Drugim rečima, on je platio 1,5 miliona dinara više iako je grad pred bankrotom, i posao dodelio kragujevačkom preduzeću “Matica” d.o.o.

Foto: RAS Srbija, Printscreen/ Blic

Ako je suditi po javnoj nabavci, radnu obuću će dobiti i radnici gradskih preduzeća, ali za razliku od zaposlenih u Gradskoj upravi i službi gradonačelnika, za njih je predviđena ona nižeg kvaliteta, koja ne podrazumeva visoke potpetice, ali ni da bude izrađena od kože. Sve u svemu, centralizovanom javnom nabavkom predviđeno je da se kupi oko 2.500 pari cipela, gumenih čizama, klompi, patika… Od tog broja čak 720 pari najkvalitetnije obuće je predviđeno za Gradsku upravu za opšte poslove i službe oko gradonačelnika, čija cena je gotovo ista kao i preostalih 1.700 pari obuće nižeg kvaliteta.

Izvor “Blica” iz Gradske uprave Kragujevca tvrdi da je neprimereno da se ovoliko gradonačelnikovih ćata obuje besplatno.

– Ceo grad priča da su se obuli o njihovom trošku. Kupovina radne obuće je samo deo centralizovane javne nabavke HTZ opreme, čija je procenjena vrednost 22 miliona dinara. Ponuđači su mogli da podnose ponude i po partijama, što je slučaj sa radnom obućom za koju su stigle dve ponude. Jedna čačanskog “T-komerca”, koji je tražio 7.522.150 dinara, i druga kragujevačke “Matice”, koja je ponudila 9.082.140 dinara. Umesto da se prihvati ova prva, koja je niža za milion i po, Nikolić i njegovi saradnici su našli razlog da je odbiju i prihvate onu znatno skuplju, iako je obuća bila znatno lošijeg kvaliteta. Svi pričaju da je ovaj tender namešten, a da će deo para završiti u džepovima nekih gradskih čelnika – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da bi zbog toga ovaj postupak trebalo da ispitaju nadležni državni organi.

– U uslovima kada grad nema novac za tekuću likvidnost, koja mu se pokriva iz budžetskih rezervi Srbije, Nikolić ovako troši novac. Niko ne spori da treba da se radnicima gradskih preduzeća nabavi radna obuća, ali svi spore nabavku luksuznih kožnih muških i ženskih cipela, sa štiklom od pet centimetara. Građani koji će im platiti te kožne cipele nose one kineske, koje su deset puta jeftinije – kaže naš izvor.

Stručnjaci tvrde da je Grad Kragujevac u nezavidnoj situaciji i da mora da vodi računa o svakom potrošenom dinaru.

– Fiskalni savet je nedavno jasno rekao da je Kragujevac pred bankrotom i da godišnje treba da uštedi 1,5 milijardi dinara. Umesto da štedi, oni se razbacuju novcem poreskih obveznika. Zato bi trebalo da se preispita da li se neko ovde opredelio za ličnu umesto državne koristi. Sve dok država Srbija bude pokrivala megalomanske prohteve Radomira Nikolića, on će moći ovako da se ponaša – kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

Radomir ćuti na naša pitanja

Blic” je pokušao da od Radomira Nikolića sazna zašto se Gradska uprava opredelila za skuplju javnu nabavku i zašto su naručene i kožne cipele za zaposlene u Gradskoj upravi. On se, međutim, nije javljao na telefon, a nije nam odgovorio ni na ova pitanja koja smo mu uputili mejlom.

Izvor: Blic/ Slađana Vukašinović 

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar