POLITIKA

Reakcije iz Prištine na posetu predsednika Vučića: Neprihvatljivo, sramotno, oduzimanje suvereniteta

Reakcije iz Prištine na posetu predsednika Vučića: Neprihvatljivo, sramotno, oduzimanje suvereniteta

Jakup Krasnići: Poseta Vučića diverzija u delu kosovske države

Albanski političari negativno su ocenili posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok se predsednik i premijer Kosova još nisu oglasili tim povodom.

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa ocenio je da je neprihvatljivo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Kosovu govori o resursima Kosova kao da su njegovi, čime izražava teritorijalne pretenzije prema Kosovu.

„Vučićevo neprihvatljivo i hegemonističko ponašanje ovde pronalazi prostor. Kosovo ima svoju teritoriju na kojoj je proglasilo nezavisnost i o njoj se ne može pregovarati sa bilo kim onoliko koliko se i o nezavisnosti Kosova ne može pregovarati“, napisao je Mustafa.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je da je protiv posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića jezeru Gazivode i ocenio da je njegov dolazak na Kosovo poslao sliku sramote i šovinizma. Hodžaj je na tviteru napisao da je poseta Vučića Gazivodama ponavljanje posete Miloševića Gazimestanu 1989. godine.

Prema njegovim rečima to je dokaz da i Evropska unija promoviše antievropske politike na Balkanu, pritiskom koji vrši za dozvolu ostvarivanja takvih agendi.

Poslanik Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Molićaj ocenio je danas da je odluka kosovskih vlasti da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poseti Kosovo neprihvatljiva.

On je naveo da je Evropska unija pritiskom naterala Kosovo da dozvoli posetu srpskog predsednika čime je prekoračila ulogu posrednika i postaje jednostrana.

„To stoga što EU nikada nije vršila pritisak da se liderima Kosova dozvoli poseta Preševu“, smatra Molićaj.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije , Lešak KIM

Prema njemu Vučić nije došao na Kosovo da poseti Srbe već da bi poslao političke poruke posetom strateškim mestima i resursima Kosova“, napisao je Molićaj na svom nalogu na Fejsbuku.

Predsednik Nacionalnog saveta Socijaldemokratske inicijative i bivši predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići ocenio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića severu Kosova gaženje suvereniteta nezavisne države Kosovo i prvi korak Srbije ka oduzimanju tog dela Kosova.

On je u saopštenju koje je upućeno medijima rekao da do Vučićevog dolaska uopšte nije trebalo da dođe jer dve zemlje nemaju nikakav protokol koji uređuje takve posete.

Prema njegovim rečima, ako bi dolazak Vučića bio poseta Kosovu, onda bi on prvo morao da se sretne sa visokim zvaničnicima Kosova, a to se nije dogodilo.

On je ocenio da je poseta Vučića diverzija u delu kosovske države i gaženje suvereniteta, a kako je rekao, „cela ta maskarada ostvaruje se pod pratnjom Policije Kosova“.

Izvor: Insajder Foto:Printscreen

Ostavite komentar