POLITIKA VESTI

Ruka ruci, Vučić: „Lakše mi je, dogovorio sam se sa šefom NATO-a oko KiM“

Vučić: „Lakše mi je, dogovorio sam se sa šefom NATO-a oko KiM“

„Ako budemo imali potrebe u najkraćem roku, od nekoliko minuta stupićemo u kontakt i moći da rešavamo to odmah i pomognemo“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas dogovorio sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da u slučaju bilo kakve krizne situacije na KiM mogu brzo da stupe u kontakt, kako bi mogli da se spreče sukobi i teže posledice.

Vučić je rekao da je zamolio Stoltenberga da se ne smanjuje misija Kfora na KiM, jer je to jedina zaštita za srpski narod.
„Imao sam duge razgovore sa Stoltenbergom i razgovarali smo o svim vrstama saradnje Srbije i NATO. Ta saradnja je dobra i imamo dosta zajedničkih aktivnosti. Posebu pažnju smo obratili pitanju KiM i na ulogu Kfora i bezbroj puta sam ga molio da ne smanjuje svoju misiju na KiM“, rekao je Vučić ističući da Kfor ima efektinu ulogu u zašitu Srba.

Vučić je rekao da je zamolio Stoltenberga da se ne smanjuje misija Kfora na KiM, jer je to jedina zaštita za srpski narod.

Vučić ističe da su se dogovorili da u svakom trenutku kada postoje krizne situacije mogu da stupe u kontakt kako bi se izbegle teže posledice i zahvalio mu što je to prihvatio.

„Ako budemo imali potrebe u najkraćem roku, od nekoliko minuta stupićemo u kontakt i moći da rešavamo to odmah i pomognemo, kako bi mogli da objasnimo šta je to što se dešava na terenu i pomognemo u zašititi stanovništva“, kaže Vučić.

Malo mi je lakše, jer ćemo moći da kažemo šta se dešava na terenu i pomognemo u zaštiti stanovništva, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je danas da je sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom razgovarao o nedavnoj situaciji na Gazivodama.

Vučić je rekao da je Briselskim sporazumom iz 2013.godine u tački devet definisano kako se formira policija za sever Kosova i Metohije i da je regionalni komandant te policije Srbin.

On je objasnio da tog dana niko iz regionalne policije nije znao da dolaze „ljudi sa dugim cevima, puškama i snajperima“.

Da li su znali Euleks i NATO ne znam, ali regionalni komandant nije, kao što ni vlasti u Srbiji nisu znale za Tačijevu ideju da obiđe Gazivode, rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, postoji dogovor u Briselu o dva uslova za ulazak albanskih naoružanih trupa na sever Kosova – uz dozvolu NATO-a, i uz saglasnost srpske zajednice.

Kako kaže, ne zna da li su imali dozvolu NATO-a, ali srpsku zajednicu nisu pitali.

Vučić i Stoltenberg

Vučić smatra da na KiM niko drugi osim Srba nije ugrožen i da ne postoji slučaj gde Srbi ugrožavaju Albance, dok je Srbima ugrožen povratak, kradu im stoku,tuku decu…

Istakao je da je Stoltenberg jedan od retkoh koje je te večeri, kada se dogodila situacija na Gazivodama koga je mogao da dobije što je,ocenjuje, doprinelo smirivanju situacije.

Vučić je rekao daje na tome zahvalan i izrazio uverenje da će na uspešan način sarađivati i u budućnosti.

Predsednik Srbije ponovio je danas da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i sarađivati sa NATO.
On se zahvalio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti.

„Želim da se zahvalim generalnom sekretarau NATO zbog podrške u organizovanju ove vežbe i na činjenici da ni jednog sekunda, a imali smo duge razgovore, ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti“, rekao je predsednik.

On je dodao da Srbija dobro sarađuje i sarađivaće sa NATO, kao što ima dobre odnose i sa Rusijom i Kinom.

„Srbija se nalazi u poslednjoj fazi stvaranja i prihvatanja IPAP 2018/20 i to je nešto na čemu će Srbija da radi. Hoćemo, želimo i moramo, bez obzira na bolnu te tešku istoriju, da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose“, zaključio je on.

Izvor: Mondo Foto: Screenshot

Ostavite komentar