POLITIKA VIDEO GLASNIK

REM zabranio spot Vučićeve liste (VIDEO)

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zabranilo je najnoviji izborni spot liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“.
Foto: Screenshot/ Youtube

REM je na hitnoj sednici, održanoj na zahtev Radio-televizije Srbije, odlučila da spot bude zabranjen

U spotu koji je Srpska napredna stranka juče objavila na svom Jutjub kanalu pojavljuju se likovi Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića, zbog čega je RTS tražila da isti bude zabranjen.

REM je saopštio da je naložio i RTS-u i drugim medijima da hitno obustave emitovanje predizbornog spota „Gradonačelnik“ izborne liste „Aleksandar Vučić – Zato što volim Beograd“.

Odluka REM-a doneta je na osnovu Izveštaja Službe za nadzor i analizu, a nakon zahteva JMU Radio Televizija Srbije za monitoring tog spota, precizira se u saopštenju.

U slučaju nepoštovanja odluke, REM će pokrenuti postupke izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima.

U obrazloženju odluke navodi se da se u navedenom spotu u trajanju od 59 sekundi, koji je jutros emitovan u emisiji „Žikina šarenica“, u tri kadra i dva vezana kadra pojavljuje slika Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića, nosilaca drugih izbornih lista na lokalnim izborima za grad Beograd.

Shodno članu 15. stav 1. Zakona o oglašavanju, oglasna poruka koja sadrži lično dobro na osnovu koga se može utvrditi ili prepoznati identitet lica, može se objaviti u programu pružaoca medijske usluge jedino uz prethodni pristanak lica na koje se lično dobro odnosi.

U konkretnom slučaju, predmetna oglasna poruka sadrži fotografski zapis likova kandidata drugih izbornih lista Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića, te se ista može objaviti jedino uz njihov prethodni pristanak.

Objavljivanjem ovakve oglasne poruke u svom programu bez pribavljanja prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi, pružalac medijske usluge povređuje odredbu člana 15. stav 1. Zakona o oglašavanju, što je osnov za hitno obustavljanje emitovanja predizborne poruke, odnosno, u suprotnom, za pokretanje postupka izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima.

Izvor: Tanjug

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar