POLITIKA VESTI

Retorika iz komunizma mora da prestane

Američki ambasador o KiM: Retorika iz komunizma mora da prestane

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi izjavio je da veruju da do srži sporazuma između Kosova i Srbije treba da dođu sami učesnici dijaloga, ali da ima ograničenja u onome što će SAD prihvatiti kao rezultat dijaloga.

Kako je rekao, ima ograničenja u onome što će SAD prihvatiti kao rezultat dijaloga.

„Mi verujemo da do srži sporazuma Kosova i Srbije treba da dođu sami učesnici dijaloga. Ali ima ograničenja u onome što ćemo mi prihvatiti. Mi smo se opredelili za Kosovo, za njegov suverenite i ekonomski uspeh. Mi smo u potpunosti svesni istorijske ulogu koju su SAD odigrale da bi se okončao sukob na Balkanu uopšte i posebno na Kosovu“, rekao je američki ambasador.

On je u video-poruci, objavljenoj na zvaničnom kanalu američke ambasade, naveo da pretnje i retorika iz dana komunizma moraju da prestanu.

“Verujemo da suština sporazuma između Kosova i Srbije mora da dođe od samih strana. Ali postoje ograničenja u pogledu onoga šta ćemo da prihvatimo. Svaki sporazum mora da osigura bezbednost za sve građane, uključujući osetljive grupe, kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu. U poslednjih nekoliko nedelja bilo je retorike koja nije od pomoći, uključujući pretnje i vrstu govora koje smo čuli u lošim starim danima komunizma. Ovo mora da prestane. Takve izjave podrivaju šanse za rešenje i podižu tenzije. Nasilje i pretnje nasiljem su neprihvatljive”, poručio je Delavi, prenosi Kos-sev.

U video-poruci građanima naveo je i da SAD žele da pomognu da se postigne sporazum koji je „primenjiv, trajan i koji doprinosi stabilnosti u regionu“.

„Ne želimo da se vratimo u stare dane; ne želimo da vidimo sporazum koji će da stvori više problema nego što će ih rešiti“, zaključio je Delavi.

On je dodao da svaki sporazum treba da obezbedi sigurnost za sve građane, uključujući i ugrožene grupe, kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Izvor:B92  Foto:Printscreen

Ostavite komentar