POLITIKA SRBIJA VESTI

SAD poručile Srbiji u Beogradu, na srpskom jeziku: Nema sedenja na dve stolice

„Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno“, poručio je u Beogradu na srpskom jeziku visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, objašnjavajući da zemlja kao što je Srbija, koja želi da postane član EU, mora da pošalje vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dve strane.
Foto: Screenshot/ Slobodna Evropa

– Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude deo zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora po pitanju NATO-a. Važno su vrednosti, da dela budu jača od reči, da se pošalje jasna poruka – rekao je Hojt Ji.

On je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.

– Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane – smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Rizik od sukoba i dalje postoji na Balkanu

Kad je reč o situaciji na Balkanu, Hojt Ji je naveo da je region od rata prešao veliki put, da poređenja nema, ali da se po pitanju stabilnosti i bezbednosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.

– Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoji – smatra on.

Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.

– Na osnovu postupaka Rusije u regionu čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU – poručuje on.

Hojt Ji kaže da je Aleksandar Vučić, i kao predsednik i premijer, jasno rekao šta je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose sa Rusijom.

– Nije baš očigledno kako će se to izbalansirati – rekao je zvaničnik Stejt departmenta, navodeći da je stav SAD da gde god je moguće bude kooperativne, a gde to nije moguće, braniće svoje interese i interese partnera.

Srbija da se okrene EU, Rusija joj ne pomaže u tome

Zašto bi ruski centar imao diplomatski imunitet?

Hojt Ji je rekao da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet, istakavši da to nije norma u međunarodnoj zajednici.

– Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici? – rekao je Hojt Ji novinarima u pauzi 17. Srpskog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, cilj SAD je da Srbija bude prosperitetna, stabilna i bezbedna država, integrisana u EU.

– Zato verujemo da treba da se okrene partnerstvima, inicijativama koje će je približiti EU – rekao je Hojt Ji.

– Predlažem našim partnerima u Srbiji da pitaju Rusiju šta ona čini da joj pomogne na putu ka EU. Ne vidimo kako bi dodeljivanje diplomatskog imuniteta personalu u centru pomoglo Srbiji da ispuni cilj – članstvo u EU – zaključio je američki zvaničnik.

Izvor: Vesti online

Ostavite komentar